Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalaislaskija Elias Hämäläinen, 18, murtautui maajoukkuerinkiin ihanteelliseen aikaan – ”Ilman isääni en todennäköisesti lumilautailisi”

Slopestyle ottaa Suomessa isoja askeleita. Vantaalainen Elias Hämäläinen on lajin suuri lupaus.

Päättynyt talvi oli vantaalaiselle Elias Hämäläiselle toinen slopestylen nuorten maajoukkueessa. Edustuspaikka on ollut Kuusamossa merkonomiksi opiskelevan 18-vuotiaan miehenalun unelma lapsuuden ajan.

Voisi ajatella, että Hämäläinen murtautui maajoukkueeseen jopa poikkeuksellisen ihanteelliseen aikaan. Laji ottaa maassamme isoja askeleita, kun esimerkiksi slopestylen Eurooppa Cup rantautui kuukausi sitten ensi kertaa Suomeen.

Hämäläinen laski Kuusamon Rukalla karsinnoissa parhaaksi suomalaiseksi, kuudenneksi. Kun finaalit peruttiin huonon sään vuoksi, jäi tuo sija vantaalaisen lopputulokseksi.

– En ollut laskenut siellä moneen viikkoon, joten oli pieniä paineita.

Heti perään Rukalla lasketut slopestylen SM-kisat menivät vihkoon. Hämäläinen kaatui finaalipäivän aamuna ja loukkasi pakaraa. Laskija oli kahdeksas.

– Pakara meni niin jumiin, etten päässyt kyykkyyn.

Lähiajat ovat kohdelleet erilaisiin käänteisiin ilmeisen positiivisesti suhtautuvaa vantaalaista olosuhteisiin nähden hyvin.

– Minulla on edelleen selkäongelmia, jotka alkoivat trampoliinilla hyppiessä syksyllä 2021. Tulin huonosti alas, jonka seurauksena tuli välilevyn pullistuma. Sitä joutuu treenaamaan edelleen, ettei selkä kipeydy lisää.

Menneestä talvesta tai ajasta isommalla aikavälillä ei ole jäänyt paha mieli.

– On kyllä pakko sanoa, että rakastan talvea tosi paljon. Sehän tämän harrastukseni mahdollistaa, mutta kyllä minä kesästäkin tykkään, Hämäläinen sanoo, ja jatkaa ajatusten virrassa:

– Itävallan Innsbruck olisi varmaan täydellinen paikka asua. Alhaalla kaupungissa on lämmin ja vuorilla on lunta.

Maajoukkuelaskija on hämmentävän pirteä ilmestys vammojen tuomiin takaiskuihin nähden. Syy tosin lienee selvä. Hämäläisen arvion mukaan lajin tila on Suomessa tällä hetkellä ”tosi hyvä”. Slopestylessä yhdistyvät urheilu ja nykyajan trendit, enenevissä määrin.

Street-laskeminen on yleistynyt tosi paljon. Siinä kuvataan kaduilla jotakin tiettyä reittiä. Kaverit ovat duunanneet sitä koko kauden YouTubeen ja Instagramiin nimellä Doghouse.

– Itse en ole ollut siinä juurikaan mukana. Olen ollut tosi paljon reissussa.

Slopestylen erikoisosaaja, kansainvälisiä steppejä nyt ottava Hämäläinen reissaa vuodessa noin 70 päivänä. Laskijan arjessa etenkin isän merkitys on valtava.

– Isoin ero elämässäni normaalin nuoren elämään on varmaan se, että en usko monen nuoren pääsevän kokemaan kaikkea tällaista – asun frendien kanssa pohjoisessa, lasken, käyn koulua ohella ja reissaan ulkomailla paljon.

– Ilman isääni en todennäköisesti lumilautailisi. Hän on opettanut, ollut reissuilla auttamassa ja kuvaamassa. Äiti on myös tosi isossa roolissa. Hän hoitaa tosi paljon asioitani, esimerkiksi suurimman osan kaikista sponsorijutuista, Hämäläinen kertoo.

Kisakausi on tätä juttua kirjoittaessa juuri päättynyt. Lautailun ja koulun lisäksi vantaalaisella on nyt aikaa esimerkiksi kavereille, jotka vievät laskijan arjesta muutenkin ison osan.