Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Crossfitissä, toiminnallisessa urheiluissa ja painonnostossa kilpaileva Sissi Pesonen ei pelkää kipua – tavoittelee maailman kärkeä

15-vuotias Sissi Pesonen on vahva kuin mikä. Hän kävelee käsillään kymmeniä metrejä, tempaisee 50 kiloa, vetää leukoja yhden toisensa perään ja heilauttaa itsensä tangossa roikkuen yhdellä liikkeellä tangon päälle. Liike on nimeltään muscle up.

Ennen kaikkea Sissi on sissi. Hän ei luovuta, vaikka henki tuntuu loppuvan, syke huitelee pilvissä ja hiki kastelee paidan läpimäräksi.

– Eihän se aina tehdessä hauskaa ole. Itse asiassa se on välillä aika kauheaa. Silloin parasta on se, kun jälkikäteen huomaa, että on taas sijoittunut hieman entistä paremmin, Crossfit Tuusulaa edustava Pesonen hymyilee.

Vantaalainen Pesonen löysi crossfitin kolmisen vuotta sitten vanhempiensa vanavedessä. Hän on aiemmin harrastanut jääkiekkoa, jalkapalloa ja agilityä, mutta crossfitiin hän ihastui niin, että muut lajit saivat jäädä. Lajissa häntä viehättää sen haastavuus ja monipuolisuus.

– Crossfitissä voi kehittyä koko ajan, eikä ikinä ole hyvä ihan jokaisessa osa-alueessa, hän pohtii.

Pesonen on kisaillut jo tovin sekä painonnostossa että crossfitissä. Joka vuosi pidettävässä Crossfit Open -kilpailussa hän sijoittui viime vuonna omassa ikäluokassaan Suomen ykköseksi ja maailmanlistalla sijalle 112 yli tuhannen kilpailijan joukossa.

Pidän erityisesti voimistelusta.

Pesoselle se ei riitä. Hän haluaa kuulua aivan lajin kärkikastiin ja mitellä Crossfit Gameseissä, joka on lajin arvostetuin ja kovin kilpailu. Siellä on aiemmin nähty vain muutama suomalaisurheilija aikuisten sarjoissa eikä vielä yhtään suomalaisjunioria.

– Jos harjoittelen todella kovaa, se saattaisi olla mahdollista parin vuoden päästä, Pesonen pohtii.

Nyt syksyllä hän otti osaa kansainväliseen Functional Fitness -kilpailuun, iF3 Junior World Cupiin. Kilpailu käytiin koronan takia virtuaalisesti omilla saleilla. Siinä ei crossfitin tapaan laskettu vain nostettuja painoja tai toistoja vaan suoritukset laitettiin paremmuusjärjestykseen myös tyylipuhtauden perusteella.

Lajeina oli muun muassa painonnostoa, soutua, leuanvetoa, tuplahyppyjä narulla, käsilläkävelyä ja pyöräilyä. Pesonen sijoittui komeasti seitsemänneksi ja pesi osassa lajeista jopa Crossfit Gameseissä olleita kilpailijoita.

Laji on suhteellisen tuore, ja Suomessa se kantaa nimeä toiminnallinen urheilu. Toiminnallinen Urheilu Suomi perustettiin Suomen Painonnostoliiton alle omaksi lajiksi viime vuonna.

Tällä hetkellä Sissi Pesonen harjoittelee viisi kertaa viikossa, aina noin kaksi tuntia kerrallaan.

Omina vahvuuksinaan hän näkee sen, että on suhteellisen tasapuolinen eri osa-alueissa.

– Pidän erityisesti voimistelusta, kuten käsilläkävelystä ja muscle upeista. Thrustreista sen sijaan en pidä yhtään.

Thruster on liike, jossa painoilla lastattu tanko pidetään etuolkapäiden varassa, käydään kyykyssä ja sen jälkeen ylös tullessa punnerretaan tanko ylös suorille käsille. Liikettä toistetaan useita kertoja, ja se on takuuvarma tapa saada koko keho hapoille ja sykkeet taivaisiin. Mutta tätäkin inhokkiliikettä on vain tehtävä, sillä se on yleinen osa kilpailusuoritusta.

– Jos motivaatio uhkaa kadota, pitää vain miettiä omia tavoitteita. Silloin jaksaa taas jatkaa, Sissi Pesonen tiivistää sen, miten kestää äärirajoilla menemisen aiheuttaman tuskan.

Hakunila Battlesta kultaa Tuusulaan: "Tuntui, että jaloissa oli lihasten tilalla hyytelöä"

Jere Karalahti hurahti crossfitiin – edessä kisat liveyleisön edessä: "Olen ikuinen mustangi-villihevonen"