Mika Tiilikaisen auringonkukalla on leveyttä hulppeat 55,8 senttiä – konkari kertoo, miten jättikukkien ja -kasvisten kasvatus onnistuu Suomessa

Lauantaina jättikasvisten SM-kisojen moninkertainen mestari Mika Tiilikainen vetää peräkärryllisen järkyttävän kokoisia kasviksia Pornaisista Mäntsälään tämän vuoden SM-mittelöön.

Sarjoja on useita eikä Tiilikainen ole jättänyt menestymistä yhden tai kahden kasviksen varaan.

– Taitaa niitä olla parikymmentä, Tiilikainen arvelee Keski-Uusimaa-lehdelle.

Tarkka luku ei ole mielessä, sillä kesällä täyteen kukoistukseensa kasvaneet monsterit on jo mitattu ja punnittu.

Tiilikainen on iso nimi jättikasvisharrastajien joukossa. Vuosi sitten hän kasvatti yli 19-kiloisen kaalin, reilut 23 kiloa painavan lantun ja melkein kahdeksankiloisen lehtisellerin.

Tuloslistan kärkeen ylsivät myös muun muassa 242-senttinen palsternakka, 219-senttinen porkkana ja lähes kolmemetrinen punajuuri.

Viime vuoden kisassa tuomaroitiin yli 200 jättikasvista.

Yleisin kysymys on: ”Miten näistä tulee tällaisia?!”

– Tärkeintä on tasapainoinen kasvatus. Mitään ei saa olla liikaa eikä liian vähän.

Tasapainon ytimessä on kasvunopeuden, lannoituksen ja kastelun yhteensovittaminen.

– Mennyt kesä oli hankala. Alkukesä oli kuuma ja elokuu tavallista viileämpi. Odotetun kaltaista tulosta ei tullut, mutta joku kasviksista onnistuu aina. Niin tänäkin kesänä.

Lauantaina selviää, ketkä kilpailijoista ovat selättäneet kummallisen kesän parhaiten. Paikalle odotetaan kymmeniä kilpailijoita ja monin verroin kasviksia. Viime vuonna arvosteltuja kasviksia oli pitkälti yli 200.

SM-kilpailuista kertoi ensin Keski-Uusimaa-lehti.

Suomen Jättikasvisyhdistys

Kisa pidetään ulkona – yleisö tervetullutta

Neljästoista jättikasvisten SM-kisa järjestetään lauantaina 25. syyskuuta Mäntsälässä Saaren kartanon puutarhalla osoitteessa Puutarhatie 3. Kisa pidetään ulkona terveysturvallisuus huomioiden.

Kasviksia tuodaan kisapaikalle kello 9.30–11. Tapahtumaan liittyvä jätti- ja muiden kasvisten näyttely on esillä kello 10–14.

Kasviksia arvostellaan sitä mukaa kuin tuomarit ehtivät niitä käsitellä. Painot mitataan gramman tarkkuudella kalibroidulla vaa´alla ja pituudet millilleen rullamitalla.

Kuninkuuslajin eli kurpitsojen punnitus alkaa noin kello 12. Kilpailun järjestäjät ennakoivat, että kurpitsanäyttelystä tulee ennennäkemättömän laaja jo senkin vuoksi, että kurpitsa on Vuoden Vihannes.

Palkintojenjako pyritään aloittamaan noin kello 13.

Ammattioppilaitos Keuda järjestää paikalle kahvion ja grillin. Koulun puutarhamyymälästä voi käydä ostamassa kukkia, taimia ja vihanneksia. Myös lähellä Saaren kartanoa sijaitseva tilamyymälä Kotipiiri pitää tapahtuman ajan ovensa auki, osoite Pohjoinen Pikatie 955.

Kisan järjestää Suomen Jättikasvisyhdistys. Viime vuonna yhdistyksen jäsenmäärä oli 162.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut