Huono omatunto rassaa aiempaa harvempia ruokaa pois heitettäessä – näin naiset ja miehet eroavat

Suomalaiset kokevat nyt huomattavasti vähemmän huonoa omaatuntoa heittäessään ruokaa pois kuin viime vuosina.

Noin kaksi kolmesta (67 prosenttia) suomalaisista kokee ainakin silloin tällöin huonoa omaatuntoa heittäessään ruokaa pois. Viime vuonna vastaa osuus oli 78 prosenttia.

Tämä ilmenee tutkimuksesta, jonka hävikkiruokaa verkossa myyvä Matsmart tilasi markkinatutkimusyritys Kantarilta. Tutkimukseen osallistui 2 014 suomalaista.

Vuodesta 2017 lähtien tehdyssä tutkimuksessa huonoa omaatuntoa tuntevien osuus on noussut tasaisesti tähän asti.

Tänä vuonna Kantarin toteuttamassa tutkimuksessa 11 prosenttia suomalaisista kertoi, ettei kysymys ruoan pois heittämisestä koske heitä tai että he eivät osaa vastata kysymykseen. Esimerkiksi viime vuonna tämän vaihtoehdon valitsi vain 1 prosentti vastaajista.

– Voisiko tämä tarkoittaa sitä, että koska ruokahävikistä puhutaan paljon, suomalaiset heittävät aiempaa harvemmin ruokaa pois? Jos taas kyse on siitä, että ruoan pois heittäminen ei enää tunnukaan suomalaisista niin pahalta kuin aiemmin, Hävikkiviikon sanomalla on entistäkin enemmän merkitystä, sanoo tiedotteessa Matsmartin Suomen maajohtaja Michaela Böckelman. .

Tällä viikolla 13.–19. syyskuuta vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Sen tavoitteena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.

Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa. EU on linjannut, että jäsenmaiden tulisi vähentää ruokahävikin määrä puoleen vuoteen 2030 mennessä.

Lue myös: "Poisheittohetkellä jopa puolet olisi vielä syötävää” – näin monen euron arvosta kotitaloudet heittävät ruokaa roskiin

Lue myös: Miljoonia litroja viemäriin joka vuosi – Moni ei hoksaa suosikkijuomaa ruokahävikiksi, vaikka senkin valmistus vaatii rutkasti luonnonvaroja

Ruoan pois heittäminen

Huono omatunto ainakin silloin tällöin

61 prosenttia vastaajista vuonna 2017.

68 prosenttia vuonna 2018.

72 prosenttia vuonna 2019.

78 prosenttia vuonna 2020.

67 prosenttia vuonna 2021.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut