Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"

HOK-Elanto haluaa suojellun Backaksen kartanon ympäristöön elämyspuistokokonaisuuden lisäksi pienen päivittäistavarakaupan ja uusia asuntoja.

Backaksen alueen omistava HOK-Elanto kaavailee alle 1000-neliöistä lähikauppaa suojellun navetan ja Kartanonkosken liikenneympyrän väliselle alueelle.

HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen uskoo lähikauppasuunnitelman tuovan alueen historiaa tunteville muistoja mieleen.

– Koulun vieressä oli aikoinaan Elanto-lähikauppa. Uusi kauppa tulisi melkein samaan kohtaan tien toiselle puolelle.

Asuintalot olisivat Karjalaisen mukaan pienkerrostalotyyppisiä ja ne tulisivat Ylästöntien varteen, sikalasta länteen.

Vantaan kaupungin aluearkkitehti Johanna Rajala toteaa, ettei asuintalojen paikkaa ole vielä päätetty.

– Tekeillä olevassa uudessa yleiskaavassa alue on lähivirkistysaluetta ja arvokasta kulttuuriympäristöä. Karjalaisen esittämä paikka on yksi mahdollinen tutkittava vaihtoehto.

Backaksen alueella on rakennusoikeutta jäljellä lähikaupalle ja jonkin verran myös asunnoille. Niin siitäkin huolimatta, että myös suunniteltu elämyspuistokokonaisuus sisältää uudisrakentamista.

Rajalan mukaan Backaksen alueella arkkitehtuurin ja rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle kartanomiljöön ja arvokkaan kulttuurimaiseman takia.

– Ja onhan siinä vieressä myös hienoa ja pidettyä uutta Kartanonkosken rakentamista. Samalla linjalla jatketaan.

Kaava määrittelee, että uudisrakentamisen tulee Backaksen alueella sopeutua muun muassa mittasuhteiltaan ja materiaaleiltaan ympäristöön.

Suojeltujen rakennusten ja niiden pihapiirien lisäksi myös maisemallisesti merkittävät elementit kuten pensasaidat ja yksittäispuut on säilytettävä.

Alueen kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma löytyy osoitteesta: vantaa.fi/uutisia/ajankohtaiset_kaavat.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut