Nämä salibandyjuniorit treenaavat kuin aikamiehet – "kultaisen sukupolven" pelaajat eivät ole hävinneet yhtään ottelua yli vuoteen

URHEILU ErVin junnujen ylivoimaisuus pohjautuu ammattimaiseen harjoitteluun.

Olli Salmisella (vas.) on joukkuekavereidensa mukaan tarkka laukaus. Eeli Laitaneva (kesk.) on puolestaan aina täysillä pelaava röyhijä ja Santeri Kärki taitava pelinrakentaja. Päivi Tuovinen

Tero Vähämäki

12-vuotiaille Olli Salmiselle, Santeri Kärjelle ja Eeli Laitanevalle salibandy on paljon muutakin kuin harrastus.

Kahdeksan vuotta lajia harrastanut kolmikko kuuluu ikäluokassaan maailman parhaan joukkueen runkopelaajiin. Joukkueen treeneissä panostetaan laatuun. Viikkoon kuuluu lajiharjoitusten lisäksi oheisharjoituksia. Salibandy, jooga, pikajuoksu ja hieronta täyttävät EräViikinkien D05 poikien viikot – koulunkäyntiä unohtamatta.

Ammattimainen harjoittelu näkyy myös lopputuloksissa, sillä joukkue ei ole tottunut häviämään. Juniorit eivät ole kärsineet omassa ikäluokassaan tappiota yli kahteen vuoteen. Vuotta vanhemmissakin häviöitä tulee äärimmäisen harvoin.

– Onhan se aina kiva voittaa, mutta välillä tylsistyttää, jos peli ratkeaa liian aikaisin, Salminen myöntää.

Numerot kertovat karua faktaa joukkueen suoritustasosta. EräViikingit on pelannut tällä kaudella kaksi ottelua oman ikäisissään ja vuotta vanhemmissa. Maaliero näyttää murskaavalta neljän pelatun ottelun jälkeen: 56 tehtyä ja kuusi päästettyä maalia.

Joukkue pokkasi myös maailman suurimman junioriturnauksen voiton vuoden alussa. Osa onkin kutsunut ErVin pelaajia kultaiseksi sukupolveksi.

Nuorten urheilu on ollut jo pitkään tapetilla. Osa pelkää, että liiallinen tulostavoitteellisuus ja aikaa vievä harjoitusohjelma vaikuttaa koulunkäyntiin ja vapaa-aikaan.

Nuorten viikinkien koulutodistusten keskiarvot lähentelevät kovasta treenimäärästä huolimatta yhdeksää.

Pojat vakuuttavat, että ehtivät viettämään myös aikaa kavereidensa kanssa koulun ja harjoitusten ulkopuolellakin.

– On tässä aikaa myös hengailla. Harjoituksia on kuitenkin oheisharjoituksineen vain kolmena päivänä viikossa, Kärki sanoo.

Korsossa opiskeleva Kärki kertoo, että läksyt hoituvat harjoitusten jälkeen. Tosin välillä monien nuorten tavoin hiukan hammasta purren.

– Ei se liian rankkaa ole. Välillä ei huvittaisi tehdä läksyjä, mutta ne hoituvat silti, joukkueen kapteenistoon kuuluva sentteri toteaa.

Salibandystä elantonsa saavia on koko maailmassa vain kourallinen.

Pojat eivät välttämättä tavoittele pelaamisesta ammattia, vaikka tavoitteet ovatkin korkealla. He kertovat haluavansa edustaa urallaan maajoukkuetta, mutta:

– Tässä voi tapahtua vaikka mitä, joten on hyvä olla muitakin suunnitelmia, Laitaneva toteaa.

– Tällä hetkellä on aina kiva lähteä treenaamaan ja pelaamaan. Se riittää, hän lisää.

Myös vanhemmat ovat huomanneet poikien innokkuuden.

– Vaikka pojat harjoittelevatkin paljon ja pelejä on usein, he pärjäävät todella hyvin myös koulussa. Määrätietoinen harjoittelu ja tietyllä tavalla kurinalainen elämä näyttää sopivan joillekin lapsille, Jarmo Laitaneva kertoo.

– Emmekä me vanhemmatkaan pahasti valita.

Laitanevan mukaan joukkueen otteet hämmästyttävät ympäri Suomen.

– Meiltä kysytään, että mitä me oikein teemme, että heistä tulee noin hyviä. Vastaan, että emme painosta heitä, vaan kaikki lähtee pojista itsestään. Heillä on kivaa ja he tykkäävät treenata kovaa.

Laitaneva kertoo, että myös vastustajien pojat huomaavat joukkueen hyvän meiningin.

– Osa vastustajista on myös hakenut meidän joukkueeseemme myöhemmin. Emme ole tietoisesti houkutelleet ketään, mutta silti tulijoita tuntuu riittävän.

Myös nuorena voi erikoistua: ”Asioita ei voi yleistää”

EräViikinkien 05-poikien harjoittelu nousi ammattimaisemalle tasolle, kun päävalmentajana toimiva Tuomas Ollikainen saapui Korson Kaiusta helsinkiläisjoukkueen peräsimeen.

Ollikaisen mukaan juniorien motivoiminen kovempiin harjoituksiin ei ole tuottanut haasteita.

– Tärkeintä kaikessa on se, että meillä on juuri nyt kivaa. Keskitymme nykyhetkeen, emmekä tuleviin saavutuksiin tai tulevaisuuteen. Kaikki tapahtuu kuitenkin nykyhetkessä eikä muuta aikaa ole.

