Ostariharvinaisuuden purkuhanke Myyrmäessä pysähtyi ainakin toistaiseksi – hallinto-oikeus: kaava lainvastainen, Vantaa valittaa

Rakentaminen: Kuohukujan ostarin paikalle on suunniteltu asuntoja ja liiketiloja.

Kuohukujan ostoskeskus on huonossa kunnossa, mutta selvityksissä se on todettu ainakin osittain kunnostamiskelpoiseksi. Arkisto/Armi Suojanen
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Helsingin hallinto-oikeuden mukaan Vantaan kaupunginvaltuuston päätös hyväksyä Kuohukuja 1–3:n asemakaavamuutos on vastoin maankäyttö- ja rakennuslakia. Hallinto-oikeus on siten kumonnut päätöksen, joka mahdollistaisi vanhan ostarin purkamisen asuntojen ja liiketilojen tieltä Myyrmäessä.

Kaavasta oli tehty kaksi yksityishenkilön valitusta.

Laki edellyttää, että rakennettuun ympäristöön liittyviä arvoja ei hävitetä asemakaavalla, ja oikeus katsoi, että niin kävisi, jos Kuohukujan kaava toteutuisi.

Oikeus toteaa lisäksi, että ”rakennettuun ympäristöön liittyvien erityisten arvojen hävittämiskielto on lähtökohtaisesti ehdoton eikä siihen sisälly tarkoituksenmukaisuutta koskevaa harkintavaltaa.”

Hallinto-oikeus on saanut päätöstään varten selvityksiä 1972 valmistuneesta Kuohukujan ostarista. Niistä selviää, että ostarilla on poikkeuksellisia arvoja, kuten se että toista samanlaista ei Vantaalla ole. Lisäksi vantaalaisittain uniikki ostari olisi ainakin osittain säilytettävissä.

Vantaan kaupunginhallituksen hallinto-oikeudelle antamassa lausunnossa todetaan muun muassa, että ”rakennetun ympäristön vaaliminen ei merkitse, että juuri Kuohukujan ostoskeskus olisi suojeltava, tai että rakennettua ympäristöä olisi suojeltava kaikissa mahdollisissa kaavamuutoksissa.”

Laki edellyttää, että rakennettuun ympäristöön liittyviä arvoja ei hävitetä asemakaavalla.

Hallinto-oikeus

Kaupunki vetoaa myös siihen, että Vantaalle tarvitaan koko ajan lisää uusia asuntoja.

Päätös Kuohukujan asemakaavamuutoksesta ei aikanaan ollut helppo valtuustolle. Moni valtuutettu halusi säästää ostarin ja kaipasi lisää selvityksiä sen sekä muiden ostareiden arvoista. Ensimmäisessä valtuustokäsittelyssä kaavamuutos laitettiin uudelleen valmisteltavaksi. Kaava hyväksyttiin lopulta toukokuussa 2020.

Ostari sai puolestapuhujan myös Vantaa-Seurasta, joka vetosi kaupunkiin, että se tunnustaisi vanhoihin ostoskeskuksiin liittyvät arvot.

Kaavamuutosta haki kiinteistön omistaja Kiinteistö Oy Myyrinmäki. Se haluaa rakentaa ostarin tontille asuinkerrostalon ja liiketilaa. Suunnitelmissa on 80–90 asuntoa 8-kerroksiseen asuintaloon. Lisäksi kortteliin tulisi 1-kerroksinen siipirakennus, johon rakennettaisiin liiketiloja, osa autopaikoista ja kattopiha.

Nyt Vantaa aikoo anoa korkeimmalta hallinto-oikeudelta valituslupaa hallinto-oikeuden päätöksestä ja vaatia sen kumoamista.

Kaupunki ennakoi, että vastaavanlaisia tapauksia tulee jatkossakin ja on tärkeää saada lain soveltamisesta korkeimman hallinto-oikeuden kanta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut