Pääkirjoitus Koronan kallis ja karu lasku

Vantaan toipumissuunnitelma, eli koronaviruksen aiheuttamien jälkien paikkaaminen, aiotaan toteuttaa lähivuosina 18 miljoonan euron lisärahoituksella.

Vantaan kaupunginhallitus käsitteli toipumissuunnitelmaksi kutsuttua suunnitelmaa kokouksessaan maanantaina.

Pääpaino on odotetusti lapsissa ja nuorissa, joiden arjessa koronaviruksen aiheuttamat poikkeusjärjestelyt ovat näkyneet muun muassa etäopetuksena ja harrastustoiminnan rajoittamisena.

Tämä on näkynyt etenkin nuorten hyvinvoinnissa. Ajelehtivat nuoret ja koulupudokkaat tarvitsevat entistä enemmän tukea. Etsivälle nuorisotyölle on Vantaalla suuri tarve. Vantaa aikoo toimia ripeästi myös nuorten mielenterveyspalvelujen hoitovelan purkamiseksi.

Myös opetus- ja kulttuuriministeriöltä on tulossa rahaa koronakriisin jälkihoitoon. Tätä voi Vantaalla kohdentaa perusopetukseen, jossa on tarvetta monenlaiseen tukeen, kuten laaja-alaiseen erityisopetukseen, jakotunteihin ja tukiopetukseen.

Kaupunki satsaa myös mittavan hoitovelan purkamiseen, jota on kertynyt sosiaali- ja terveyspalveluihin. Koronakriisin ollessa kiivaimmillaan henkilökuntaa jouduttiin siirtämään paikasta toiseen ja kiireettömiä palveluja jouduttiin rajoittamaan.

Työtä vaikeuttaa se, että esimerkiksi terveyskeskuksissa on vaikein lääkäritilanne aikoihin. Peräti 16 prosenttia vakansseista on täyttämättä.

Terveyspalvelujen hoitovajetta aiotaankin suunnitelman mukaan kattaa muun muassa maksusitoumuksilla ja vuokralääkäreillä.

Koronakriisistä toipumiseen tulee osoittaa riittävästi rahaa ja resursseja.

Jälleenrakennus ei kuitenkaan ole vain rahasta kiinni. Esimerkiksi Sosiaali- ja terveydenhuollon ikuisuusongelma, vaikeus löytää pätevää työvoimaa, vaikeuttaa työtä ja voi osaltaan hidastaa hoitovelan purkua. Samalla, kun toteutetaan toipumissuunnitelmaa, pitäisi pystyä tekemään alaa nykyistä houkuttelevammaksi uusille työntekijöille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut