Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuppu Hepo-oja löysi kestävyysurheilun aikuisiällä – "Päätavoitteeni ovat ultratriathlonissa"

Triathlonin ultramatkoihin hurahtaneen Nuppu Hepo-ojan elämässä yhdistyvät perhe, työt ja urheilu.

Nuppu Hepo-oja on Itä-Vantaalla asuva kahden lapsen äiti. Perheen ja töiden lisäksi Hepo-ojan elämään kuuluu olennaisesti ultratriathlon. Lajissa pyöräillään, uidaan ja juostaan tavallista triathlonia huomattavasti pidempiä matkoja.

Hepo-oja on harrastanut kestävyysliikuntaa tavoitteellisesti jo 14 vuoden ajan. Hän ajautui harrastamaan kestävyysliikuntaa kuitenkin vasta aikuisiällä, eikä häneltä löydy junioriurheilu-taustaa.

– Alunperin aloin juoksemaan maratoneja, joita olen nyt juossut 27 kappaletta. Jossain vaiheessa minulle tuli ongelmia jalkojeni kanssa, joten päätin vaihtaa triathloniin, Hepo-oja kertoo.

Idea juoksemiseen lähti toisen lapsensa syntymän jälkeen. Ensimmäiseen maratoniinsa Hepo-oja ilmoittautui vuonna 2009.

– Aluksi olin ajatellut, että voisin juosta maratonin kun olen 40-vuotias. Nyt olen 43-vuotias ja maratoneja on alla aika monta, hän naurahtaa.

Triathlonia Hepo-oja on harrastanut kymmenen vuotta, ja oman valmentajan kanssa hän on työskennellyt vajaan kahdeksan vuoden ajan. Nykyistä lajiaan ultratriathlonia hän on harrastanut vajaat seitsemän vuotta.

Ultratriathlon vaatii runsaasti myös henkistä kanttia.

– Päätavoitteeni ovat ultratriathlonissa, mutta välillä käyn myös muissa urheilutapahtumissa. Kaikki harjoittelu on kuitenkin suunnattu ultratriathlonia varten, hän kuvailee.

Ultratriathloniin kuuluvat samat kolme lajia kuin triathloniinkin, eli uinti, pyöräily ja juoksu. Kun triathlonin Ironman-kilpailussa uidaan 3,8 kilometriä, pyöräillään 180 kilometriä ja juostaan täysmaraton, on ultratriathlonin lyhin matka tämä kaikki tuplana.

Lisäksi lajissa on myös kolmipäiväisiä Ultraman-tyylisiä matkoja.

Urheilu on vienyt Hepo-ojaa pitkin maailmaa. Hän on kilpaillut esimerkiksi Israelissa. Vuonna 2021 Ranskassa hän suoritti ensimmäisenä suomalaisena naisena matkan, jossa tehdään Ironman-matka triplana putkeen.

Kilpailut ovat olleet opettavaisia.

– Yleensä yritän aina kilpailun jälkeen miettiä, että mitä olisin voinut tehdä paremmin. Harvoin tuollaisilla pitkillä matkoilla kaikki menee täydellisesti. Ultratriathlon vaatii runsaasti myös henkistä kanttia, Hepo-oja kertoo.

Treenaaminen ultratriathlonia varten vie runsaasti aikaa. Hepo-ojalle kertyykin runsaasti tunteja juoksun, uinnin ja pyöräilyn parissa joka viikko.

Uimista Hepo-oja treenaa etenkin kotihallissaan Hakunilan uimahallissa. Harjoituksia hän tekee kuitenkin olosuhteiden vaihdellessa myös muissa maisemissa.

– Kisoihin ei voi lähteä vähillä valmisteluilla. Teen melkein joka päivä kaksi treeniä, ja käyn tietysti myös töissä sekä olen äiti, hän naurahtaa.

Urheilu on antanut Hepo-ojalle paljon. Hän kannustaa muitakin löytämään mieleisen harrastuksen.

– Kannattaa kokeilla myös triathlonia. Jos päätät osallistua ja teet parhaasi, on se itsessään huikeaa. Kisoissa kokee yhteenkuuluvuuden tunnetta, ja saa tutustua uusiin ihmisiin, hän kannustaa.