Vantaalaisen Piia Hjeltin, 44, päätyminen kamppailemaan piparinleivonnan Suomen mestaruudesta oli sattumien summaa.
Hän päätti valmistaa piparkakkutalon tuliaisiksi. Sukulaistyttö on suuri yksisarvisten ihailija. Tutkailtuaan netistä ensin olentojen asumuksia Hjelt päätti ryhtyä töihin.
Unicorn Castle valmistui pätkissä usean päivän aikana. Sokerikuorrutteen eli pikeerin kuivumista piti odotella ennen seuraavan vaiheen tekoa.
– Jos tunteina ajatellaan, niin joku 15–20, Hjelt arvioi käyttämäänsä aikaa.
Talon valmistumisen aikoihin Hjelt huomasi ilmoituksen piparinleivonnan SM-kilpailuista. Hetken mielijohteesta hän päätti osallistua. Kuvatkin olivat sopivasti puhelimessa.
– Naks, se lähti sinne sen enempää ajattelematta, kuvaa Hjelt osallistumista.
Aikuisten ja nuorten sarjan finaaliin valittiin yhteensä kymmenen kilpailijaa arvosteluraadin sekä yleisöäänestyksen perusteella. Osallistujia oli yli sata. Finaalipaikka yllätti kuninkaanmäkeläisen Hjeltin.
– Tämä tuli ihan puskista! En odottanut olevani tässä joukossa.
Kirjanpidon parissa työskentelevän Hjeltin lapsuudessa hänen äitinsä leipoi usein. Tämän myötä Piiakin tarttui ahkerasti kaulimeen nuoruudessaan. Kotoa pois muuton jälkeen leipominen jäi satunnaiseksi muiden asioiden vietyä mukanaan.
Kipinä leipomiseen syttyi uudelleen Hjeltin lasten syntymien jälkeen viitisentoista vuotta sitten. Kakut ja piparitalot syntyivät lasten iloksi. Ajan mittaan luomukset kehittyivät monimutkaisemmiksi.
– Se lähti siitä, ettei enää voinut tehdä perustaloja vaan aina piti lisätä twistiä.
Nykyään perheessä saattaa valmistua jouluksi kolmekin piparkakkutaloa. Hjeltin lisäksi hänen kaksi poikaansa valmistavat omansa.
Näyttävistä pipariluomuksista huolimatta niihin ei muodostu tunnesidettä. Etenkin lapsille valmiin talon hajottaminen pirstaleiksi ennen syömistä on osa hauskuutta.
– Eivät talot meillä uutta vuotta näe, toteaa Hjelt.
Loppukilpailua varten Hjelt ei ole lyönyt lukkoon suunnitelmia etukäteen. Hän kertoo pyörittelevänsä muutamaa erityyppistä vaihtoehtoa.
– Taloa ei ole tulossa.
Finaalin kahden tunnin aikaraja heittää Hjeltille haastetta. Tavallisesti hän käyttää piparkakkutaloissaan runsaasti pikeeriä tuomaan eri värejä ja yksityiskohtia. Pitkän kuivumisajan vuoksi sitä ei voi loppukilpailussa käyttää samassa määrin. Sen sijaan Hjelt kiinnittää huomiota piparin paistumisen tasalaatuisuuteen.
Finaalissa viikonloppuna kilpailijat leipovat omissa keittiöissään. Tuomaristo ja yleisö seuraavat suorituksia internetin välityksellä.
Loppukilpailua tuomaroivat kondiittorimestari Iiro Heinonen, leivontaan ja ruoanlaittoon keskittyvää Hellapoliisi-sivustoa ylläpitävä Kati Jaakonen sekä vuoden 2020 Piparinleivonnan SM-kisojen nuorten sarjan voittaja Maija Vuonokari.
Piparinleivonnan Suomen mestaruudesta kilpaillaan nyt yhdettätoista kertaa.
Finaali järjestetään tänään lauantaina. Sitä voi seurata Facebookin kautta. Aikuisten sarjan finaalin arvioidaan alkavan kello 12.45 nuorten sarjan kisan päätyttyä.