Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Triathlonistit ottavat taas mittaa toisistaan Vantaan Kuusijärvellä – "Vaikuttaa selvästi olevan muotijuttu"

Triathlonissa on jälleen mukana myös Vantaan Sanomien lukijoiden joukkue.

Vantaa Triathlon palaa kahden, koronapandemiasta johtuneen poikkeusvuoden jälkeen kilpailukalenterissa takaisin omalle paikalleen kesäkuuhun. Tulevan viikonlopun tapahtumassa on jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan mukana myös Kokeile triathlonia -sarja, ja yhtä perinteisesti Vantaan Sanomien lukijoista on koottu sarjaan joukkue.

Kilpailukeskus on Kuusijärvellä. Tutustumissarjassa uidaan ensin 200 metriä, sitten pyöräillään 14 kilometriä ja lopuksi juostaan kaksi ja puoli kilometriä.

– Tavoitteena on päästä ensin kilpailupaikalle, sitten päästä uinnin päätteeksi järvestä ylös ja siitä ensin pyöräilemään ja sitten juoksemaan, sanoo seutulalainen Satumaria Vaattovaara, yksi Vantaan Sanomien lukijoiden joukkueen jäsenistä.

Hänellä on takanaan pitkä treenitauko.

– Jokunen maratonkin on aiemmin tullut juostua, ja moni maratonkaverini on siirtynyt triathloniin. Minullakin asia on kytenyt, mutta kun en ole uintia koskaan harrastanut ja pyöräilynikin on ollut lähinnä sunnuntaipyöräilyä lasten kanssa, tämä on jäänyt kokeilematta. Ikäisekseni olen kuitenkin ihan hyvässä pohjakunnossa, Vaattovaara arvioi.

Iästä puheen ollen: Vaattovaara on juuri täyttänyt 40 vuotta.

– Voihan tämän ajatella liittyvän syntymäpäiväjuhlallisuuksiin. Olin ajatellut jossain vaiheessa juosta maratonin alle neljän tunnin. Mutta sen tavoitteen olen ainakin toistaiseksi hukannut. Viimeisimmän täyden maratonin olen juossut vuonna 2011 ja puolikkaan 2013. Sittemmin on tullut lapsia, jotka ovat hidastaneet harrastamista – hyvällä tavalla tietenkin.

Ei pidä tehdä tästä liian vaikeaa.

Marko Riitijoki

Vaattovaara tekee toimistotöitä sähköalan perheyrityksessä, on kuitenkin koulutukseltaan vyöhyketerapeutti ja opiskelee personal traineriksi.

– Olen opiskellessani hoksannut, että pitää vähän tietää, mitä ihmiset puuhaavat. Triathlon vaikuttaa selvästi olevan muotijuttu.

Vantaan Sanomien joukkuetta on valmistanut koitokseen Triathlon Vantaan valmentaja Marko Riitijoki, triathlonin Suomen mestari sekä perus- että puolimatkalta 19-vuotiaiden sarjassa vuodelta 1990. Vuonna 2003 oman kilpailemisensa valmentamiseen vaihtanut, aikuisten SM-mitaleitakin saavuttanut Riitijoki listaa tärkeimmät pointit keltanokkien kannalta.

– Ei pidä tehdä tästä liian vaikeaa. Triathloniin kuuluu kolme perusliikuntamuotoa: uinti, pyöräily ja juoksu. Niitä kaikkia suomalaiset osaavat aika hyvin tehdä. Mutta tilanne on tietysti hieman eri, kun nuo asiat tehdään peräkkäin. Ei se silti sen ihmeellisempää ole.

Uinti on tietysti useimmille haastavin osio.

– Pitää muistaa olla lähtemättä liian lujaa. Se pätee tietysti kaikkiin kolmeen, mutta erityisesti uintiin, Riitijoki sanoo.

– Alussa on mentävä melkein kuin verryttelyvauhdilla. Muuten voi tulla vaikeaa. Jos etukäteen suunnittelee, että kyllä minä sitten pyöräilyn ja juoksun klaaraan, voi jyrkkä seinä yllättää, kun voimat ovat jääneet uintiosuudelle.

Avovedessä uiminenkin on tietysti aivan eri juttu kuin hallissa kaakeleiden keskellä.

– Olisi tärkeää edes vähän ehtiä harjoitella avovesiuintia. Avovedessä ei ole helppo uida suoraan.

Myös vaihtoa uinnista pyöräilyyn ja pyöräilystä juoksuun kannattaa harjoitella.

– Pyörän selästä juoksemaan siirtyminen on vaihtorasteista vaikeampi. Jos ei ole siihen totutellut, voi juokseminen olla monen kilometrin ajan asennosta lähtien kaikkea muuta kuin normaalia. Harjoittelussa jo viiden minuutin juoksu pyöräilyn perään auttaa paljon.

Vantaan Sanomien joukkueella on ollut vain kaksi yhteisharjoitusta. Riitijoen onkin ollut keskityttävä valmennuksessaan todellisiin ytimiin.

– Enemmänkin nämä ovat olleet neuvontatilaisuuksia kuin varsinaisia valmennustapahtumia. Kerron, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ja mitä kannattaa tehdä ”kotiläksyinä”.