Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kun Pekka Tauriainen, 55, hurahti yli nelikymppisenä triathloniin, hän lähti uinnissa "ihan nollista" – sittemmin mies on pyrkinyt voittamaan itsensä useissa rankoissa koitoksissa

Urheilu: Vantaa Triathlon -tapahtuma palaa kahden poikkeusvuoden jälkeen takaisin omalle paikalleen, kesäkuuhun. Tarjolla on taas startteja kaikentasoisille kuntoilijoille.

Liikuntalaji – kuten moni muukin harrastus – koukuttaa usein lähes huomaamatta. Kun samassa paketissa on kolme koukkua, vastustaminen on sitäkin vaikeampaa.

Vantaan ammattiopisto Varian rehtori, rekolalainen Pekka Tauriainen, jäi triathlon-koukkuun toistakymmentä vuotta sitten.

– Se imaisi nopeasti mukaansa. Ihastuin triathlonin monipuolisuuteen, ja haastetta siinä riittää niin aloittelijoille kuin edistyneimmillekin, Tauriainen, 55, sanoo.

– Sitä paitsi tässä saa olla todella kivojen ihmisten kanssa tekemisissä.

Tauriaisella ei ollut kilpaurheilutaustaa sen kummemmin uinnista, pyöräilystä kuin juoksustakaan.

– Ihan tavallinen aktiiviliikkuja olin. Uinti oli minulle vähiten tuttu. Lapsena olin sentään polskinut. Siinä lähdin yli nelikymppisenä ihan nollista, ja avovedessä uimisesta ei aluksi tullut yhtään mitään.

Avovedessä uimisesta ei aluksi tullut yhtään mitään.

Tauriainen on ottanut triathlon-harrastuksensa alusta asti tavakseen käydä joka vuosi vähintään yhdessä triathlon-tapahtumassa.

– Vantaa Triathloneja taitaa olla takana ainakin viisi. Se on tässä lähellä Kuusijärvellä ja on kiva tapahtuma.

Tarjolla on vaihtoehtoja Kokeile triathlonia -sarjasta (uintimatka 200 m, pyöräily 14 km ja juoksu 2,5 km) aina puolimatkojen triathloniin (1,9 km, 90 km ja 21 km) saakka. Tauriainen osallistuu tälläkin kertaa sprinttiin, jossa uidaan 750 metriä, pyöräillään 20 kilometriä ja juostaan viisi kilometriä.

– Toinen suosikkimatkani on perusmatka eli olympiamatka. Siinä uidaan puolitoista kilometriä, poljetaan 40 kilometriä ja juostaan kymppi.

Vaan on Tauriaisella takanaan neljä täysmatkan triathloniakin eli Ironman-kisaa, ja niistä ykkösenä muistissa Lahden kisa vuodelta 2016.

– Se oli 50-vuotisjuhlatriathlonini. Voitin sarjani. Aikaa meni 21 minuuttia päälle kymmenen tunnin. Mutta enemmän triathlon on minulle elämäntapa. Päiviä sillä ei saa lisää, mutta parempaa sisältöä niihin. Eikä kilpailuissa tarvitse voittaa kuin itsensä. Minulta ei yöunet mene, vaikka ei kisassa olisikaan kulkenut.

Juoksu on triathlonin lajikolmikosta Tauriaisella vahvin.

– Mutta pyöräily on siinä mielessä hyvä laji, että siinä voi vielä tälläkin iällä kehittyä, eikä se rasita niveliä yhtä paljon kuin juoksu. Sama pätee tietysti uintiin. Tosin siinä tuntee itsensä välillä epätoivoiseksi, kun ei kehitystä tunnu tulevan millään, Tauriainen naurahtaa.

Hän on Triathlon Vantaa ry:n jäsen. Seurassa on useita eritasoisia valmennusryhmiä, joille tehdään valmiit ohjelmat.

– On hyvä, ettei tarvitse itse miettiä esimerkiksi sitä, mitä mihinkin aikaan vuodesta harjoitellaan ja miten. Mutta en minä orjallisesti harjoitusohjelmia noudata, vaan aina mennään oman elämäntilanteen mukaan. Ohjelmat joustavat tarvittaessa.

Myös Vantaa Triathlonin järjestäjäorganisaatio TriForFun laatii harjoitusohjelmia ja järjestää yhteisiä harjoituksia.

– Kivaa yhdessä tekemistä ihan kuntoilupohjalta eikä mitään hampaat irvessä -touhua, Tauriainen kiittelee.

– WhatsApp-ryhmässä sovitaan yhteisistä pyörä- tai juoksulenkeistä.

Tauriainen polkee yleensä työmatkat, tosin vuodenajasta riippuen, ja käy aamulla ennen töihin lähtöä uimassa tai juoksulenkillä.

– Siitä tulee energinen olo ja saa virtaa koko työpäivän ajaksi.

Tauriaiselle sopii kesäkuu Vantaa Triathlonin ajankohdaksi elokuuta paremmin.

– Kuusijärven vesi on silloin jo riittävän lämmintä, ja toukokuun puolivälissä sinne pääsee jo märkäpuku päällä harjoittelemaan.

Vantaa Triathlon on tänä vuonna 11.–12. kesäkuuta. Aikaa on siis vielä kaksi ja puoli kuukautta.

– Ainakin Kokeile triathlonia -sarjaan ehtii vielä hyvin hankkia riittävät pohjat. Rohkeasti mukaan vain, Tauriainen kannustaa.