Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Ruokailuhetki ja ihmisen kokemus siitä on niin arvokas asia, että se on nostettu tieteellisen tutkimuksen kohteeksi.

Molekyyligastronomian opein koottu kananmuna-annos. Anu Hopia

Eija Marja-aho

Oletko ajatellut, mistä syntyy elämyksellinen ruokailuhetki tai -nautinto? Syntyykö se siitä, että joku osaa valmistaa erinomaisen pihvin tai täydellisyyttä hipovan täytekakun?

Ei synny, vastaa Turun yliopiston elintarvikekehityksen professori Anu Hopia.

– Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen. Ajatellaan vaikka täytekakkua. Ruokailukokemukset ovat täysin erilaisia, kun kakkupala asetetaan posliinilautaselle ja sitä syödään hopeahaarukalla kuin jos käytössä on pahvilautanen ja muovilusikka.

– Ruokailukokemukseen vaikuttavat tällöin esteettiset ja jopa taiteelliset näkökulmat.

Sekään ei vielä selitä kaikkea. Ruokailuhetki on aina vahvasti myös sosiaalinen tapahtuma: kenen kanssa ja millaisissa olosuhteissa kakku syödään.

Kaikkia näitä näkökulmia tutkitaan myös tieteellisesti. Tieteenalan nimi on molekyyligastronomia.

Molekyyligastronomia-termin esittelivät ensimmäisen kerran unkarilainen fyysikko Nicholas Kurti ja ranskalainen kemisti Hervé This vuonna 1988.

Kyseessä on tieteenala, jossa tutkitaan ruokaan, ruoanvalmistukseen ja ruoasta nauttimiseen liittyviä ilmiöitä teknisestä, taiteellisesta tai sosiaalisesta näkökulmasta.

–  1980-luvun lopulle saakka ruoan tutkimus oli ollut pääsääntöisesti teollisen ruoan tutkimusta ja ravitsemustieteellistä tutkimusta. Ruokatutkimus oli unohtanut näiden ruoasta kiinnostuneiden luonnontieteilijöiden mielestä tärkeimmän asian eli ruoasta nauttimisen ja ruokailuhetken, Hopia kertoo.

– Heidän mielestään ruokailuhetki ja ihmisen kokemus siitä on kuitenkin niin arvokas asia, että se tulisi nostaa myös tieteellisen tutkimuksen kohteeksi.

Suomessa molekyyligastronomian tutkimuksesta vastaa professori Anu Hopia. Archephotography

Suomessa molekyyligastronomian tutkimus käynnistyi Turun yliopistossa vuonna 2007. Tutkimuksesta vastaa professori Anu Hopia.

Sitä molekyyligastronomia ei kerro, millainen on täydellinen ruokailunautinto tai elämyksellisin ruokailuhetki.

– Se on subjektiivinen kokemus. Se tarkoittaa jokaiselle eri asioita. Tutkimuksen tehtävänä ei ole sanoa, mikä on oikein tai väärin, vaan tarjota selityksiä, mistä ilmiöistä eri asiat johtuvat, Hopia selventää.

Kotikokkaajalle molekyyligastronomia voi tarjota apua arkisiin ruoanlaittopulmiin. – Kun ymmärtää ruoanlaiton erilaisia ilmiöitä, reaktioita ja tekniikkaa, oppii huomaamaan, mistä tyypilliset epäonnistumiset johtuvat. Se tekee ruoanlaiton kiinnostavaksi ja auttaa välttämään virheitä, Hopia sanoo.

– Ei kotona tarvitse tai kannatakaan tehdä tiedettä, mutta molekyyligastronomia tarjoaa erilaisen kurkistusikkunan ruokaan. Ruoka on myös helppo ja kotoinen materiaali miettiä luonnontieteellisiä ilmiöitä.

Yksi esimerkki kypsymisen kemiasta on 68 asteen kananmuna. Alan harrastajat kypsentävät munat immersiosirkulaattorin eli veteen upotettavan, vettä lämmittävän ja sekoittavan tarkkuusinstrumentin avulla.

Yksi hauska tapa testata luonnontieteellisiä ilmiöitä on kypsennyslämpötilalla ”leikkiminen”.

– Kypsymisessä ei niinkään ole tärkeää, kuinka pitkään esimerkiksi liha on kuumassa uunissa, vaan tärkeintä on se, mihin lämpötilaan liha kypsyy, Hopia toteaa.

Yksi esimerkki kypsymisen kemiasta on 68 asteen kananmuna. Alan harrastajat kypsentävät munat immersiosirkulaattorin eli veteen upotettavan, vettä lämmittävän ja sekoittavan tarkkuusinstrumentin avulla.

68 asteen kananmunan keltuainen on täydellisen pyöreä. Se ei murene eikä sotke sormia. Anu Hopia

Kun munien keitinvesi pysyy tarkalleen 68 asteessa kolmen vartin ajan, valkuaisen ja keltuaisen hyytyminen tapahtuu päinvastoin kuin normaalisti.

– Kiinnostavaa tässä on se, että tuossa lämpötilassa keltuaisesta tulee muovailtava: se ei sotke sormia eikä murene. Sen sijaan valkuainen jää tosi vetiseksi.

