Pääkirjoitus Lemmikki ei kuulu joka kotiin

Ihminen jättää lemmikkinsä harvoin vaille hoitoa ilkeyttään. Sen on huomannut myös Vantaan valvontaeläinlääkäri Mari Lassila työssään. Usein kyse on siitä, että elämässä on muutenkin liikaa kannettavana. Raha, aika tai voimat eivät riitä eläimestä huolehtimiseen.

Korona-aika on lisännyt koiranpentujen kysyntää. Yhä useampi on ajatellut koiran tuovan elämään iloa. Niin koira tuokin, mutta vain silloin, jos sen kanssa ehditään viettämään aikaa ja jos se kasvatetaan kärsivällisesti rodun ja koirayksilön erityispiirteet huomioon ottaen.

Lemmikin hankintaa tulee aina edeltää pitkä harkinta. Eläimille tekee ison palveluksen myöntämällä tarvittaessa, ettei oma elämäntilanne mahdollista lemmikin pitoa. Itseään voi silloin lohduttaa ajatuksella, että lemmikin hankinta voi olla mahdollista elämäntilanteen muuttuessa. Lemmikkikuumetta voi lievittää vaikkapa tarjoamalla hoitopaikkaa naapurin lemmikille.

Eläimiä suojellaan myös olemalla hankintahetkellä tarkkana. Parkkipaikalta noudetun nettipennun taustalla on usein julma bisnes, jossa eläimen hyvinvoinnilla ei ole mitään merkitystä. Sen tietää tänä päivänä jokainen.

Mitä suurempi eläin sitä enemmän hommaa -tokaisu pätee usein, mutta ei aina. Lemmikin pieni koko ei tarkoita, ettei siitä olisi työtä tai ettei se voisi aiheuttaa ongelmia. Pieni koira voi ulvonnallaan saada naapurit raivoihinsa, eläinlääkäri laskuttaa myös hamsterin hoitamisesta ja kanikin kaipaa virikkeitä.

Nettipalstoille tulee päivittäin ilmoituksia uutta kotia omistajan elämäntilanteen muuttuessa etsivistä lemmikeistä. Ilmoituksiin tulee vihaisia kommentteja. Eikö muutos elämäntilanteessa ollut tiedossa? Onko tilannetta yritetty korjata, jotta eläin voitaisiin pitää?

Asiaa voi katsoa myös toisesta kulmasta. Omistaja myöntää, ettei elo lemmikin kanssa edennyt oletetusti – syystä tai toisesta. Lemmikki osoittautuikin liian työlääksi tai muutoin omaan elämäntilanteeseen sopimattomaksi ja sille halutaan etsiä uusi parempi koti. Omistaja tunnistaa sekä tunnustaa ongelman ja tekee ratkaisun, joka eläinsuojeluilmoitusten määrän perusteella jää liian usein tekemättä.

Tiina Örn

toimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut