URHEILU Ensi syksynä käynnistyvä toimintamalli pyrkii ennalta ehkäisemään yläkoululaisten ylikuormittumista.
Vantaan yläkoululaiset saavat ensi syksystä lähtien aiempaa enemmän mahdollisuuksia urheilla koulupäivän aikana.
Ensi lukuvuonna käynnistyy Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian Urhean ja Vantaan kaupungin kehittämä toimintamalli, jossa kuka tahansa tavoitteellisesti liikkuva yläkoululainen voi hakeutua Urhea-oppilaaksi.
Toiminta on suunnattu aluksi 7.- ja 8.-luokkalaisille, ja syksyllä 2017 mahdollisuus avautuu myös 9. luokan oppilaille.
Ohjelmaan osallistuville tarjotaan aiempaa toimivampi rakenne koulunkäynnin ja urheilemisen yhdistämiseen.
Vantaan kaikki 19 yläkoulua mahdollistavat viikkoaikatauluunsa kaksi aukkoa, joiden aikana ohjelmaan sitoutuneet oppilaat pääsevät harjoittelemaan seurojensa ohjauksessa.
Alustavan suunnitelman mukaan heidän kouluopetuksensa alkaa tiistaisin vasta aamuyhdeksältä ja keskiviikkona se loppuu jo kahdelta.
Kaupungin liikuntapalvelut antaa tilat ilmaiseksi harrastajien käyttöön, ja osa seuratuesta jyvitetään maksettavaksi toiminnan vetäjille.
Toimintaan sisällytetään tavallisen koululiikunnan lisäksi Urhea-kurssi, joka kannustaa urheilijaa terveeseen elämäntapaan yhden koulutunnin viikkotahdilla. Siitä vastaavat liikunnanopettajat.
– Kurssi on kirjattu kuntakohtaiseen opetussuunnitelmaan, mikä on iso juttu, sanoo Mika Saari, valmennuksen kehittäjä Urheassa.
Urhea-oppilaiden määrällä ei ole ylärajaa.
Ensi syksynä 7.- ja 8.-luokkalaisia on Vantaalla noin 4 500, ja vuotta myöhemmin ysiluokkalaisten mukaan tulon myötä ohjelma on tarjolla noin 7 000 oppilaalle.
Saaren karkea arvio on, että noin 10–15 prosenttia nuorista hakee mukaan toimintaan.
– Koko kuviolla on iso vaikutus siihen, että koulu ja urheiluseurat toimivat entistä paremmin yhdessä.
Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo toivoo järjestelyn ehkäisevän nuorten ylikuormittumista.
– Keskeisintä on oppilaan hyvinvoinnin lisääminen. Kilpailuorientoituneillekin lapsille pitää jäädä aikaa perheen kanssa olemiseen, koulutehtäviin ja muiden asioiden tekemiseen.
Urhean toiminnanjohtaja Simo Tarvonen korostaa hänkin, ettei kyse ole ensisijaisesti tulevien huippu-urheilijoiden esiin kaivamisesta.
– Emme voi sanoa kenestäkään 13-vuotiaasta, että hänestä tulee olympiavoittaja. Siksi pyrimme tarjoamaan toimintaa mahdollisimman laaja-alaisesti.