Vantaalainen Tomi Pulkkinen on tuttuakin tutumpi näky Formula 1 -kisojen varikkoalueilla – kuvannut huippukuljettajien haastatteluja televisioon yli 20 vuotta

Suomalaiset(kin) Formula 1 -kuljettajat vaihtuvat, samoin F1-selostajat, -haastattelijat ja -asiantuntijat. Mutta yksi pysyy: tv-kuvaaja Tomi Pulkkinen on ollut jo vuodesta 1998, eli Mika Häkkisen ensimmäisestä maailmanmestaruusvuodesta asti kuvaamassa MTV:lle varikkohaastatteluja F1-luokan GP-kisoissa.

Kaiken kaikkiaan hänellä on kisoja takanaan 278.

– Vuosituhannen alussa tuli käytyä suunnilleen 150 kisan putki. Kun kaudessa oli silloin vähemmän kisoja kuin nyt, putki kesti toistakymmentä vuotta. Sittemmin olen omasta tahdostani hieman hillinnyt tahtia. Nykyään käyn vain 13–14 kisaa kaudessa, 50-vuotias Pulkkinen kertoo.

Tällä kaudella kisoja ei koronapandemian vuoksi tosin tule niinkään montaa, jos tulee ollenkaan.

Maaliskuun puolivälissä Pulkkinen oli jo matkustanut kauden avaukseen Melbourneen Australian osakilpailuun, jota ei kuitenkaan ajettu.

Nykyään käyn vain 13–14 kisaa kaudessa.

Tänä viikonloppuna Pulkkisen olisi alun perin pitänyt olla Monacossa, mutta ainakin kauden kymmenen ensimmäistä kisaa on jo peruutettu.

Tynkäkausi pyritään saamaan käyntiin heinäkuun alussa Itävallassa.

– Jos silloin ajetaan, ajetaan tyhjille katsomoille. Ei ole varmaa, saammeko mekään olla paikalla. Ja jos saamme, miten matkustaisimme? Pulkkinen aprikoi sekä omaa että kollegojensa tilannetta.

Runsaassa 20 vuodessa F1-kuljettajat ja -radat ovat tulleet Pulkkiselle tutuiksi. Työmatkat kisoihin ovat vähintään viiden päivän mittaisia.

Vapaiden harjoituksen aikana Pulkkinen ja nyt viidettä kautta varikkohaastattelijana toimiva Mervi Kallio saavat työskennellä varikkopilttuualueella. Aika-ajoissa ja varsinaisessa kisassa siellä saa olla vain varsinainen tv-tuotantotiimi.

– Kymmenisen minuuttia ennen starttia käymme vielä Mervin kanssa lähtöruudukon läpi. Sitten olen tilapäisesti vapaa. Minun pitää kuitenkin seurata tiiviisti kilpailua jostakin monitorista ja kuulen Suomeen tulevan selostuksen koko ajan. Työt jatkuvat heti, jos tulee esimerkiksi keskeytyksiä ja kuljettajia alkaa ilmestyä haastatteluaitaukseen.

Matkapäiviä Pulkkiselle on kertynyt melkoinen määrä, varsinkin aiemmin, kun F1-testejä saattoi olla talvisaikaan kuukausikaupalla ja viikonloput menivät Kalle Palanderin ja Tanja Poutiaisen alppikisoja kuvatessa.

Lisäksi kalenterissa saattoi olla muun muassa jalkapallon Mestarien liigaa.

– Reissaaminen ei sinänsä rasita. Mutta haasteita on toki riittänyt, varsinkin kun lapset olivat pieniä. Vaimoni on lentoemäntä, eli käytännössä melko mahdoton yhtälö, Pulkkinen naurahtaa.

Hän on kuukausipalkkainen työntekijä AKK Sportsissa, jonka kuvaajia MTV ja C More käyttävät varsinkin urheilutuotannoissaan. Muitakin toimeksiantajia on, kuten myös urheilun ulkopuolisia aiheita.

Pulkkisen työhistoriasta löytyvät enemmän tai vähemmän miellyttävinä keikkoina muun muassa Teija Sopasen aikoinaan juontama Makuja maailmalta -tv-sarja ja Estonia-onnettomuuden uutiskuvaaminen.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana niin sanottu arkinen tekeminen on painottunut MTV:n Tulosruutuun, sanoo Pulkkinen, joka on asunut lapsuutensa Louhelassa. Välillä hän oli melko pitkään helsinkiläinen, mutta on nyt asunut jo 15 vuotta putkeen Ylästössä.

Näillä näkymin Pulkkisella menee ensi vuonna 300:n F1-kisan raja rikki.

– Olen hyvässä kunnossa. Helposti näen itseni näissä kuvioissa useammankin vuoden eteenpäin.

Kuka?

Tomi Pulkkinen

Syntynyt 15.12.1969 Vantaalla.

Asuu Ylästössä.

Tv-kuvaaja, työnantaja AKK Sports.

Kuvannut MTV:lle Formula 1 -kisojen varikkohaastatteluita vuodesta 1998.

Kaikkiaan takana 278 F1-kisaa.

Kuvaa MTV:lle ja muillekin toimeksiantajille myös muuta urheilua sekä muitakin sisältöjä.

Perhe: vaimo, 16-vuotias tytär ja 12-vuotias poika.

Pelasi juniorina jalkapalloa ensin Vantaan Pallossa ja sitten Helsingin Jalkapalloklubissa aina A-juniori-ikäiseksi asti.

Isä Jorma Pulkkinen, 80, on Suomen tv-historian legendoja.

Isoveli Timo Pulkkinen, 55, on moottoriurheilutoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut