Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fazer etsii uutta tehdaspaikkaa vuosikymmeniksi eteenpäin ja painottaa valinnassaan henkilöstöasioita – Vantaa ja muut karkkitehdasta himoitsevat kunnat odottavat valintapäätöksiä

Rakentaminen: Fazer valitsee kevään aikana kymmenisen paikkakuntaa tarkempia selvityksiä varten.

Fazer suunnittelee yhdistävänsä Vantaan Vaaralassa sijaitsevan suklaatehtaan ja Lappeenrannassa sijaitsevan makeistehtaan yhdeksi isoksi, nykyaikaiseksi valmistuslaitokseksi. Paikkaa uudelle tehtaalle etsitään Etelä-Suomesta.

Kun yhtiö tammikuun alussa ilmoitti suunnitelmistaan, kymmenet kunnat toivottivat Fazerin tervetulleeksi tonttiehdotuksia esitellen. Niin myös Vantaa, jonka Vaaralan kaupunginosassa Fazer on toiminut vuodesta 1955 lähtien.

Vantaan kaupunkiympäristön apulaiskaupunginjohtaja Tero Anttila toteaa, että Vantaa on neuvotellut Fazerin kanssa asiasta ja tarjonnut eri sijoittumisvaihtoehtoja. Muuta Anttila ei voi kertoa, sillä Fazer tiedottaa asiasta itse. Vielä ei ole paljon kerrottavaa.

Fazer ilmoittaa tekevänsä päätöksen uuden tehtaan mahdollisesta rakentamisesta ja sen sijainnista kevään aikana. Vielä aikataulusta ei ole tarkempaa tietoa.

– Heti alussa kerroimme, että katseemme kohdistuu eteläiseen Suomeen. Tämä johtuu siitä, että tärkeitä raaka-aineitamme, kuten kaakaota, tuodaan Suomeen satamien kautta ja myös isojen kotimaisten asiakkaidemme varastot ovat Etelä-Suomessa, Fazerin viestintäjohtaja Liisa Erola perustelee.

Fazer valitsee kevään aikana kymmenisen paikkakuntaa tarkempia selvityksiä varten.

Haluamme tehdä ratkaisun, joka on kestävällä pohjalla seuraavat 60 vuotta.

– Nykyiset tehdaspaikkakuntamme Vantaa, Lahti, Lappeenranta ja Kouvola ovat luonnollisesti tässä mukana.

– Emme halua hätiköidä, ja nyt kun asia on julkinen, voimme paremmin käydä avointa keskustelua eri toimijoiden kanssa, Erola jatkaa.

Fazer painottaa uuden tehtaan paikkakunnan valinnassa eniten henkilöstöön liittyviä kysymyksiä.

– Haluamme tehdä ratkaisun, joka on kestävällä pohjalla seuraavat 60 vuotta ja työvoiman varmistaminen on tässä keskeistä. Haluamme tehtaalle paikan, jossa henkilöstöllä perheineen on mahdollisuus sujuvaan arkeen, Erola toteaa.

Sujuvaan arkeen liittyvät muun muassa päiväkodit, koulut, vapaa-ajan vietto, terveydenhuolto ja puolison työpaikka.

– Vasta tämän jälkeen tulevat tekniset seikat, Erola tähdentää.

Lue lisää: Fazer investoi 8,5 miljoonaa euroa Vantaalle – kauratuotteille kaksi valmistuslinjaa

Uuden tehtaan rakentamisen arvioidaan alkavan ensi vuonna ja se voisi olla valmis 2025.

Fazerin Vantaan suklaatehtaassa työskentelee tällä hetkellä noin 500 henkilöä ja Lappeenrannassa noin 400.

Yhtiö aloitti muutosneuvottelut näissä tehtaissa työskentelevän henkilöstön kanssa, koska heidän työpaikkansa sijainti saattaa muuttua aikaisintaan 2025.

Fazerilassa sijaitsevat tällä hetkellä Fazerin pääkonttori, makeis- ja keksitehtaat, leipomo ja vierailukeskus. Vantaalla tehdään muun muassa yhtiön suosituinta makeista Fazerin Sininen -suklaata.

Fazerilla työskentelee Vantaalla yhteensä noin 1 200 ihmistä.

Lue myös: Fazer, Fiskars ja Paulig jättävät Venäjän – "Emme näe muuta vaihtoehtoa kuin luopua..."