Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan lähiliikuttajat antavat kaikille mahdollisuuden liikkua – "Tärkeintä on, että perheet saavat liikuntaa ja monenlaista toimintaa"

Vantaalla on alkanut uusi osahanke, jonka tavoitteena on vantaalaisten liikkumisen edistäminen ja eriarvoistumisen ehkäiseminen.

Lähiöt liikkeessä -osahankkeen lähiliikuttajien ryhmät ovat vantaalaisille täysin maksuttomia. Vertaisohjaajat eli lähiliikuttajat vetävät liikuntaryhmiä, ja toiminta on alkanut toukokuun alussa.

Syksyllä niiden lisäksi alkaa samaan osahankkeeseen liittyvä koulujen urheilujoukkuetoiminta. Liikuntatoimintaa järjestetään Hakunilan, Havukosken, Länsimäen/Rajakosken, Mikkolan ja Myyrmäen alueille. Ohjelmassa on matalan kynnyksen liikuntaa, ja kaikki ovat tervetulleita.

Lähiöt Liikeessä-osahanke on osa kaupunkitasoista Sosiaalisesti kestävä Vantaa -strategiateeman suunnitelmaa, eli MEK-toimintaohjelmaa (2023-2025).

Hakunilassa 16.toukokuuta vesisateesta huolimatta oli paikalla neljä innokasta osallistujaa. Toimintaa ohjasivat Lähiöt liikkeessä -osahankkeen projektikoordinaattorit Ella Kare ja Emilia Kylänpää. Mukana olivat myös Vantaan kaupungin kanssa yhteistyötä tekevät Hakunilan seurakunnan Liisa Jylhä-Mikkonen sekä Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) henkilökuntaa Hakunilan lasten ja perheiden yhteisötasolta.

Täällä on lapsille ja aikuisille mukavia liikuntamuotoja.

Hakunilassa lämmiteltiin ja pelattiin koripalloa hyvällä mielellä huonosta kelistä huolimatta. Musiikki soi, ja osallistujat olivat selvästi iloisesti mukana menossa.

– Tärkeintä on, että perheet saavat liikuntaa ja monenlaista toimintaa. Täällä on lapsille ja aikuisille mukavia liikuntamuotoja. Toivotaan, että suosio kasvaa, kertoo Jylhä-Mikkonen.

Toiminta liikuntaryhmissä on todella monipuolista. Pallopelien lisäksi on esimerkiksi ulkokuntosalin ohjausta, kävelyä sekä lihaskuntoharjoittelua vastuskuminauhalla tai kahvakuulalla. Myös oman lapsen voi ottaa mukaan.

– Vielä olemme aika alussa, mutta olemme pelanneet esimerkiksi sählyä ja koripalloa. Suunnitelmissa olisi myös kuntopiiri erilaiset kävelymuodot. Toiveena ovat olleet vaunulenkit, jonne voi ottaa lapsen mukaan kävelylle. Lapsille on ollut myös leikkivarjoa lapsiparkissa, kuvailee Kylänpää.

– Täällä Hakunilassa järjestämme yhdessä toimintaa Hakunilan yhteisötalon MLL:n työntekijöiden sekä seurakunnan kanssa. Yhteistyön ansiosta saimme toiminnan starttaamaan, tavoitamme asukkaita ja meillä on tosiaan mahdollisuus myös "lapsiparkille", jotta vanhemmat pääsevät liikkumaan monipuolisemmin, lisää Kare.

Ohjaajat painottavat, että kaikki ovat tervetulleita liikuntaryhmiin: yksin, kaverin tai naapurin kanssa. He myös kertovat parhaita puolia ohjaajan näkökulmasta.

– On hienoa kun näkee osallistujien innostuvan, ja saamme heille aktiivisuutta normaaliin arkeen, sanoo Kylänpää.

– Ja on myös mukavaa, kun näkee samojen ihmisten tulevan uudestaan. On palkitsevaa, kun näkee osallistujien innostuksen, kertoo Kare.

Osahanke kestää vuoden 2025 loppuun asti. Liikunta-aktiviteetteja on touko-, kesä- ja elokuussa, ja jatkoa on tiedossa syysohjelmassakin. Tarkempia tietoja voi käydä katsomassa osoitteesta vantaa.fi/kesaliikunta.