Vantaalaisessa pienessä suklaatehtaassa pakataan jo joulukalentereita Amerikkaan – suunnitelmissa avata kahvila vegaanisuklaiden keskelle
2
Goodio suklaatehtaan johtajakaksikko Taru Pilvi ja Sami Nupponen ovat siviilielämässä pariskunta. Marika Lumme
Katso isompi kuvaGoodion luova johtaja Taru Pilvi ideoi ja kehittelee uusia makuja suklaaseen. Marika Lumme
Viime vuoden aikana Hämeenkylästä lähti yli 300 000 pakettia suklaata 16 eri maahan.
Marika Lumme
Keskellä Hämeenkylää sijaitsee pieni tehdas, jossa työntekijät viettävät päivänsä lempeässä suklaan tuoksussa. Suklaatehdas Goodiossa valmistetaan käsityönä suklaata, jota nautitaan ympäri maailmaa.
– Parhaillaan pakataan joulukalentereita, jotka lähtevät Amerikkaan, kertoo Goodion toimitusjohtaja Sami Nupponen.
Tehtaassa tuotannon puolella kylmäkaapissa jäähtyvät piparisuklaat. Yrityksen luova johtaja Taru Pilvi haaveilee joulukahvilasta ja tehtaanmyymälästä, vaikka monelle juhannuskin on vielä kaukana.
– Yksi arvoistamme on olla radikaalisti läpinäkyvä. Siksi meillä on tehtaassa paljon ikkunoita. Toivon, että kahvila toteutuu tänä vuonna ja ihmiset pääsevät vierailemaan tehtaassamme, Pilvi sanoo.
Goodion luova johtaja Taru Pilven mukaan Vantaan tehtaasta lähtee pian tuhat joulukalenteria Amerikkaan. Marika Lumme
Suklaatehdas on toiminut Vantaalla keväästä 2020 lähtien. Koronan tuomat rajoitukset ovat siirtäneet niin kahvilahaaveita kuin tehdaskierroksia, jotka nekin kuuluvat tulevaisuuden suunnitelmiin.
Länsi-Vantaalla sijaitsevassa 700 neliön tehtaassa kehitetään, valmistetaan ja pakataan yrityksen kaikki suklaat. Alunperin tehdas perustettiin Helsinkiin vuonna 2015 peliyritys Roviossakin vaikuttaneen Jukka Peltolan ideasta. Yrityksellä on tytäryhtiö Amerikassa.
Viime vuoden aikana Hämeenkylästä lähti yli 300 000 pakettia suklaata 16 eri maahan. Nupponen sanoo kilpailun olevan kovaa, mutta uskoo, että oma tie kantaa. Goodion tavaramerkkinä ovat vegaanisuus ja vastuullisuus.
Vegaaninen suklaa syntyy kaakaopavuista kivimyllyssä, jossa massasta tulee juoksevaa parin päivän jauhamisen jälkeen. Marika Lumme
Suklaat valmistetaan kaakaopavuista, jotka ovat peräisin luomumaatiloilta Perusta.
Me maksamme kaakaopavuista jopa 14 euroa kilolta.
– Valitsemme huolellisesti kaikki raaka-aineet. Käytämme pääasiassa luomua ja vain puhtaita, raakoja raaka-aineita. Suomesta hankimme muun muassa mustikat, tyrnin ja karpalon. Makeuttamiseen käytämme Indonesian ja Sri Lankan kookospalmusokeria, Pilvi selvittää.
Vastuulliset raaka-ainevalinnat näkyvät lopputuotteen hinnassa. Yritys seisoo korkeamman hinnan takana, koska arvot menevät edelle.
– Me maksamme kaakaopavuista jopa 14 euroa kilolta. Yleinen markkinahinta kaakaolle on tällä hetkellä noin kaksi euroa kilolta, Nupponen toteaa.
– Me emme koe kilpailevamme niinkään muiden suklaiden kanssa. Me kilpailemme ennemminkin lahjatuotteiden kanssa, kuten kynttilöiden, hän jatkaa.
Pilven mukaan tavoitteena on tehdä tuote, joka hellii saajan kaikkia aisteja. Kevään kääreissä näkyy yhteistyö Ivana Helsingin Paola Suhosen kanssa. Omia brändisuklaita tilaavat niin kaupungit kuin yritykset. Joko Vantaalla on oma suklaa?
– Ei vielä, mutta täytyykin vinkata kaupungille, Nupponen nauraa.
Suklaata suurella sydämellä. Ihmisistä ja ympäristöstä huolehtiminen on Nupposen ja Pilven ajatuksissa, kun aamu tehtaassa käynnistyy. Yrityksen johtajakaksikko on siviilielämässä pariskunta, jonka puheessa kuuluu yhteisten arvojen jakaminen.
Goodion toimitusjohtaja Sami Nupponen koristelee piparisuklaita, jotka valmistuvat joulumarkkinoille jo toukokuussa. Marika Lumme
Välillä ajatukset pyörivät suklaan ympärillä myös iltaisin.
– Koronan aikana jouduimme lomauttamaan työntekijöitämme ja se kyllä valvotti, Nupponen sanoo.
Yritys haluaa kantaa vastuuta työnantajana.
– Tavoitteenamme on, että vähintään 10 prosenttia työntekijöistämme ovat henkilöitä, joilla on vaikea työllistyä. Tälläkin hetkellä meillä on kaksi kuuroa työntekijää, Nupponen korostaa.
Goodion suklaat tehdään käsityönä. Marika Lumme
Goodion palkkalistoilla on kaikkiaan kahdeksan henkilöä. Jos sisään tulee iso tilaus, hyppäävät Nupponen ja Pilvi suklaataiteilijoiden avuksi valmistukseen. Suklaakivimyllyjen ja koristelupöytien luona Pilvi on tuttu näky myös aina silloin, kun uutta kehitellään. Uutuusmaut lähtevät valtaosin hänen ideoistaan ja kehitystyöstään.
– Monesti kuulostelen millaisia trendejä esimerkiksi New Yorkissa on. Suomalaisen Michelin tähti -ravintolan kanssa kehitimme suklaan, johon tuli ruusun terälehtiä, Pilvi kertoo.
Joulukalenterit ovat pian valmiita maailmalle. Lähetykseen laitetaan kylmäpusseja, jotta suklaayllätykset säilyvät sulamatta. Nupposella on puhelimeen ladattuna sääpalvelu, josta hän seuraa kymmenien maiden lämpötiloja.
– Jos on tulossa kova helleviikko, täytyy suklaat pakata kylmäpusseihin tai odottaa muutama päivä viileämpää keliä, Nupponen selvittää.