Oikaisu: Aluehallintoviraston koronaan liittyvä ohjauskirje nuorisopalveluille on harkiten tehty

Vantaan Sanomat uutisoi tiistaina nuorisopalvelujen näkökulmasta liittyen nuorisopalveluihin ja tartuntaketjujen jäljittämiseen .

Aluehallintovirasto haluaa oikaista uutisessa esiin tuotuja tietoja.

Vantaan Sanomien uutisen mukaan ”ohjeissa todetaan, että nuorisopalveluissa pitää olla jäljitettävissä tartuntaketjut, mikäli toimintaan osallistuneella nuorella on todettu koronavirustartunta.”

Aluehallintoviraston 22. toukokuuta kunnille lähettämässä ohjauskirjeessä ei todeta, että tartuntaketjut pitää olla jäljitettävissä vaan, että on erityisesti otettava huomioon THL:n ja ministeriöiden ohjeista kootut suositukset.

Muita ohjauskirjeessä esiin nostettuja suosituksia olivat seuraavat: toimintaan voi osallistua vain oireettomana, suositeltua turvaväliä (1–2 m) noudatetaan, hyvää käsi- ja yskimishygieniaa noudatetaan, Työterveyslaitoksen siivousohjeet huomioidaan, annetaan osallistujille tarvittavat ohjeet ja huolehditaan niiden noudattamisesta.

Valtioneuvoston koronakriisin hallinnan hybridistrategiassa nojaudutaan rajoitustoimien hallinnan ja asteittaisen purkamisen ohella testaa, jäljitä, eristä ja hoida -periaatteen toteuttamiseen. Terveysviranomaiset muun muassa suosittelevat toimimaan niin, että sairastumistapauksissa altistuneet voidaan jäljittää.

Tietosuoja-asetus antaa mahdollisuuden henkilötietojen käsittelyn muun muassa silloin, kun halutaan seurata epidemian leviämistä. Lisätietoa on tietosuojavaltuutetun verkkosivuilla.

Ohjauskirjeessämme emme anna yksityiskohtaisia ohjeita toiminnan järjestämiseen vaan toteamme, että ratkaisut esimerkiksi tilojen käyttöön ja palveluiden järjestämistapaan tehdään paikallisesti, ja ohjataan konsultoimaan tarvittaessa paikallisia tartuntataudeista vastaavia viranomaisia.

Aluehallintovirastolla ei ole mandaattia sopia yksittäisen kunnan kanssa, miten nuorisopalveluiden hygienia- ja turvallisuusasioihin liittyvät toimenpiteet järjestetään.

Ohjauskirjeemme ei ole määräys vaan suositus. Toisin kuin uutisessa tuotiin esiin, aluehallintoviraston ohjekirje on tehty tarkoin harkiten ja pohjautuen THL:n ja ministeriöiden (STM, OKM) ohjeisiin sekä valtioneuvoston periaatepäätökseen (6.5.2020).

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut