K-U: Helsingin vuoden 1952 olympiamitalisti kuoli – puolusti Suomea Kannaksella

Nykyaikaisen 5-ottelun olympiapronssimitalisti Lauri Vilkko kuoli 92-vuotiaana Tuusulassa 13. lokakuuta, kertoo Keski-Uusimaa

Olympiapronssin Vilkkoa sai Helsingissä 1952 yhdessä Olavi Mannosen ja Olavi Rokan kanssa.

Aktiiviuransa huippuvuosina 1948–51 Vilkko saavutti maailmanmestaruustasolla hopean kahdesti ja pronssin kertaalleen henkilökohtaisista kisoista ja sai lisäksi vielä kolme MM-joukkuehopeaa.

Vilkko oli syntynyt Rautjärvellä 13. elokuuta 1925. Hän muutti Tuusulaan 1948 ja sijoittui Lontoon olympialaisissa samana vuonna henkilökohtaisen kilpailun neljänneksi.

Työuransa Vilkko teki puolustusvoimissa, josta hän jäi 1985 eläkkeelle everstinä ja päällikkönä topografikunnasta, joka on osasto puolustusvoimien tiedustelulaitoksessa ja vastaa paikka- sekä olosuhdetietotoiminnan kokonaisuudesta. 1918 perustettu TopK oli aiemmin itsenäinen joukko-osasto ja sotilaslaitos.

18-vuotiaana 1943 Vilkko lähti jatkosotaan kivääri- ja konepistoolimieheksi Karjalan kannakselle ja Viipurinlahdelle. Hän suoritti varusmiespalveluksensa Niinisalossa vasta rauhansolmimisen jälkeen. Armeijassa hän kävi myös koulunsa loppuun.

Vuoden 5-ottelijaksi Vilkko valittiin 1948–51 ja 1953. Vuonna 2012 opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi hänelle Pro Urheilu-tunnustuksen. Häntä jäivät kaipaamaan lähiomaisten ja muiden sukulaisten lisäksi useat ystävät.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut