Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistatko vielä Mika–Mika-sarjan? Toinen osapuoli Mika Salo täyttää tänään 50

Entinen F1-kuljettaja Mika Salo täyttää keskiviikkona 50 vuotta. Salo ajoi Formula ykkösissä 1994–2002. Hän oli F1–historian viides suomalaisajaja.

Salo haastoi vuonna 1990 tiukasti Mika Häkkisen Britannian F3-sarjassa, jota kutsuttiin myös "Mika–Mika-sarjaksi". Mestaruuden vei kuitenkin Häkkinen. Sen jälkeen Salo kilpaili neljä kautta Japanin F3000–sarjasa, jossa parhaimmillaan sijoittui loppupisteissä seitsemänneksi.

Salo debytoi F1:ssä Lotus–tallissa 1994 Japanin osakilpailussa hankittuaan ajopaikkansa matkalaukullisella jenejä, kuten itse aikoinaan kuvaili. Seuraavat kolme kautta Salo kisasi Tyrrellillä ja 1998 Arrowsilla.

Salon F1-uran kohokohta osui vuoteen 1999, vaikka vuosi ei alkanut hohdokkaasti. Alkukauden hän oli työttömänä ja sai kolmessa kisassa ajaa BAR-tallissa sijaisena, jossa ei menestynyt.

Heinäkuussa Salo sai pikakomennuksen Ferrarille, kun Michael Schumacherin jalka oli murtunut Britannian kisan ulosajossa.

Ferrarilla Salo sijoittui Saksan osakilpailussa toiseksi ja Italian osakilpailussa kolmanneksi. Hän olisi voittanut Saksassa ilman tallimääräystä. Eddie Irvine oli mestaruustaiston takia päästettävä edelle.

Ferrarilta Salon tie vei 2000 Sauberille. Seuraavana vuonna hänet pestattiin Toyotan uuteen F1–talliin. Testivuoden jälkeen Salo pääsi kisaamaan Toyotalla 2002, mutta pesti päättyi sen kauden jälkeen.

F1–uransa jälkeen Salo ajoi muun muassa CART-sarjassa ja Le Mansissa. Hän on toiminut myös MTV:n F1-lähetysten asiantuntijakommentaattorina ja saanut työstään paljon kiitosta.

Salon vähemmän tunnettu ansio on Kimi Räikkösen auttaminen Formula ykkösiin. Kun Salo päätti syksyllä 2000 siirtyä Toyotalle, suositteli hän Räikköstä tilalleen. Peter Sauber empi ensin, mutta päätti tarjota Räikköselle testin. Loppu on historiaa.