Pääkirjoitus Kenellä on parhaat eväät? Lounaspakettien vertailussa kannattaa muistaa, että kouluruokaan käytetyt rahat vaihtelevat kunnittain

Vantaa on jakanut etäopetuksessa oleville esikoululaisille ja koululaisille lounaspaketteja huhtikuun alusta asti. Kaksi kertaa viikossa haettava ruokakassi on sisältänyt lounastarpeet kahdelle päivälle.

Torstaina jakelukäytäntöihin tuli muutoksia. Väärinkäytösten vuoksi lounaskassia hakevien huoltajien on jatkossa näytettävä paikan päällä lapsen Kela-kortti.

Sosiaalisessa mediassa moni on esitellyt ruokakassin sisältöä. Soraäänet ovat moittineet kassin sisältöä liian kevyeksi. Muun muassa banaaneja, näkkileipää, välipalajuomia ja lämmitettäviä eineksiä sisältänyt lounaspaketti on monen mielestä kovin köykäinen kasvaville lapsille ja nuorille.

Samalla on käyty vertailuja kuvin ja sanoin naapurikaupunkeihin tai muihin kuntiin. Kenellä on parhaimmat eväät?

Puolustajat ovat muistuttaneet, että onhan lounaspaketti kuitenkin tyhjää parempi. Pitäisi olla tyytyväinen siihen mitä saa.

Tunteikkaassa kouluruokakeskustelussa on hyvä muistaa, että kouluruoan hinnoissa on ollut jo ennen koronakriisiä suuria eroja kuntien kesken.

Ylen tammikuussa julkaiseman, Opetushallituksen keräämän tilaston mukaan Vantaa käyttää kouluruokaan 1,74 euroa per annos, koko Suomen keskihinnan ollessa 2,80 euroa. Helsingissä summa on 2,41 euroa ja Espoossa 2,25 euroa.

Eniten rahaa, 8,45 euroa annosta kohti, käytetään Kustavissa.

Summa ei kuitenkaan sisällä vain ruoka-annokseen käytettyä rahaa, vaan siihen sisältyvät myös muun muassa henkilökunnan palkkakustannukset ja kuljetukset. Niissäkin on kuntien kesken eroja.

Koululounas on yksi päivän tärkeimmistä aterioista ja sen merkitys on monessa perheessä olennainen.

Ei siis ole yhdentekevää, minkälaista ruokaa kassi sisältää. Tärkeintä kuitenkin lienee, että lounaspaketteja on riittävästi niitä tarvitseville ja että väärinkäytöksiltä jatkossa vältyttäisiin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut