Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Vantaan ravintolakirjo voisi olla värikkäämpi

Vieraskielisten osuus asukkaista on Vantaalla suurempi kuin yhdelläkään muulla paikkakunnalla Suomessa.

Väestönkehitys näkyy jo hyvin katukuvassa esimerkiksi Tikkurilassa, Koivukylässä, Hakunilassa ja Länsimäessä. Vastaan kävelee väkeä eri maailmankolkista, ja liiketiloihin on avattu maahanmuuttajien liikkeitä, kuten ravintoloita, ruokakauppoja ja parturi-kampaamoja.

Vantaan ravintolatarjonnassa muutos näkyy vielä turhan vaatimattomasti. Vantaalle on perustettu kansainvälisiä ruokapaikkoja, jotka edustavat lähinnä nepalilaista, intialaista, italialaista, meksikolaista, yhdysvaltalaista, malesialaista, kreikkalaista, bosnialaista, japanilaista, kiinalaista ja thaimaalaista keittiötä. Ne tarjoavat pääosin tuttuja ja turvallisia mutta ”moneen kertaan pureskeltuja” makuja.

Jotain uutta ja tuoretta jo kaipaisi.

”Vantaan sulatusuunissa” pizzat, sushit ja thainuudelit ovat jo ihan perusruokaa siinä missä maksalaatikko ja lihapullatkin. Jotain uutta ja tuoretta jo kaipaisi.

Monen vantaalaisen synnyinmaan keittiötä edustavia ravintoloita ei vielä löydy kaupungista. Milloin Vantaalle tulee vaikkapa somalialainen tai afgaaniravintola? Helsingissä tällaiset jo on.

Italialainen ruokakulttuuri on useimpien mielestä maailman kärkikastia. Siellä joissakin suurissa kaupungeissa etnisten ravintoloiden perustaminen on kiellettyä oman ruokakulttuurin suojelemiseksi. Suomellakin on kulinaristiset ylpeydenaiheensa, mutta ravintolavalikoiman monipuolistuminen ei niitä uhkaa. Hernekeiton, karjalanpiirakoiden, mämmin ja muiden kotimaisten pöperöiden suosio on niin kova.

Nyt tarvittaisiin lisää rohkeita yrittäjiä perustamaan uudenlaisia ruokapaikkoja Vantaalle. Ei olisi yhtään pahitteeksi, jos täälläkin pääsisi testaamaan vaikkapa bajiyoa ja bisbaasia eli somalialaisia falafelejä ja chilikastiketta tai irakilaisia kubba-lihanyyttejä.

Mikä yhdistää ihmisiä paremmin kuin ruoka? Ravintolat ovat toistaiseksi olleet harvoja paikkoja, joissa suomalais- ja ulkomaalaistaustaiset ovat kanssakäymisissä, työntekijöinä ja asiakkaina. Ravintolakirjon monipuolistuminen lisäisi eritaustaisten kohtaamisia ja helpottaisi ulkomaalaislähtöisten integroitumista Vantaalle.