Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääseekö yli 55-vuotias jatkossa helpommin töihin? – Osa työttömistä hyötyy uudesta tukiuudistuksesta

Palkkatuen rinnalle on tulossa uusi tuki. Tuen saa varmasti, jos työttömyys- ja ikäehto täyttyvät.

Leena Talaja, 57, ja Susanna Syyskoski, 27, kertoivat Vantaan Sanomissa (14.1.) vireillä olevaan palkkatukiuudistukseen liittyviä huoliaan.

Palkkatuettua työtä tekevät Talaja ja Syyskoski pelkäävät sitä, että uudistus lyhentää palkkatuen kestoa ja työt tutussa paikassa loppuvat. Heidän huolensa jakaa moni muu.

Vantaan työnantajapalveluiden palveluesimies Kari Ahlström myöntää pelon olevan ainakin joidenkin kohdalla aiheellinen. Palkkatukiajat voivat uudistuksen myötä lyhentyä viiteen ja kymmeneen kuukauteen. Ahlström arvelee, ettei muutos innosta sen enempää työttömiä kuin työnantajiakaan.

– Valtio ehkä toivookin, että tuota viiden kuukauden palkkatukijaksoa käytettäisiin jatkossa jonkinlaisena palkallisena työkokeiluna, Ahlström pohtii.

Uudistuksen tarkasta sisällöstä ei ole vielä tietoa. Uudistusta valmistelevaa työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaa johtava Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kertoo eduskunnan säännön kieltävän keskeneräisten asioiden kommentoimisen.

– Saimme viime viikolla valiokunnassa työ- ja elinkeinoministeriöstä vastineen kuulemisista, eli ministeriön virkamiehet vastasivat asiantuntijakuulemisissa nousseisiin huoliin, Pekonen toteaa.

Valiokunta odottaa Pekosen mukaan saavansa vielä lisää vastauksia.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen henkilöstöjohtaja Janne Toivonen epäili Vantaan Sanomissa tukiuudistuksen kurittavan välityömarkkinoita, jotka perinteisesti työllistävät paljon osatyökykyisiä, kuntoutujia ja pitkäaikaistyöttömiä.

Ahlström vahvistaa, että työnantajista uudistuksen häviäjiä ovat todennäköisesti suuret palkkatukityöllistäjät, kuten Kierrätyskeskus ja SPR Kontti.

– Häviäjiin kuuluvat myös tietysti kaupungit, jotka ovat työllistäneet erityisesti 50-prosenttiseen palkkatukeen oikeutettuja pitkäaikaistyöttömiä.

Näillä näkymin palkkatukiuudistuksessa on häviäjien lisäksi hyötyjiä.

– Yleisesti voi sanoa, että palkkatukiajat lyhenevät, mutta palkkatuen saa tietyissä ryhmissä jonkin verran nykyistä helpommin, Ahlström toteaa.

Mahdollisia hyötyjiä ovat yli 55-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät sekä alentuneesti työkykyiset, joiden kohdalla palkkatuki on nousemassa 70 prosenttiin. Se tarkoittaa, että valtio maksaa työnantajalle työllistetyn henkilön palkkakuluista peräti 70 prosenttia.

– Hyötymisen epävarmuus liittyy siihen, että korotettu tuki ei näissäkään tapauksissa enää kata työnantajien lakisääteisiä sivukuluja.

Tietyt ryhmät voivat jatkossa saada palkkatuen ilman työttömyysaikaa.

– Uudistuksen myötä poistuu niin sanottu jäähyaika, eli työllistetty voi heti palkkatukijakson jälkeen aloittaa uuden palkkatukijakson, kunhan työnantaja vain välissä vaihtuu.

Palkkatuen rinnalle on Ahlströmin mukaan tulossa uusi tuki 55 vuotta täyttäneiden työllisyyden edistämiseksi. Tuen määrä olisi 70 prosenttia palkkakustannuksista ja tuki myönnettäisiin 10 kuukaudeksi.

– Ehto on, että työllistettävä on ollut työttömänä vähintään 24 kuukautta viimeisten 28 kuukauden aikana. Tukeen ei sisälly harkintaa, eli tuen saa varmasti, jos työttömyys- ja ikäehdot täyttyvät.

Lue myös: Irtisanottu saa jatkossa korvauksen, työnantaja lisämaksun – 55 vuotta täyttäneille irtisanotuille tulee uusi muutosturva

Tuhansia työpaikkoja avoinna Vantaalla – Asiantuntijat patistavat yrityksiä "asenneremonttiin" ja palkkaamaan enemmän vieraskielisiä

A-kassasta ansiopäivärahaa hakeneiden määrä romahti – Nyt rahallista tukea hakevat lomautetut