Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SC Vantaan Elite tähtää kärkisijoille joukkuevoimistelun EM-kotikisoissa – "Todella hienoa päästä kotiyleisön eteen kilpailemaan"

Joukkuevoimistelun EM-kisat saapuvat Vantaalle. Vantaalaisjoukkue on mukana nuorten sarjassa.

Vantaan Energia- areenalla järjestetään ensi viikolla joukkuevoimistelun EM-kilpailut. Vantaalaisittain mielenkiinto ei jää pelkästään kilpailujen järjestämiseen. Mukana nuorten sarjassa on SC Vantaan Elite-joukkue, joka tähtää kisoissa kärkisijoille.

Eliten valmentaja Kiia Kuusela ja toinen joukkueen kapteeni Oona Mäkinen kertovat joukkueen mietteitä EM-kisojen alla.

Elite onnistui karsiutumaan EM-turnaukseen toukokuun alussa Tampereella käytyjen SM-kisojen kautta. SM-kisojen neljä parasta joukkuetta pääsi EM-kisoihin, ja Elite kuului kärkinelikkoon.

Joukkue odottaa jo innolla 24. toukokuuta alkavia EM-kisoja. Mukavan lisämausteen tuo se, että kilpailut ovat Vantaalla. Fiilikset ovat joukkueessa odottavaiset, ja näytönhalua löytyy.

– On todella hienoa päästä kotikisoihin ja kotiyleisön eteen kilpailemaan. Näihin viimeisiin treeneihin saa paljon lisää intoa. Monille meistä nämä ovat ensimmäiset arvokisat, joten on todella halukas ja päättäväinen olo mennä näyttämään omaa parasta suoritusta, kertoo Mäkinen.

Eliten oma seura eli SC Vantaa järjestää turnauksen.

– Meillä on vielä sellainen tilanne, että oma seura järjestää kilpailut voimisteluliiton kanssa. Se antaa vielä entistä enemmän kotikisojen tuntua, Kuusela sanoo.

EM-kilpailuihin Elite on ladannut itselleen tietyt tavoitteet. Joukkue on kuitenkin arvokisoissa hyvin kokematon. Laura Leppelya, joka toimii joukkueen toisena kapteenina, on ainut, keneltä löytyy kokemusta arvokisoista. Sitä häneltä löytyy kolmien arvokisojen verran.

– Tavoite on ainakin tehdä hyvä suoritus ja saada omat kansainväliset ennätyspisteet. Maakiintiön takia vain kaksi suomalaista joukkuetta voi päästä finaaleihin. Joten tavoite on sijoittua alkukisassa ihan sinne kärjen tuntumaan, ennakoi Kuusela.

Mielenkiintoa kilpailuihin tuo myös se, että joukkuevoimistelun säännöt ovat hiljattain muuttuneet.

– Säännöt ovat vaikeutuneet. Nykyään on lisää pisteitä jaossa vaikeammista liikkeistä, ja vartalosarjojen määrä on lisääntynyt. Meidän valmistautumiseen ne ovat vaikuttaneet siten, että esimerkiksi ohjelman vartalosarjoista yritetään tehdä enemmän toistoja kuin aikaisemmin. Painopiste on vaihtunut hypyistä ja tasapainoista vartalosarjoihin, Kuusela kertoo.

Valmistautuminen EM-kisoihin on edennyt Elitellä hyvin.

– Olemme käyneet ainakin todella paljon kisoissa hankkimassa kisakokemusta. Treeneissä olemme yrittäneet koko ajan saada ohjelmaa uudelle tasolle ja laittaa se parhaaseen mahdolliseen kuntoon ennen kilpailuja, kertoo Mäkinen.

– Harjoituksia on ollut aika paljon tässä viime kuukausien aikana. Työ on oikeastaan alkanut jo tammikuussa, ja kilpailuja tosiaan olemme kiertäneet koko kevään ajan, lisää Kuusela.

Harjoittelu EM-kisoihin on eronnut muita kisoja edeltävistä harjoituksista.

– Ainakin se on erilaista, että kaikki harjoittelu keskittyy hjelmaan. Harjoituksissa tehdään paljon kilpailusuorituksen toistoa. Myös psyykkinen näkökulma on mukana kaikissa harjoituksissa. Alkukaudella puolestaan tehdään enemmän fyysisiä ominaisuuksia ja lajitaitoja, kertoo Kuusela.

Joukkue on Kuuselan mukaan kehittynyt paljon ja nopeasti.

– Joukkuehan on parantanut todella paljon viime vuodesta. Viime vuonna he olivat SM-kisoissa kahdeksansia. Nyt tosi lyhyessä ajassa joukkue on noussut kansalliseen kärkeen, ja myös kansainvälisesti Ranskassa sijoittuivat hyvin ja saivat hienot pisteet.

EM-kisat ovat olleet Eliten suurin tavoite koko kevään ajan. Katseet on kuitenkin suunnattu myös syksyn suuntaan.

– Nämä kisat ovat ehdottomasti kevään suurin tavoite. Syksyn suurin tavoite on sijoittua kolmen parhaan joukkoon ja päästä MM-kisoihin, jotka pidetään Kazastanissa, ennakoi Kuusela.