Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huippupainija Petra Olli houkuttelee vantaalaisia lapsia painiharrastuksen pariin – "Kaikista ei tarvitse tulla kovia"

Paini toimii hyvin monen lajin oheislajina, vinkkaa Vantaalle saapuva huippupainija Petra Olli.

Olisihan se hienoa, jos nuorille ja varttuneemmille, varsinkin tytöille, saisi rohkeutta tulla kokeilemaan lajia yksin tai yhdessä. Minun mallillani harrastukseen voisi saada lisää intoa, huippupainija Petra Olli pohtii.

Yhteensä kolme MM- ja EM-kultaa voittanut entinen huippupainija tuo valtakunnallisen painikiertueensa Vantaalle 7. syyskuuta. Tapahtumat keskittyvät Uomarinteen koululle ja Rajatorpan kalliosuojaan.

Olli pitää tärkeänä, että lapset saisivat ensin kokeilla lajia ja sen myötä innostuisivat kokeilemaan oikeanlaisia painitreenejä. Vantaan tapahtuma on tästä näkökulmasta hyvä mahdollisuus tutustua uuteen lajiin. Myös muualta tulevat lapset ovat tervetulleita perehtymään painin saloihin.

Pääkaupunkiseudulla paini ei ole yhtä suosittua kuin muualla Suomessa.

– Hyvä kysyä tätä pohjalaiselta. Kuortane Olympic Training Centerillä on leirejä ja Suomen parhaat sellaiset, jotka haluavat opiskella ja uurtaa uraa. Rehellisesti sanottuna painin kehto ja kehityskeskus on Pohjanmaa, Lappajärveltä lähtöisin oleva ja Seinäjoella asuva Olli virnistää.

Kilpamolskille ei ole ollut ikävä yhtään.

Viime kesän Tokion kesäolympiakisoissa suomalaispainiin valonpilkahduksen tarjosi Arvi Savolainen. Hän otteli alle 97-kiloisissa pronssiotteluun, jossa tuli tappio.

Konsta Mäenpää väänsi keväällä EM-pronssia 130-kiloisissa, mutta nyt lajiarjessa riittää mietittävää. Syyskuussa Belgradin MM-kisoissa on vain kolme suomalaista.

– Joukkue on historiallisen pieni loukkaantumisten ja muiden takia. Ei se ainakaan hymyä huulille laita. Se pistää miettimään. Miten lajin parissa saadaan pidettyä perinteet ja harrastajia? Olli pohtii.

Ollin kiertueelta löytyy kenties ratkaisu ainakin siihen, millä harrastajamäärät saataisiin nousuun.

– Ehkä nuorille ja vanhemmille pitäisi painottaa sitä, että kaikista ei tarvitsekaan tulla kovia. Tämä on myös hyvää oheisharjoittelua moneen muuhun lajiin. Kehonhallinta ja koordinaatio kehittyvät, hän toteaa.

Ennen haastattelua Olli oli Hyvinkäällä ex-golfari Mikko Ilosen ja entisen ampumahiihtäjätähti Kaisa Mäkäräisen kanssa tekemässä Ylen Jatkoerä-sarjaa.

– Urheilu kuuluu elämään, mutta itseä ei tarvitse enää vetää äärimmilleen. Uralla mentiin äärirajoille, jotta oltiin maailman parhaita. Takki oli tyhjä ja oli parempi lopettaa. Kilpamolskille ei ole ollut ikävä yhtään, Olli lataa.

Vantaalle ensi viikolla saapuva kuusinkertainen MM- ja EM-mitalisti vaikuttaa sanavalmiilta ja avoimelta. Tämä luonteenpiirre kovien saavutusten ohella voisi olla omiaan kannustamaan Vantaan nuoria tutustumaan lajiin.

– Varasin hotellia ensi viikolle ja katsoin hotellivarausta. Se olikin mennyt väärin. Hyvä, kun soitit, niin huomasin, Olli veistelee puhelinhaastattelussa.