Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Asiakaspalvelu on parantunut pitkällä aikavälillä, mutta kesällä lomailijat ovat saattaneet kokea työvoimapulan haitat

Kesälomalla on tullut kartoitettua, millä tolalla maamme asiakaspalvelu on. Ruukkikylässä tarjoilija teki vaikutuksen. Sen sijaan, että hän olisi kysynyt, miten voi palvella, hän marssi luokseni ja jäi muina miehinä tuijottamaan.

Sitä olettaisi, että tarjoilija tekisi jonkinlaisen verbaalisen aloitteen, mutta tuttu kaava ei toiminut. Ehkä ruukkikylässä on erilaiset tavat?

Muutaman kiusallisen sekunnin jälkeen aloin kysellä ruuista. Pian huomasin, että ravintolan hinta–laatu-suhde ei oikein ollut muutenkaan kohdallaan.

Usein ulkona syövä kaverini totesi, että ravintoloiden palvelu on viime aikoina huonontunut. Hän kertoi törmänneensä töykeisiin tarjoilijoihin, joita ei selvästikään kiinnosta palvella asiakasta. Mahtaakohan alan työvoimapulalla olla vaikutusta? Ravintoloihin on saattanut päästä töihin aiempaa helpommin, ilman kunnon osaamista.

Monet asiakaspalvelijat ovat turhan totisia.

Kaveri kuvaili samalla yhtä suomalaista asiakaspalvelun ongelmaa: ei osata joustaa tilanteen mukaan ja järkeä käyttäen, vaan mennään pilkuntarkasti ohjekirjan mukaan. Kaveri oli mennyt viittä vaille kello 15 lähes tyhjään ravintolaan kysymään, voisiko hän jo tilata tarjouksessa olevan annoksen. Tarjoilija ei ollut antanut tähän lupaa, koska tarjous astui voimaan vasta kello 15.

Siinä he sitten odottelivat joutilaina viisi minuuttia, kunnes kaveri pääsi tilaamaan.

Yleisesti näppituntumani on kuitenkin, että kotimainen asiakaspalvelu on parantunut viime vuosikymmeninä koulutuksen, kiristyneen kilpailun ja kansainvälistymisen ansiosta. Kesällä olen saanut myös hyvää palvelua, niin ravintoloissa kuin kaupoissakin.

Petrattavaa on silti. Monet asiakaspalvelijat ovat turhan totisia. Hymy ja kevyt jutustelu eivät tapa ketään.

Parannettavaa on myös asiakkaiden käytöksessä. Usein haukkujalta tuntuu unohtuvan oma huono käytös.

Hyvä asiakaspalvelu on vastavuoroisuutta, asiakkaan ja työntekijän yhteispeliä. Jos itse on tyly ja epäystävällinen, ei ole reilua vaatia täydellistä palvelua.

Myönnettäköön, että puhelinmyyjien kanssa on joskus meinannut mennä hermo. Mutta onhan se tuskastuttavaa, että myyjä vain jatkaa teennäistä myyntipuhettaan, vaikka hänelle vakuuttelee, ettei ole kiinnostunut.