Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksinhuoltajat eivät aina olekaan köyhimpiä – IL laski yh- ja ydinperheen tuet, tuloksesta yllättyi Kelakin

Yksinhuoltajaperheet eivät aina olekaan ydinperheitä heikommassa taloudellisessa tilanteessa, vaan joskus jopa päinvastoin. Tämä selviää Iltalehden tekemästä vertailusta.

Iltalehden mukaan joidenkin perheiden tulot voivat jopa kasvaa, jos vanhemmat eroavat. Lehden laskelman mukaan tilanne kääntyy yksinhuoltajan eduksi viidellä lapsella, jos perheen toinen elättäjä olisi työtön ja saisi peruspäivärahaa. Syynä ovat yh-tuet, jotka suurissa perheissä ylittävät Kelan työttömyystuen.

Kahdeksanlapsisessa perheessä ero on Iltalehden mukaan peräti 825 euroa kuukaudessa yksinhuoltajan eduksi.

Lehden laskelmat yllättivät jopa Kelan kehittämispäällikön Tomi Ståhlin, koska köyhyystutkimusten mukaan yksinhuoltajat ovat korkealla köyhyystilastoissa.

– Järjestelmä ei ole sillä tavalla kokonaisuus, että kaikissa tilanteissa kaikkia kohdeltaisiin samalla tavalla. Sellaista kokonaissuunnittelua tässä järjestelmässä ei ole, vaan se on rakentunut asteittain yhä paremmaksi ja yhä kattavammaksi erilaisiin riskeihin, mutta toimeentulotukea lukuun ottamatta se ei tarkoita, että kaikki erilaiset perhetyypit olisivat samanlaisessa asemassa, Ståhl sanoo Iltalehdelle.

Kaikki perheet eivät kuitenkaan ole oikeutettuja toimeentulotukeen.