Ahmimishäiriöinen nörtti yrittää Vantaan Maratonilla Guinnessin maailmanennätystä

Jussi Kallioniemi juoksi sekä keväällä että nyt syksyllä kolmen puolimaratonin setin, selässään 20–27-kiloisia rinkkoja. Viimeisin, 27 kilon reppu selässä taitettu juoksu sujui jo vaivatta. Heli Honkasalo

Ville Heinonen

Lauantaina 8. lokakuuta juostavalla Vantaan Maratonilla nähdään Guinnessin maailmanennätyksen rikkomisyritys.

Jussi Kallioniemi lähtee matkaan selässään 60 paunan eli 27,22 kilogramman reppu ja pyrkii sen kanssa juoksemaan 42,2 kilometriä nopeammin kuin kukaan koskaan.

Nykyinen ennätys 4.39.09 on vuodelta 2013, jolloin japanilainen armeijakouluttaja Toru Sakurai laittoi Tokion maratonilla pystyyn todellisen pikamarssin.

Tietoturva-alalla työskentelevä Kallioniemi tähtää neljään tuntiin ja varttiin.

–Se olisi noin kuuden minuutin kilometrivauhtia. Jos romahdusta ei tapahdu, siihen yltäminen on ihan todennäköistä, Kallioniemi laskee.

–Mutta jos keskivartalon lihakset antavat myöten, rinkka alkaa kaatua eteenpäin. Silloin juoksu muuttuu mahdottomaksi.

Guinnessin ennätyksiä on tehty niin 40, 60 kuin 80:kin paunan reppu selässä, mutta 43-vuotias nokialainen päätyi valittuun painoluokkaan ilman sen suurempia pähkäilyjä.

Hänellä nimittäin on lihavan ahmimishäiriö, jonka aiheuttamasta liikalihavuudesta toipuessaan hän juoksi ensimmäisen maratoninsa vuonna 2011. Tuolloin hän painoi 127 kiloa, eli noin 60 paunan repullisen verran enemmän kuin nyt.

Pahimmillaan, Kallioniemen yllyttyä usein syömään itsensä horroksenoloiseen vaipumistilaan, painoa oli vielä reilusti tuotakin enemmän. Kuultuaan lääkärintarkastuksessa, että on hyvässä kunnossa 80-vuotiaaksi mieheksi, hän päätti tehdä elämänmuutoksen vuoden 2009 marraskuussa, 155-kiloisena.

–Perheeseen tuli koira, jota täytyi päivittäin ulkoiluttaa. Huomasin, että liikunnasta tuli parempi olo ja aiempaa tasapainoisempi mieliala. Ne ovat yhä tärkeämpiä kuin poltetut kalorit tai kilpailu muita vastaan.

Kävely reipastui ajan mittaan juoksuksi, ja nykyään Kallioniemi juoksee vuosittain viitisen maratonia. Takana on myös useita täysmatkan triathloneja.

Kroppa on siis jo täyttä rautaa, mutta mieli saattaa yhä satunnaisesti lipsahtaa ylensyöntimoodille.

–Normaali syömiseni on ollut aina ihan oppikirjan mukaista, terveellistä.

–Mutta himon iskiessä olen voinut syödä käytännössä kaiken, mitä jääkaapista löytyy siihen asti, että alkaa nukuttaa. Maulla ei ole mitään väliä.

Kallioniemen mukaan syöpöttelyä seuraa syyllisyys ja pettymys.

–Muilla syöminen on kohtuullisen helposti hallittavissa, joten repsahtaminen tuntuu naurettavalta.

–Eihän se vaatisi muuta kuin että ei kävele jääkaapille tai laita ruokaa suuhunsa.

Seuranta Facebookissa

Jussi Kallioniemi intoutui yrittämään maailmanennätystä todistettuaan, kuinka viime vuonna Juha Nurmela ja Juuso Ala-Tuuhonen juoksivat Vantaan Maratonin takaperin.

Kallioniemi pitää Läskimaija-blogia, jossa hän kertoo liikunnasta ja ahmimishäiriöstä. ME-yrityksestä tulee live-seurantaa hänen Facebook-sivuilleen.

Maratonin järjestää Vantaan Seurayhtymä, eli Korson Kunto, Vantaan Salamat ja Kenttäurheilijat -58. Ennakkoilmoittautuneita on maratonille 577, puolimaratonille 665 ja neljännekselle 131.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut