Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vastine: Avoimen päivätoiminnan määräraha joudutaan ohjaamaan lakisääteisiin palveluihin

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja ja sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Antero Eerola kyseenalaistaa kaupungin perusteet lakkauttaa ikäihmisten päivätoiminnan palveluiden suoraosto Marjatta-säätiöltä Vantaan Sanomien mielipidekirjoituksessaan ”Vantaan vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein” (VS 9.7.2020).

Viitaten myyrmäkeläisen Jaakko Cornérin mielipidekirjoitukseen (VS 1.7.2020) Eerola arvelee kaupungin päätöstä myös politisoituneeksi.

Vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja on asianmukaisesti irtisanonut Marjatta-säätiön sopimuksen lopettaakseen hankintalain ja kaupungin hankintaohjeiden vastaisen palveluiden oston. Asiasta pyydettiin ennen lautakuntakäsittelyä kaupungin lakimieheltä oikeudellinen arvio, johon päätös perustuu.

Kaupunki teki alun perin vuonna 1998 Marjatta-säätiön kanssa sopimuksen mielenterveysongelmista kärsivien vanhusten päiväkeskustoiminnasta. Vuonna 2011 sopimusta tarkistettiin. Sopimuksen vuosittaiset palvelunostot ovat olleet määrältään yli 200 000 euroa. Hankintalain mukaan toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen arvo lasketaan neljän vuoden yhteenlasketun hinnan mukaan. Sopimuksen arvo on siten yli 800 000 euroa. Hankintalain mukaan arvoltaan vähintään 400 000 euron arvoiset sosiaali- ja terveyspalveluiden hankinnat tulee kilpailuttaa.

Eerola kirjoittaa, että ”hankintalain mukaan ostoissa ei tarvitse noudattaa mainittuja raja-arvoja, kun palveluissa ei ole markkinaehtoista toimintaa”.

Avoimen päivätoiminnan tapauksessa olettamusta markkinaehtoisen toiminnan puuttumisesta ei voida tehdä, koska kaupunki ei ole missään vaiheessa kilpailuttanut kyseistä toimintaa.

Tiedossa on, että kiinnostuneita toimijoita löytyy myös Vantaan alueelta.

Marjatta-säätiön sopimuksen irtisanomisessa ei ole kyse säästötoimenpiteestä, vaan rahojen ohjaamisesta eniten apua tarvitseville, palvelutarpeen arvioinnin kautta lakisääteisten palveluidemme piiriin tuleville kuntalaisille. Jonossa lakisääteiseen kuntouttavaan päivätoimintaan on tällä hetkellä noin sata kuntalaista. Tulevien vuosien hyvin kireä taloustilanne merkitsee sitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon toimiala joutuu keskittymään ydintehtäväänsä ja lakisääteisten palveluiden turvaamiseen.

On myös huomioitava, että sosiaali- ja terveyslautakunnalla ei ole hallintosäännön mukaista toimivaltaa jakaa avustuksia. Kaupungin avustusten myöntämisestä vastaa vapaa-ajan lautakunta, jolta Marjatta-säätiö voisikin halutessaan hakea avustusta esimerkiksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.

Palvelujen suorahankinta päättyy 31.12.2020. Viime kädessä päätöksen Myyrastin ja Havurastin toiminnan mahdollisesta lopettamisesta tekee Marjatta-säätiö.

Timo Aronkytö , apulaiskaupunginjohtaja

Minna Lahnalampi-Lahtinen, vanhus- ja vammaispalveluiden johtaja,

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimiala