Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Hiekkaharjun vanha vesitorni kätkee sisäänsä vielä vanhemman – erikoinen kaksoisrakenne on peruja 1970-luvulta

Tikkurilan suuralueen maamerkkinä on vielä hetken kaksi vierekkäistä vesitornia, Hiekkaharjun vanha vesitorni ja sen läheisyyteen vasta valmistunut uusi vesitorni. Vanhan vesitornin purkamista valmistellaan parhaillaan.

Vanhassa tornissa, josta on käytetty myös nimeä Tikkurilan vesitorni, on erikoinen kaksoisrakenne. Alkuperäinen sisempi vesitorni valmistui vuonna 1962 ja se oli Helsingin maalaiskunnan ensimmäinen.

Kaupungin kasvaessa aloitettiin hanke tornin laajentamiseksi vuonna 1975. Laajennuksen erikoisuutena oli, että uusi vesitorni rakennettaisiin vanhan jo käytössä olevan tornin ympärille. Sen valmistuttua ne jäisivät yhdessä turvaamaan Tikkurilan vesihuoltoa.

Lue myös: Hiekkaharjun vesitornin purku-urakka alkoi – lähistön asukas kummeksuu tiedottamista: "Kukaan ei ole kertonut, onko lähiasunnoissa turvallista asua"

Laajennuksen elementtirakenteen ulkoasusta tuli ainutlaatuinen. Sen yksityiskohtiin oli laajan näkyvyyden vuoksi kiinnitetty erityistä huomiota.

Kahdeksan elementtipilarin asennus yksijalkaisen vesitornin ympärille aloitettiin kesällä 1976. Seuraavana talvena rengassäiliö koottiin pilarien päälle nostamalla vetotangolliset kaarielementit yksitellen paikoilleen.

Torniin laskettiin vesi vielä samana kesänä, mutta koekäytössä huomattiin, ettei haastavan kohteen rakentaminen ollut sujunut ilman ongelmia. Korjausten jälkeen laajennus valmistui lopulta vuonna 1980.

Lue myös: Hiekkaharjun vesitornin säiliötä hilataan ylös etanan vauhdilla

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmissa on korsolaisen mainosvalokuvaamo MR-Studion väridioja vesitornin laajennuksen rakentamisesta talvella 1977. Rakentamista pystyi silloin seuraamaan avoimesti, kun taas nyt tornin purkaminen tehdään turvallisuussyistä huputettuna.

Museon kokoelmien valokuvia ja muutamia maalauksia Hiekkaharjun vesitornista on julkaistu Finna-hakupalvelussa vantaankaupunginmuseo.finna.fi. Aineisto täydentyy museon dokumentoidessa vanhan vesitornin purkamista vuosina 2022–2023.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.