Marras–tammikuu on monelle suomalaiselle vuoden stressaavinta aikaa. Hyvinvointivalmentajan mukaan virtaa arkeen antaa liikunnan ja ruokavalion ohella vastuunotto oman mielen hyvinvoinnista – ja se, että tuetaan myös kaveria.
Myös työnantajalla on velvollisuuksia jaksamisesta työajalla.
Suomalaisista 13 prosenttia kokee olevansa stressaantuneimmillaan marraskuussa. Luvut selviävät Lähitapiolan uunituoreesta Arjen katsaus -kyselystä.
Pahiten vuoden synkin kuukausi kuluttaa ylempiä toimihenkilöitä ja pääkaupunkiseudulla asuvia. Toinen eniten kuormittava kuukausi on joulukuu, joka stressaa kahtatoista prosenttia suomalaisista. Osittain stressi valuu myös tammikuun puolelle.
Lähitapiola Keski-Suomen hyvinvointivalmentajan Elias Huhtisen mukaan pimeä vuodenaika kuormittaa paitsi suoraan valonpuutteen takia myös siksi, että monessa organisaatiossa vuodenkierron kiireisin vaihe viimeisen kvartaalin paineineen sijoittuu loppuvuoteen.
Kun on kyse työn kuormittavuudesta, on jaksaminen koko organisaation vastuulla. Esihenkilö voikin tukea työntekijöidensä työkykyä kiireisimpään vuodenaikaan esimerkiksi antamalla rakentavaa palautetta ja tekemällä selväksi, mitä heiltä odotetaan.
Huhtinen näkee valmentajan työssään työpaikkojen haasteita lähietäisyydeltä.
– Epämääräiset tavoitteet aiheuttavat stressiä. Hankalinta on, jos odotukset ovat korkeat mutta raamit liian väljät, Huhtinen sanoo Lähitapiolan tiedotteessa.
Hyödyllinen palaute on Huhtisen mukaan esimerkiksi sellainen, jossa työntekijälle osoitetaan jokin aiempi konkreettinen tilanne, jossa hän on onnistunut.
Lähitapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn toteutti Kantar Public. Kysely on tehty 7.–13. lokakuuta ja siihen vastasi 1 020 henkilöä.