Ulkomaan matkailuun liittyy muitakin tautiriskejä koronan ohella. Yksi niistä on virushepatiitti, joka tarttuu herkästi jos ei huolehdi hygieniasta tai syö ruokaa, jonka valmistuksesta tai lähtökohdista ei ole ihan varma.
Hepatiittiriskistä muistuttaa Munuais- ja maksaliitto tiedotteessaan. Hepatiitteja on viittä erilaista, osa tarttuu suun kautta ja osa veren välityksellä. Näistä kolmeen (C, D ja E) ei ole olemassa rokotetta. A- ja E-hepatiitit tarttuvat suun kautta ja B-, C- ja D-hepatiitit veren välityksellä.
– Matkalla kädet on pestävä aina WC:ssä käynnin jälkeen ja ennen ruokailua. Matkalla kannattaa juoda pullovettä ja välttää jääpaloja. Huonosti kypsennetyn sian- ja peuranlihan ja nilviäisten syömistä kannattaa välttää, neuvoo liiton maksa-asiantuntija Tarja Teitto-Tuckett.
A-hepatiitin hoitoon ei ole lääkettä, mutta tauti paranee lähes aina ilman jälkitauteja. Myös E-hepatiitti paranee itsestään muutamassa kuukaudessa, eikä siihenkään ole hoitoa. E-hepatiitti on kuitenkin vaarallinen raskaana oleville ja heidän onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota ravitsemushygieniaan matkustaessaan maihin, joissa tauti on yleinen.
Torstaina vietetään maailman hepatiittipäivää. Se on yksi neljästä WHO:n virallisesta tautitietoisuuspäivästä. WHO:n tavoitteena on virushepatiittien eliminointi vuoteen 2030 mennessä.