Pois hämyisistä baareista – biljardi sopii nykyään myös nuorille

Biljardi on paljon muutakin kuin lähiöbaarien kuluneilla pöydillä puoli tuiskeessa läiskittävä seurapeli.

Eri biljardipelit, kuten snooker ja pool alalajeineen, ovat nostaneet suosiotaan harrastuksena etenkin nuorten parissa.

Kokeneen biliskonkarin Tomi Ahosen mielestä laji on tullut kauas hämyisistä ja savuisista baareista.

– Biljardiliitto järjestää nykyään paljon valmennuskoulutuksia, sitä kautta seurat ottavat nuoria pelaajia mukaan, Euro Tourin kilpailuun valmistautuva Ahonen kertoo lajin murroksesta.

– Kyllä tämä nykypäivänä on muutenkin ihan totista touhua. Pelipäivien iltoina jokainen voi tietenkin käyttää aikansa mihin käyttääkään, mutta pelien aikana pitää olla henkisesti täysin skarppina jos haluaa pärjätä.

Laji vaatii luonteenlujuutta, sillä pisimmät kilpailut voivat kestää jopa viikon ja yksi kilpailupäivä aamu yhdeksästä myöhäisiltaan. Myös fysiikan täytyy kestää pitkän päivän rasitukset.

– Etenkin hyvät selkä- ja vatsalihakset ovat tärkeitä, Ahonen sanoo.

Aloittelevan harrastajan tärkein ominaisuus on Ahosen mukaan pitkäjänteisyys.

– Kaikkea ei voi saada heti, muttei kuitenkaan pidä lannistua. Biljardissa pätevät samat asiat, kuin muissakin pallopeleissä. Toistojen määrä on todella tärkeää.

Biljardi

Biljardiin kuuluu monia eri pelejä. Suomessa etenkin snooker, kaisa ja eri pool-pelit (kasi-, ysi- ja kymppipallo sekä straight pool) ovat suosituimpia.

Lajeista etenkin snookkeriin liittyy tiukka etiketti. Turnauksissa pelaajien täytyy olla asianmukaisesti pukeutuneita ja käyttäytyä hillitysti. Peleistä saa lisätietoa biljardiliiton sivuilta.

Vantaalla lajia pääsee kokeilemaan muun muassa Bar Cafe Lunassa, Shamrock Vantaassa, Flamingossa ja Tikkurilan urheilupuistossa Vantaa Biljardi Oy:n tiloissa. Useimmat biljardipaikat ovat päivisin auki myös alaikäisille.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut