Pääkirjoitus Avoimuus lisää kiinnostavuutta

Vantaan valtuutetut ovat pääsääntöisesti ahkeraa ja tunnollista porukkaa. Tämä kävi ilmi, kun selvitimme viime lehdessä julkaistua juttua varten valtuutettujen poissaoloja Vantaan kaupunginvaltuuston kokouksista.

Suuri osa tämän kauden valtuutetuista oli ollut paikalla liki jokaisessa 37 kokouksessa tai poissaolot olivat vain yksittäisiä.

Toinen asia on, kuinka pitkään kokouksissa oltiin läsnä. Osa valtuutetuista oli kyllä paikalla alkuvaiheessa, jolloin heidät kirjattiin läsnäoleviksi. Myöhemmin he kuitenkin poistuivat kokouksista.

Kuten valtuuston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) jutussamme totesi, valtuutetut ovat tavallisia ihmisiä, ”joiden elämäntilanteisiin voi tulla yllättäviä muutoksia valtuustokauden aikana”. Sairastumiset, satunnaiset työesteet ja lapsen hoito kuuluvat normaaliin arkeen.

Äänestäjän kannalta on silti olennaista tietää, kuinka aktiivinen toimija oma valtuutettu on. Kokouksiin osallistuminen kertoo sitoutumisesta luottamustyöhön, vaikka ei toki ole koko totuus valtuutetun aktiivisuudesta.

Vaikuttamista tehdään muuallakin.

Olisi tarpeellinen parannus, jos vantaalaisilla olisi jatkossa mahdollisuus löytää kootusti verkosta Vantaan valtuutettujen läsnäolotiedot. Nyt tietoja ei löydy, vaan tiedot pitää kaivaa kokousten pöytäkirjoista. Siinä vaaditaan aktiivisuutta äänestäjältäkin!

Tarpeen olisi myös järjestelmä, jonka kautta voisi tarkastella sitä, miten valtuutetut ovat eri asioissa äänestäneet.

Vantaan kuntavaaleissa äänestäminen on ollut viime vuosina keskimääräistä laiskempaa. Avoimuus lisäisi mielenkiintoa kuntapolitiikkaa ja paikallisia asioita kohtaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut