Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi päivitetyn tarveselvityksen. Jokiniemen tontti on ykkösvaihtoehto keskuksen rakennuspaikaksi.
Tikkurilan hyvinvointikeskuksen suunnitelma nytkähti eteenpäin, kun sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi yksimielisesti sen päivitetyn tarveselvityksen tällä viikolla. Tarveselvitystä käsiteltiin ensi kerran lautakunnassa jo 2018, mutta sen jälkeen kaupunginhallitus halusi, että keskuksen kokoa ja hintaa tarkastellaan uudelleen.
Nyt hyvinvointikeskuksen koko on pienentynyt, kuluennuste on halventunut ja toimintoja on karsittu alkuperäiseen selvitykseen verrattuna.
Lautakunta esittää yhä rakennuspaikaksi Jokiniemen tonttia. Se sijaitsee radan itäreunassa, Tikkurilan juna-aseman pohjoisen alikulun lähellä. Alueella on ennen ollut Grönbergin lyijysulatto.
Lautakunnan mielestä Jokiniemeen saataisiin nopeimmin ja edullisimmin hyvinvointikeskus, joka kokoaisi seudun hajallaan olevat sote-palvelut saman katon alle.
– Se on kaupungin oma tyhjä tontti, jonne pääsisi hyvin eri kulkuneuvoilla ja jonne saataisiin nopeasti kaavamuutos, kertoo lautakunnan puheenjohtaja Pirkko Letto (sd).
Päivitetyssä tarveselvityksessä keskuksen huoneistoala on 23 000 neliötä, kun sen alkujaan piti olla 29 000. Samalla kuluennuste on alentunut 128 miljoonasta 115 miljoonaan euroon.
Työterveyden tilat ja silmäklinikka poistettiin, kuten myös sosiaali- ja kriisipäivystyksen ja sovittelutoimiston tilat.
– Työterveyden tilat ja silmäklinikka poistettiin, kuten myös sosiaali- ja kriisipäivystyksen ja sovittelutoimiston tilat. Lisäksi joidenkin palveluyksiköiden neliömäärät ovat tiivistyneet. Auditorio jäi myös pois, selvittää Vantaan talous- ja hallintojohtaja Teemu Paavola.
HUS:n toimintojen tilat keskitetään Peijaksen kampukselle, samoin sosiaali- ja kriisipäivystys tulee yhteispäivystyksen yhteyteen.
Hanke aiotaan toteuttaa kahdessa suunnilleen yhtä suuressa osassa. Ykkösvaiheeseen sisältyvät pääosa terveyspalveluista, aikuissosiaalityö, maahanmuuttajapalvelut, vanhus- ja vammaispalvelujen toiminnot, suun terveydenhuolto, Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoitoyksikkö, HUS-Kuvantaminen, Huslab ja henkilöstöravintola. Kakkosvaihe sisältää perhekeskustoiminnot, kuten neuvolapalvelut, lastensuojelun ja psykososiaaliset palvelut.
Aikataulu on venynyt tarveselvityksen päivitysten takia. Nykyarvion mukaan ensimmäinen vaihe valmistuisi 2025 ja toinen 2028.
Letto kertoo, että hanke toteutetaan joko kaupungin ja sen omistaman VTK-kiinteistöt Oy:n voimin tai kilpailutetun kiinteistösijoittajan avulla. Tilat vuokraisi vuonna 2023 aloittava Vantaa–Kerava-hyvinvointialue.
Keskus työllistää noin 870 henkeä, joista sosiaali- ja terveydenhuollon väkeä on 820.
Palvelut halutaan keskittää yhden katon alle, jotta asiakkaat saavat sosiaali- ja terveyspalvelut mahdollisimman sujuvasti. Tikkurilan suuralueen sosiaali- ja terveyspalveluiden tarve lisääntyy väestömäärän kasvun takia.
– Myös Aviapoliksen alueet tukeutuvat Tikkurilan sosiaali- ja terveyspalveluihin, Letto huomauttaa.
Nykyisiä toimitiloja ei pystytä laajentamaan tarvittavalla tavalla, ja Tikkurilan sosiaali- ja terveysaseman kunto on heikko. Myös alan ammattilaisten yhteistyö sujuvoituu, ja sote-palveluiden kulut pienenevät.
– Pidämme tärkeänä, että hanke etenee nyt nopeasti. Nykyisen Tikkurilan terveysaseman kunto on heikko. Siellä pitää tehdä jatkuvasti korjauksia, jotta toiminta voi jatkua turvallisesti. Esimerkiksi 1,5 miljoonan putkiremontti on suunnitelmissa tulevana kesänä, Letto korostaa.
Seuraavaksi tarveselvitystä käsittelee tekninen lautakunta. Kaupunginhallitus tekee siitä lopullisen päätöksen. Sen hyväksymisen jälkeen hankkeelle aiotaan hakea poikkeuslupa sosiaali- ja terveysministeriöltä sen keskeytymättömän etenemisen varmistamiseksi. Sitten aletaan tehdä hankesuunnitelmaa.