Vantaalle aukeaa jälleen satoja kilometrejä hiihtolatua – tällä hetkellä auki vain yksi pätkä

URHEILU Vapaa-ajan hiihtäjien ei tarvitse enää matkustaa Vantaan ulkopuolelle. Hakunilan latu kelpaa myös asiantuntijalle.

Kajaanilainen Aito Pennanen harjoittelee Hakunilassa veteraanien MM-kilpailuja varten. Hän on hiihtänyt tänä talvena arviolta jo 1700 kilometriä. Tero Vähämäki

Tero Vähämäki

Lumi tuiskuaa, hiihtosauvat rapisevat ja liikunnalliset ihmiset nauttivat vauhdista. Tulihan se talvi viimein!

Vantaalla hiihtokauden avausta joutui vartomaan huomattavasti viime talvea pidempään. Odotus palkittiin, kun Hakunilan urheilupuiston ladut aukesivat virallisesti maanantaiaamuna.

Vantaan ainoalla hiihtoreitillä kävi jo ensimmäisellä viikolla kuhina. Parkkipaikat täyttyivät autoista, kun talviurheilijat saapuivat joukolla kiertämään 4,5 kilometrin mittaista reittiä.

Kajaanin samettisiin lumiin tottunut Aito Pennanen saapui Vantaalle viikonloppuna hiihdettyjä SM-kisoja varten. Testihiihtäjänä huoltoryhmässä työskennellyt voide-ekspertti päätti pitää kuntoaan yllä, ennen kuin matkustaa Yhdysvaltojen Minneapolisiin veteraanien MM-kilpailuihin.

– Latu oli ihan hyvä, olosuhteet huomioon ottaen, Pennanen toteaa viitaten vielä tiistaina sangen vähälumiseen Hakunilaan.

Kainuulaisen mukaan reitti oli varsin tyypillinen pääkaupunkiseudun latu.

– Nämähän ovat tällaisia jyrkkäpiirteisiä maastoja. Ylös tai alas mennään jatkuvasti.

Hiihto on suosittua kansanhupia Kajaanissa, mutta Pennanen pisti merkille, että myös Vantaalla riittää sivakoijia.

– Varmaan 50 ihmistä tuli vastaan. Ei ollut ruuhkaa, mutta hyvä pöhinä päällä.

Hiihtäjät joutuvat vielä tällä hetkellä tyytymään Hakunilan lyhyehköön pätkään. Kaupungin liikuntapaikkamestari Juha Savolaisen mukaan lisää latuja aukeaa mahdollisimman nopeasti.

– Panostamme jälleen pitkiin reitteihin, Savolainen kertoo.

Vantaalle on tarkoitus avata tällekin vuodelle kolme suurta latuverkostoa. Hakunilasta pääsee hiihtämään etelässä Länsimäkeen tai pohjoisessa lähes Pohjois-Nikinmäkeen saakka. Tikkurilan urheilupuiston kautta kulkeva latu jatkuu etelässä Siltamäkeen ja pohjoisessa Korsoon. Länsivantaalaiset pääsevät vierailemaan suksillaan naapurikaupungeissa. Petikon latu jatkuu Espoossa Serenalle ja Helsingissä Paloheinään asti.

uskalla vielä ennakoida, milloin latuverkosto avautuu kokonaisuudessaan.

– Viime vuonna saatiin tykkilumet jo marraskuussa ja luonnonlumiladut joulukuussa. Tällä hetkellä vain odotellaan. Lähdemme valmistamaan reittejä heti, kun se vain on mahdollista.

Keskiviikkona alkanut lumimyräkkä ennakoi jo parempaa. Latukoneet tarvitsevat reilun lumipeitteen, jotta luonnonladut pystytään valmistamaan. Lumisadekaan ei riitä, jos muut luonnonvoimat puuttuvat peliin.

– Kova tuuli häiritsee, mutta toivotaan, että lunta kerääntyy kuitenkin hyvin, Savolainen toteaa.

Vantaan ladut

Vantaalle on tarkoitus rakentaa tällekin talvelle kolme pitkää latuverkostoa. Liikuntapalveluiden ylläpitämää ulkoilureitti- ja latuverkostoa valmistuu viime vuoden tavoin yhteensä noin 250 kilometriä.

Vantaalla pääsee tällä hetkellä hiihtämään vain Hakunilassa, jossa on kaupungin ainoa tykitettävä latu. Pääkaupunkiseudulla pääsee hiihtämään myös Helsingin puolella Paloheinässä ja Espoon Oittaalla.

Luonnonlumesta koostuvat ladut valmistuvat heti, kun säät sallivat. Viime vuonna suurin osa laduista oli auki jo joulukuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.