Urheilu: Kuosmanen jäi kakkoseksi taistelussa kreikkalais-roomalaisen painin 97-kiloisten sarjan olympiaedustuksesta, mutta nappasi kisapaikan 130-kiloisiin.
Tokion olympialaisiin matkanneista tai matkaavista kaikkiaan 45:stä suomalaisurheilijasta painija Elias Kuosmanen on ainakin vakituisesti Suomessa asuvista ainoa, jonka ei tarvitse siirtyä pois kotikaupungistaan noustakseen kisakoneeseen.
Rekolassa jo pitkään asunut Kuosmanen, 25, teki toukokuussa sensaatiomaisen tempun painittuaan karsintaturnauksessa Bulgarian Sofiassa itselleen paikan olympiakisojen kreikkalais-roomalaisen painin 130-kiloisten sarjaan, kun 97-kiloisten sarjan edustuspaikka oli mennyt tiukan väännön jälkeen Arvi Savolaiselle.
Kuosmanen ei lähde ensimmäisiin viiden renkaan kisoihinsa pelkästään osallistumaan vaan tekemään jatkoa ihmetarinaan.
– Olen aika raakile raskaaseen sarjaan, ja olympialaisissa ovat paikalla kovimmista kovimmat. En ole kenenkään kirjoissa ennakkosuosikki, mutta olen paljon valmiimpi ottelemaan tässä sarjassa kuin olin Sofiassa.
– Sarjassa on muutama kaveri, jota vastaan vaaditaan ihmettä, mutta sellaisiakin vastustajia, jotka pystyn voittamaan ihan peruspainilla. Jokaista ottelua lähden voittamaan mukanaoloani anteeksi pyytelemättä.
Helsingin Hakaa edustava Kuosmanen palasi viime viikon keskiviikkona leiriltä Liettuasta kotikaranteeniin ennen tällä viikolla tapahtuvaa siirtymistä Japaniin. Ennen Liettuaa Kuosmanen oli leireillyt Puolassa ja Saksassa.
– Kaikki on mennyt suunnitellusti, ja on ollut tosi piristävää vääntää uusien harjoitusvastustajien kanssa. 97 kilon äijät olivat jo alkaneet tulla tylsällä tavalla tutuiksi, Kuosmanen totesi puolitoista viikkoa sitten puhelimitse Liettuasta.
Japanissa Kuosmanen ehtii kymmenen päivän ajan viimeistellä kuntoaan ja totutella olosuhteisiin. Raskaan sarjan painijat astuvat matolle tositoimiin sunnuntaina 1. elokuuta varhain aamulla Suomen aikaa. Kisakylään urheilijat pääsevät vasta neljä päivää ennen oman kisaosuutensa alkua. Sitä edeltävä viimeistelyleiri on Sagassa, Tokion lähettyvillä.
Painissa kussakin painoluokassa on 16 urheilijaa, eli homma alkaa heti neljännesvälierillä. Mitaliottelut käydään maanantaina 2. elokuuta iltapäivällä.
– 97-kiloiset aloittavat päivää myöhemmin. Toivotaan, että meillä on Arvin kanssa sitten maanantaina matsit samaan aikaan, minulla finaalit ja Arvilla alkukierrokset, tuumii Kuosmanen, joka ei todellakaan aio siirtyä avauspäivän jälkeen sivustakatsojaksi.
Kuosmasen ei tarvitse pitää painoaan kurissa. Hän tulee joka tapauksessa olemaan sarjansa selvästi kevyin kaveri. Puolitoista viikkoa sitten vaaka näytti 112–113 kiloa.
– Sofiassa minulla oli viitisen kiloa vähemmän. Ihan tyytyväinen olen, miten olen saanut painoa nousemaan otteluominaisuuksien kärsimättä.
Tokion olympialaiset käydään täysin ilman yleisöä, ja urheilijat ovat tiukassa koronakuplassa. Painijat eivät yleensäkään esiinny valtaville yleisömäärille, paitsi tietysti miljoonille televisiokatsojille.
– Perhe, ystävät ja tukijat olisi tietysti ollut mukava nähdä paikan päällä Tokion painihallin lehtereillä. Onhan se vähän koominen tilanne, kun painitaan olympiamitaleista, eikä hallissa ole muita kuin urheilijat, valmentajat ja tuomarit.
Raskaan sarjan suurin kultamitalisuosikki on kuubalainen, neljättä peräkkäistä olympiakultaansa tavoitteleva Mijaín López.
– Olen joka tapauksessa hankala vastustaja. Kovin moni tuskin toivoo saavansa minua vastaansa, Kuosmanen sanoo.
Paini on olympialajeista yksi perinteisimpiä ja yksi niistä lajeista, joissa arpaonnella on iso rooli.
– López voi tulla vastaan heti ensimmäisessä ottelussa, tai sitten hän saattaa olla toisella puolella kaaviota.
Toukokuun alussa ei Kuosmasen itsensä lisäksi tainnut löytyä montaa hänen olympiapaikkaansa uskovaa. Nyt luottoa löytynee jo laajemmalti.
– Tärkeintä on, että itse uskon pärjääväni. Muiden spekuloinneilla on varsin vähän vaikutusta lopputulokseen.