Vastine: Avoimen päivätoiminnan määräraha joudutaan ohjaamaan lakisääteisiin palveluihin

Marjatta-säätiö on pyörittänyt Havurastin ja Myyrastin avointa toimintaa Havukoskella ja Myyrmäessä. Päivi Tuovinen

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja ja sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Antero Eerola kyseenalaistaa kaupungin perusteet lakkauttaa ikäihmisten päivätoiminnan palveluiden suoraosto Marjatta-säätiöltä Vantaan Sanomien mielipidekirjoituksessaan ”Vantaan vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein” (VS 9.7.2020).

Viitaten myyrmäkeläisen Jaakko Cornérin mielipidekirjoitukseen (VS 1.7.2020) Eerola arvelee kaupungin päätöstä myös politisoituneeksi.

Vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja on asianmukaisesti irtisanonut Marjatta-säätiön sopimuksen lopettaakseen hankintalain ja kaupungin hankintaohjeiden vastaisen palveluiden oston. Asiasta pyydettiin ennen lautakuntakäsittelyä kaupungin lakimieheltä oikeudellinen arvio, johon päätös perustuu.

Kaupunki teki alun perin vuonna 1998 Marjatta-säätiön kanssa sopimuksen mielenterveysongelmista kärsivien vanhusten päiväkeskustoiminnasta. Vuonna 2011 sopimusta tarkistettiin. Sopimuksen vuosittaiset palvelunostot ovat olleet määrältään yli 200 000 euroa. Hankintalain mukaan toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen arvo lasketaan neljän vuoden yhteenlasketun hinnan mukaan. Sopimuksen arvo on siten yli 800 000 euroa. Hankintalain mukaan arvoltaan vähintään 400 000 euron arvoiset sosiaali- ja terveyspalveluiden hankinnat tulee kilpailuttaa.

Eerola kirjoittaa, että ”hankintalain mukaan ostoissa ei tarvitse noudattaa mainittuja raja-arvoja, kun palveluissa ei ole markkinaehtoista toimintaa”.

Avoimen päivätoiminnan tapauksessa olettamusta markkinaehtoisen toiminnan puuttumisesta ei voida tehdä, koska kaupunki ei ole missään vaiheessa kilpailuttanut kyseistä toimintaa.

Tiedossa on, että kiinnostuneita toimijoita löytyy myös Vantaan alueelta.

Marjatta-säätiön sopimuksen irtisanomisessa ei ole kyse säästötoimenpiteestä, vaan rahojen ohjaamisesta eniten apua tarvitseville, palvelutarpeen arvioinnin kautta lakisääteisten palveluidemme piiriin tuleville kuntalaisille. Jonossa lakisääteiseen kuntouttavaan päivätoimintaan on tällä hetkellä noin sata kuntalaista. Tulevien vuosien hyvin kireä taloustilanne merkitsee sitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon toimiala joutuu keskittymään ydintehtäväänsä ja lakisääteisten palveluiden turvaamiseen.

On myös huomioitava, että sosiaali- ja terveyslautakunnalla ei ole hallintosäännön mukaista toimivaltaa jakaa avustuksia. Kaupungin avustusten myöntämisestä vastaa vapaa-ajan lautakunta, jolta Marjatta-säätiö voisikin halutessaan hakea avustusta esimerkiksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.

Palvelujen suorahankinta päättyy 31.12.2020. Viime kädessä päätöksen Myyrastin ja Havurastin toiminnan mahdollisesta lopettamisesta tekee Marjatta-säätiö.

Timo Aronkytö , apulaiskaupunginjohtaja

Minna Lahnalampi-Lahtinen, vanhus- ja vammaispalveluiden johtaja,

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimiala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 2. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 3. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.