Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan lounaspaikoilla alkoi uusi arki – Nyt huolettaa raaka-aineiden hinnanousu

Ravintolat: Kaikki eivät voi tai halua tehdä etätöitä ja juuri he pitävät lounasravintoloita pystyssä.

Lounasravintoloissa, joiden asiakkailla on etätyömahdollisuus, korona ja sen myötä muuttuneet työtavat ovat iskeneet kannattavuuteen kovimmin. Yksi niistä on Dylan Tiksi Jokiniemessä.

Ravintolapäällikkö Tytti Saja arvioi, että lounastajien määrä on vielä 15–20 prosenttia jäljessä normaalista, koronaa edeltävää aikaa. Eikä hän usko, että enää palataan entiseen, sillä hybridimalli, jossa osa viikkoa töitä tehdään etänä, on tullut jäädäkseen.

– Mutta onneksi ihmiset vielä käyvät lounaalla ja syövät monipuolisesti, Saja sanoo.

Hän tietää itsekin lomautusajalta, kuinka helposti kotona luisuu yksipuoliseen ruokavalioon, kun syömistä pitää valmistaa joka päivä itse. Etätyöläisille Dylan Tiksi onkin aloittamassa uuden, noudettavan kotiruokalounaan.

Dylanissa huomaa, että perjantai on suosituin etätyöpäivä, silloin on hiljaisempaa. Sen sijaan ylästöläisessä Fuudiissa ei etätyö näy edes perjantaina.

– Meidän asiakkaista 70 prosenttia on sellaisia, jotka eivät voi tehdä etätöitä, kertoo yrittäjä, kokki Mika Kenkimäki.

Hän sanoo, että heidän lounasmyyntinsä on nyt täysin normalisoitunut pahimman korona-ajan jäljiltä. Ravintoloiden sulkuajan yli yrittäjä pääsi niin, että hän valmisti lounaat 150 perheelle ja kuljetti ne heille kotiin kerran viikossa. Muu henkilökunta oli lomautettuna.

Kenkimäki on pitänyt Fuudiita lähes 10 vuotta ja sille on muodostunut oma kanta-asiakaskuntansa. Lounasta käy syömässä 300–400 asiakasta päivässä eivätkä tila ja keittiön rahkeetkaan oikeastaan veny enempään.

Ravintoloiden huolena on nyt ruoan raaka-aineiden hinnannousu. Kenkimäki laskee, että nousu on tähän mennessä tätä vuotta keskimäärin kymmenisen prosenttia. Joidenkin yksittäisten tuotteiden, kuten ulkofileen, hinnat ovat nousseet jopa useita kymmeniä prosentteja.

– Pakko on ruveta pikku hiljaa reagoimaan. Nyt hinnannousun joutuu itse maksamaan.

Se tarkoittaa, että asiakashintojakin on ryhdyttävä tarkistamaan.

Myös Veromiehen Plaza Business Parkissa kahta lounasravintolaa, Roimaa ja Søsteriä, pyörittävässä Kanresta Oy:ssa raaka-aineiden hintoja seurataan hyvin huolestuneena.

– Raaka-aineiden ostohinnat heiluvat nyt merkittävästi. Hintojen korotuspaineita on, mutta tilanteen ollessa hyvin epävakaa emme pysty vielä arvioimaan lopullisesti, mihin tämä markkina on menossa, muotoilee Kanrestan ravintolajohtaja Minna Lundgren.

Mika Kenkimäkeä kauhistuttaa, miltä lounasalalla näyttää vuoden kuluttua. Jo nyt osa yrittäjistä on lopettanut, ja hän tietää, että monen toimijan kannattavuus on tällä hetkellä kiikun kaakun.