Joukkue harjoittelee ammattimaisesti ja kovaa. Ollikainen kertoo, että joukkueen hyvät tulokset ovat, ainakin osittain, kattavan oheisharjoittelun tuotos.

– Oheisharjoittelu monipuolistaa lihaksiston ja kehittää ominaisuuksia, joita pelaaja tarvitsee. Taidon ja pelin ymmärryksen lisäksi tarvitaan fyysisiä ominaisuuksia. Taito ja pelin ymmärrys eivät itsessään vielä kanna, vaan ne on helppo syödä pois, mikäli fyysiset ominaisuudet ovat puutteellisia.

EräViikingit satsaa pelaajien nuoresta iästä huolimatta vahvasti salibandyyn. Erikoistuminen nuorena jakaa vahvasti mielipiteet. Osa kokee, että pelaaja löytää itselleen sopivan lajinsa vasta myöhemmin

Ollikaisen mukaan asiat eivät ole näin mustavalkoisia.

– Asioita ei koskaan voi yleistää. Yhden totuuden etsiminen on yksi ihmiskunnan perisynneistä. Minä puhun vain meidän joukkueestamme ja meidän tavastamme toimia. Arvostan suuresti muita valmentajia ja heidän tapoja toimia, Ollikainen kertoo.

– Tässä suhteessa ei ole oikeaa tai väärää, vain erilaisia tapoja. Pelaajilla on myös erilaisia mieltymyksiä. Joku löytää oikean lajin itselleen heti ja joku harrastaa vielä huipullakin muita lajeja. Ei ole yhtä tietä tai polkua, hän pohtii.

Dominointia

Vuonna 2005 syntyneiden EräViikinkien edustusjoukkue ei ole hävinnyt kilpailullista ottelua yli vuoteen. Oman ikäisilleen joukkue hävisi viimeksi vuonna 2015.

Pelaa tällä hetkellä pääkaupunkiseudun korkeimmalla tasolla, Eliittisarjassa, oman ikäisissään ja vuotta vanhemmissa. Voittanut ensimmäiset ottelunsa lukemin 13–1 ja 20–1.

Joukkue on voittanut muun muassa ikäluokan kotimaiset huiput keräävän Mestareiden Cupin, Suomen suurimpiin turnauksiin kuuluvat Helsinki Floorball Cupin ja Helsinki Junior Challengen eliittisarjat sekä maailman suurimman turnauksen Storvretacupenin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mies yritti varastaa tavaraa omakotialueelta keskellä päivää Vapaalassa – vapaalla ollut poliisi sai kiinni
 2. Koronavirus kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla – "Alussa kaikki ovat vähän epäileviä, että osaako tätä käyttää"
 3. Koivutorin uudistus käyntiin loppuvuodesta – nyt on mahdollisuus kertoa mielipiteensä siitä, miten torialueesta saisi viihtyisämmän
 4. Mielipide: Miksi moni jättää kädet desinfioimatta, kun tulee kauppaan?
 5. "Suomenkin mittapuulla ainutlaatuinen paikka" – Håkansbölen jugendkartanon opastuskierroksia vetävä historioitsija Tuulia-Tuulia Tummavuori haluaa tuottaa kävijöille oivalluksia
 6. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 7. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 8. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 9. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 10. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 11. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 12. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 13. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
 14. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vantaalaisnainen osti alkoholitonta viiniä ja tyrmistyi: Suolaa enemmän kuin soijassa! – syynä virheellinen etiketti
 2. Mies yritti varastaa tavaraa omakotialueelta keskellä päivää Vapaalassa – vapaalla ollut poliisi sai kiinni
 3. Mielipide: Miksi moni jättää kädet desinfioimatta, kun tulee kauppaan?
 4. Supikoirista on tullut riesa Vantaalla – "Veromiehen supi on poikkeuksellinen tapaus"
 5. "Suomenkin mittapuulla ainutlaatuinen paikka" – Håkansbölen jugendkartanon opastuskierroksia vetävä historioitsija Tuulia-Tuulia Tummavuori haluaa tuottaa kävijöille oivalluksia
 6. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 7. Koronavirus kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla – "Alussa kaikki ovat vähän epäileviä, että osaako tätä käyttää"
 8. Koivutorin uudistus käyntiin loppuvuodesta – nyt on mahdollisuus kertoa mielipiteensä siitä, miten torialueesta saisi viihtyisämmän
 9. Lapsi menehtyi Havukoskella pudottuaan korkealta – poliisin esitutkinnan mukaan kyseessä oli tapaturma
 10. Vantaalaisyritys tuo maahan erikoiskalvoa, jonka pinnalla koronaviruskin nujertuu puolessa tunnissa
 11. Kerrostalon pihapiiri kuuluu vain taloyhtiön asukkaille – Sääntö pätee myös vuokrataloissa
 12. Säästötoimet iskevät Vantaan kirjastojen toimintaan – aukioloaikoja supistetaan elokuussa
 13. Reppu joka selkään -kampanja kerää taas reppuja vähävaraisten perheiden koululaisille
 14. Mielipide: Vantaan taloudessa edessä tiukat ajat – Tuomelan koulun seiniin olisi vastuutonta satsata
 15. Leonardo da Vilhun veistospuisto Sotungissa aukeaa viikoksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.