SM-kotikisoihin valmistautuva Nelma Hede tähtää kansainväliselle tasolle – "Laji on 70-prosenttisesti päästä kiinni"

URHEILU Tikkurilassa järjestettäviin taitoluistelun SM-kisoihin osallistuvalle Nelma Hedelle laji on urheilun lisäksi taidetta.

Nelma Hedellä on kokemusta taitoluistelun SM-kisojen voittamisesta. Hän voitti noviisien kultaa kaudella 2010-11. Tero Vähämäki

Tero Vähämäki

Urheilua, mutta myös esiintymistä ja rytmiä.

Taitoluistelu koostuu parhaimmillaan monista pienistä palasista. Ympäri kaukaloa leijuvat luistelijat ovat rautaisten atleettien lisäksi myös ilmeikkäitä esiintyjiä, tulkitsijoita ja taiteilijoita.

Taitoluistelun SM-kisoihin valmistautuvalle Nelma Hedelle taitoluistelu on urheilun lisäksi keino ilmaista itseään.

– Jotkut saattavat kokea luistelun myös näyttelynä, mutta itselleni se on enemmänkin omien tunteiden tulkintaa. Minulle laji on ehdottomasti myös taidetta, Hede kertoo.

Tikkurilan Taitoluisteluklubin urheilija luistelee vapaaohjelmansa ruotsalaisen megatähden, Aviciin, Feeling good -kappaleen tahtiin. Musiikki on monelle luistelijalle tärkeä osa suoritusta.

– Se on jokaiselle yksilöllistä, mutta itse haluan valita kappaleen, jonka takana on tarina, Hede toteaa.

Vaivattomasti jäällä liukuvat ja ilmaan ponnistavat luistelijat saavat lajin näyttämään helpolta. Taustalla on kuitenkin poikkeuksetta vuosikausien raastava työmäärä. Maailmasta on vaikea löytää urheilijaa, joka harjoittelee enemmän kuin taitoluistelija.

19-vuotiaan Hedenkin harjoitusmäärät ovat hurjia.

– Pyrin käymään kaksi kertaa päivässä jäällä. Siihen päälle tulevat tietenkin vielä kaikki oheisharjoitukset, Mäkelänrinteen urheilulukiota kolmatta vuotta käyvä Hede toteaa.

Pienemmillä tunneilla ei pärjää, jos tavoittelee paikkaa kansainvälisiin arvokilpailuihin.

Myös Hede on asettanut tavoitteensa korkealle: Luistelija hakee SM-kilpailuista mitalisijaa.

Urheiluun perfektionistin lailla suhtautuvan Heden tähtäimestä näkee myös kotimaisia kilpailuja pidemmälle – aina Pekingiin saakka.

– Tavoitteeni on kehittyä kolmen vuoden sisällä kansainväliselle tasolle. Seuraavat olympialaiset ovatkin sitten sopivasti neljän vuoden päästä, Hede hymyilee.

Nuorella luistelijalla on selkeä kehityskohde, jotta unelmista tulisi realismia.

– Itsevarmuutta pitäisi vielä saada kerrytettyä lisää. Laji on kuitenkin 70-prosenttisesti päästä kiinni, Hede analysoi ja lisää, että parhaiten itseluottamusta saa menestymällä kilpailuissa.

Mitalit ja pokaalit ovat kuitenkin lopulta vain materiaa.

Taitoluistelua Saksassa ja Suomessa harrastanut Hede on saanut mitalien lisäksi lajilta paljon muutakin. Ehkä jopa enemmän kuin hän kuusivuotiaana aloittelijana olisi kehdannut toivoakaan.

Kysyttäessä uran tähtihetkeä, Heden vastaus yllättää.

– Huippuhetki on ehkä enemmänkin tämä koko matka, jonka olen kulkenut. Kaikki ihmiset, joita olen tavannut ja paikat, joita olen nähnyt.

Viikonloppuna Hede pääsee jatkamaan kokemusten keräilyä kotijäällä, Tikkurilan Trio Areenalla järjestettävissä Taitoluistelun SM-kisoissa.

– Oma halli, tuttu jää ja kavereita katsomossa. Tulen varmasti nauttimaan kilpailuista, luistelija lupaa.

Taitoluistelun SM-kilpailut

Luistellaan 15.-17.12. Tikkurilan Trio Areenalla.

Tapahtuma alkaa perjantaina harjoituksilla. Lauantai on ensimmäinen kilpailupäivä. Viralliset avajaiset järjestetään lauantaina kello 13.30.

Kilpailuissa nähdään neljä vantaalaisjoukkueiden luistelijaa. EVT:n Emmi Peltonen ja Roman Galay sekä TTK:n Nelma Hede luistelevat seniorien sarjassa. TTK:n Melina Brusi luistelee junioreissa.

Lisäksi Kisoissa nähdään muun muassa olympiapaikasta kisaava Viveca Lindfors ja jäätanssin kotimainen ykköspari Cecilia Törn/Jussiville Partanen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaan seudun steinerkoululle rakennetaan päiväkoti – esiopetus alkaa Vallinojalla jo syksyllä
 2. Kansallinen liiga alkaa ensi viikolla – otteluohjelmaan voi tulla vielä muutoksia
 3. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 4. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 5. Mielipide: Pyöräteihin tarvitaan selkeät merkinnät – "Ihmiset eivät ajattele kumpaa puolta kulkevat"
 6. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 7. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 8. Kielen värjäävästä hittikarkista ei toistaiseksi ole löytynyt vääryyksiä – tätä elintarvikelisäainetta on tutkittu
 9. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 10. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 11. "Maksimiyleisökapasiteetti on 450 henkeä" – huippumusasta nautitaan sittenkin Helsingin perinteisessä festaripaikassa kesäkuussa
 12. "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä" – poliisi epäilee nuorten miesten nakelleen juomatölkkejä Helsingin 134-metrisestä tornitalosta
 13. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 14. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 2. Kutistuuko Tikkurilan jättihanke? – Hyvinvointikeskuksen tarveselvitys päivitetään
 3. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 4. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 5. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 6. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 7. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 8. Vantaa helpottaa ravintoloitsijoiden arkea – terassia saa laajentaa 10 pöydällä ilman lupamenettelyä
 9. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 10. Kaupunginjohtajan avaus: Myydään Kauniala, A-Tulkkaus, asuntoja, kiinteistöjä ja saaret
 11. Liikkuva lomakoti kiinnostaa nyt myös nuorempia – käytetyistä matkailuajoneuvoista voi tulla jopa pula
 12. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 13. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 14. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.