Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palvelupäällikkö tuntee toimeentulotukea saavien vantaalaisten arjen – "Kun elämä on selviytymistä, siinä ei jaksa laatia valmiiksi kahden viikon ruokalistaa"

Raha: Toimeentulotuki ei välttämättä pysy hintojen korotusten perässä.

Ukrainan sodan pelätään nostavan muun muassa bensiinin ja elintarvikkeiden hintoja. Palvelupäällikkö Minna Ryhänen Vantaan aikuisten ja nuorten sosiaalipalveluista on huolissaan siitä, että hinnankorotukset kurittavat Vantaallakin pahiten juuri niitä kotitalouksia, joilla ei ole enää mahdollisuutta nipistää mistään.

Ryhänen tuntee ehkäisevää ja täydentävää toimeentulotukea saavien vantaalaisten arjen.

– Meidän asiakkaidemme talouteen eivät vaikuta lentojen tai hotellipakettien hintojen korotukset, mutta heidän taloudellinen tilanteensa huononee entisestään, jos arjen asiat, kuten lääkkeet, ruoka ja sähkö kallistuvat.

Toimeentulotuen perusosa on kuukaudessa kuluvana vuonna yksinasuvalle noin kympin enemmän kuin vuonna 2021. Vuosittain tehtävät korotukset seuraavat elinkustannusten nousua.

Ryhänen pohtii, että ennen seuraavaa korotusta perustoimeentulotuki saattaa laahata pahasti jäljessä, jos vaikkapa ruoan hinta kohoaa merkittävästi.

Kaupungin vastuulla oleva ehkäisevä ja täydentävä toimeentulotuki tulee apuun silloin, kun Kelan maksama perustoimeentulotuki ei riitä. Syynä voi olla muun muassa kodinkoneen rikkoutuminen tai harrastusmeno.

Sosiaaliturvan varassa eläminen ei ole helppoa.

Korona-aika lisäsi työttömyyttä ja lomautusten määrää. Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen hakemusten määrässä poikkeusaika ei kuitenkaan juurikaan näkynyt. Ryhänen pohtii korona-ajan saattaneen jopa pienentää menoja.

– Harrastukset olivat tauolla, eivätkä ihmiset juurikaan liikkuneet missään.

Kelan tutkimuspäällikkö Signe Jauhiainen kertoo Vantaan lukujen noudattaneen valtakunnallista kehitystä: Perustoimeentulotuen saajien määrä lisääntyi koronavuonna 2020, mutta ilmiö jäi hyvin tilapäiseksi.

– Viime vuonna tuen saajia oli vähemmän kuin ensimmäisenä koronavuonna 2020. Myös kuluvana vuonna ollaan vuoden 2019 määrissä.

Ukrainan sodan aiheuttama hintojen kallistuminen ei Jauhiaisen mukaan ainakaan vielä näy perustoimeentulotuen saajien määrissä.

– En lähde ennustamaan, millä viiveellä korotukset mahdollisesti näkyvät.

Palvelupäällikkö Ryhänen pohtii toimeentulotuen saajien ahdinkoa, jota elinkustannusten kallistuminen pahentaa. Hän toivoo yhteiskunnassa ymmärrettävän, että viisi euroa tai varsinkin 20 euroa voi olla iso raha.

– Jos vaikkapa kouluissa tai päiväkodeissa kerätään rahaa retkiin tai muuhun toimintaan, niin tulee varmistaa osallistumisen mahdollisuudet myös niille lapsille, joiden perheissä rahaa ei ole.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi tammikuussa 2022 aikuissosiaalityön asiakkaiden kokemuksia selvittäneen tutkimuksen.

– Välillä kuulee nurinaa siitä, kuinka kannattavaa sosiaaliturvalla eläminen on. Raportti tuo esiin, ettei sosiaaliturvan varassa eläminen ole helppoa.

Ryhänen toivoo ymmärrystä myös sille, miten pitkäaikainen niukkuus vaikuttaa ihmiseen.

– On eri asia olla toimeentulotuen varassa muutama kuukausi kuin vuosi tai kaksi.

Nuukailuneuvoja jaetaan ahkerasti. Ryhänen toteaa, että on ohjeita, kuinka valmistaa kahdella kymmenellä eurolla ruoat viikoksi ja miten säästää vaatekuluissa.

– Valitettavasti monet neuvot ovat hyväosaisten antamia. Kun ihminen on taloudellisesti tosi tiukoilla, hän ei välttämättä jaksa innostua vinkeistä. Kun elämä on täynnä huolta ja selviytymistä, siinä ei jaksa tuunata kierrätettyjä vaatteita ja laatia valmiiksi kahden viikon ruokalistaa.