Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan Salamoiden Riku Illukka juoksi kuukausi sitten kaikkien aikojen kolmanneksi kovimman suomalaisajan satasella – Kisakesän pilasi alaselän vamma

Urheilu: Vantaan Salamoiden Riku Illukan startti Tallinnassa alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa jäi tämän kesän viimeiseksi.

Vielä heinäkuun alussa näytti siltä, että Vantaan Salamoita edustava Riku Illukka saattaisi kuulua tämän kesän kirkkaimpiin kotimaisiin yleisurheilutähtiin, vaikkei hän olympialaisiin päässytkään. Illukka kellotti alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Tallinnassa 100 metrin alkuerissä kaikkien aikojen kolmanneksi parhaan suomalaisajan, 10,26. Nopeammin ratasuoran ovat pyyhältäneet vain Tommi Hartonen (10,21 vuonna 2001) ja Markus Pöyhönen (10,23 vuonna 2002).

Illukka oli Tallinnassa alkuerien toiseksi nopein. Niistä karsittiin suoraan finaaliin. Mutta seuraavan päivän loppukilpailussa Illukan rata oli tyhjä.

– Vanha alaselän vamma alkoi vaivata. En pystynyt edes hölkkäämään, Illukka kertoo.

– Alaselässä oli tuntemuksia jo ennen alkuerää, ja jouduin ottamaan kipulääkettä. Juoksussa vamma ei vaivannut, mutta kovat kivut iskivät heti sen jälkeen. Seuraavana päivänä eivät enää auttaneet kipulääkkeetkään.

Ennen EM-kisoja Illukka oli juossut parin viikon sisään muutaman kisan ja vetänyt pari kovaa treeniä.

– Rasitusta tuli ilmeisesti liikaa. Kipu sitten purkautui EM-kisoissa eli todella harmilliseen aikaan.

Minut tullaan jatkossakin näkemään aikuisten arvokisoissa.

Tutkimuksissa todettiin alaselässä pieni murtuma, jonka paraneminen vaatii iskutustaukoa. Käytännössä se tarkoittaa toistaiseksi erittäin rajoitettua harjoittelua ja sitä, että tämä kesä on kisojen osalta Illukalta ohi.

– Varsinainen harjoittelu alkaa sitten syksyllä tavallaan nollilta, hän toteaa.

– Vamma johtuu puhtaasti tekniikkavirheestä. Maksimijuoksussa lantio periaatteessa pettää hieman joka askeleella, menee huonoon asentoon ja rasittuu, kun iskutus on niin kova, Illukka selvittää.

– Kolme vuotta sitten oli sama homma. Silloin ongelmaan paneuduttiin, tekniikka tuli kuntoon ja sen myötä alaselkäkin. Nyt oli kulunut kokonainen vuosi, ettei vamma antanut itsestään merkkejä.

Ensi kuussa 22 vuotta täyttävä Illukka juoksi siis Suomen kaikkien aikojen tilastokolmoseksi murtuneella selällä.

– Tekniikan osalta paketti on nyt saatava pysymään kasassa niin, ettei vastaavaa rasitustilaa synny.

Tokion olympialaisissa miesten 100 metrin kultamitali tuli 29 vuoden tauon jälkeen Eurooppaan, kun italialainen, tosin USA:ssa syntynyt Lamont Marcell Jacobs oli lyhyimmällä juoksumatkalla nopein.

Illukka on pari kertaa päässyt Jacobsin kanssa samalle viivalle, kun tämä on kilpaillut Paavo Nurmi Gamesissa Turussa.

– Valitettavasti olen hävinnyt hänelle molemmilla kerroilla.

Koronapandemian aiheuttamien siirtojen vuoksi ensi kesänä yleisurheilukalenterissa on heinäkuussa MM-kisat ja elokuussa EM-kisat. Se tarkoittaa sitä, että Riku Illukan päätähtäin on melko tarkalleen vuoden päässä Münchenin EM-areenalla. Silloin hänellä on taas saumat päästä Jacobsin imuun.

– Seitsemänä vuonna putkeen olen juossut kovempaa kuin edellisenä vuonna. Uskon, että näin tulee tapahtumaan myös ensi vuonna. Suoritukseni eivät vielä ole teknisesti olleet nappionnistumisia. Silti oletin rikkovani satasen Suomen ennätyksen jo tänä kesänä, kun alkukesä sujui niin nousujohteisesti.

EM-kisarajoja ensi kesälle ei ole vielä julkaistu.

– Voi olla, että tämän vuoden tulokset noteerataan kriteereissä. Pikaviestijoukkue meiltä lienee joka tapauksessa EM-kisoihin menossa.

Viime maaliskuussa Puolan Torunissa Illukka oli halliyleisurheilun EM-kisoissa ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan. Hän jäi 60 metrillä alkueriin.

– Hieno kokemus, vaikka onnistuminen jäi teknisesti vajaaksi. Arvokisanälkä vain kasvoi, ja olen varma, että minut tullaan jatkossakin näkemään aikuisten arvokisoissa, sanoo Illukka, joka aloittelee parhaillaan toisen vuoden tradenomiopintojaan ammattikorkeakoulussa Jyväskylässä.

Jyväskylässä Illukan harjoittelua valvoo Petteri Jouste, joka on myös Suomen Urheiluliiton pikajuoksuvalmentaja. Illukan henkilökohtainen valmentaja on silti edelleen vantaalainen Olli-Pekka Mykkänen, mutta hänen kanssaan yhteistyö toimii nyt ensisijaisesti etänä.