Valkuaisen voi paistaa sen jälkeen kypsäksi lettupannulla ja koota pallomaisen keltuaisen kanssa annokseksi. Tämän tarjoiluehdotuksen on kehittänyt keittiömestari Arto Rastas.

Alla olevan Hopian ohjeen mukaan 68 asteen kananmunat onnistuvat ilman erikoisia välineitä uunissa ison kattilan ja lämpömittarin avulla.

Toinen molekyyligastronomian klassikkoesimerkki lämpötilojen vaikutuksesta on suklaachantilly eli -vaahto.

Suklaachantillyn reseptin keksi toinen molekyyligastronomian isistä, Hervé This, 1990-luvun puolivälissä. Nykyisin suklaachantilly on tavallinen jälkiruoka ravintoloissa eri puolilla maailmaa.

Suklaachantilly on eräänlaista kevytvaahtoa, sillä siinä on puolet suklaata ja puolet nestettä. Vesikin käy nesteeksi. Anu Hopia

Kyseessä oli aikansa mullistava tieteellinen keksintö. Siihen saakka kaikki suklaan käsittelyoppaat ja keittokirjat kielsivät sekoittamasta suklaaseen pisaraakaan vettä, sillä veden tiedettiin tekevän suklaan ryynimäiseksi.

Suklaachantillyssä vettä ei ole vain pisara vaan sama määrä kuin suklaata. Seos lämmitetään ja sekoitetaan tasaiseksi. Lopuksi se vaahdotetaan jää-vesihauteessa kuohkeaksi vaahdoksi.

– Se on eräänlaista kevytsuklaata. Siihen saa kätevästi makua nesteestä. Olemme kokeilleet esimerkiksi madeiraa ja portteriolutta, Hopia mainitsee.

68 asteen kananmunat

1. Keitä isossa kattilassa vettä, kunnes se on 70-asteista. Sekoita vesi tasaiseksi.

2. Lisää munat kattilaan ja laita kattila haaleaan uuniin. Laita lämpömittari veteen ja säädä uunin lämpötilaa niin, että veden lämpötila pysyy tasan 68 asteessa 45 minuuttia.

3. Ota munat uunista ja kuori ne varovasti.

4. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Puhdista keltuainen valkuaisen jäämistä.

5. Paista juokseva valkuainen lettupannun muotissa pyöreäksi.

6. Aseta keltuainen paistetun valkuaisen päälle ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi paistetun pekonin kera.

Suklaachantilly

Neljälle

100 g tummaa suklaata (tummuusaste oman maun mukaan)

1 dl vettä tai muuta nestettä, kuten appelsiinimehua

1. Sulata suklaa nesteeseen lämpimän vesihauteen päällä kulhossa ja sekoita seos tasaiseksi. Käytä lämpömittaria: älä anna lämpötilan nousta yli 70 asteen.

2. Siirrä kulho esimerkiksi tiskialtaaseen, jossa on kylmää vettä ja kylmäkalleja tai jääpaloja. Ala vispata sähkövatkaimella kevyeksi vaahdoksi.

3. Lopeta vaahdotus, kun seos muistuttaa rakenteeltaan pehmeää kermavaahtoa.

Huom! Jos vaahdotit liian pitkään ja chantillystä tulee rakeista, nosta kulho pois kylmästä vedestä. Sulata suklaaseos uudelleen, minkä jälkeen toista kylmä kylpy ja vatkaus.

Määritelmä

Tekniikkaa vai tiedettä?

1980-luvun jälkeen termi molekyyligastronomia on johtanut myös sekaannuksiin.

– Se sekoitetaan hyvin usein teknologiseen ruoanlaittoon. Uudesta näkökulmasta ruokatutkimukseen kiinnostuivat nimittäin myös monet innokkaat keittiömestarit, ja he alkoivat soveltaa tekniikoita ja luonnontieteellisiä havaintoja keittiöissään, professori Anu Hopia kertoo.

He ottivat käyttöön esimerkiksi nestetypen jäätelönvalmistuksessa ja tekivät kestäviä vaahtoja.

– Tätä uutta keittämisen suuntausta alettiin myös kutsua molekyyligastronomiaksi. Keittiömestarit ovat kuitenkin itsekin sanoneet, että he eivät tee tiedettä vaan hyödyntävät uusia tekniikoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa ennen ja nyt: Rekolassa vietettiin kelluvia pirskeitä Keravanjoella jo melkein sata vuotta sitten
 2. Vahinko opetti valppaaksi – Vantaalaisen seuran keräämiä tietoja käsiteltiin laittomasti
 3. HSL ottaa bussireitit tarkasteluun Vantaalla – Tuusulanväylän linjastosuunnitelmassa pohditaan, mitkä linjat kulkevat tulevaisuudessa Tammistoon, Pakkalaan ja Aviapolikseen
 4. Mielipide: Vantaan kerrostalorakentaminen perustuu autottomuuden utopiaan – Ilman pysäköintipaikkaa jäävien asukkaiden autot päätyvät omakotialueiden riesaksi
 5. Ruotsin liigan viime kauden kingi Tuomas Määttä lähtee etsimään uusia haasteita Venäjältä – "Suomessa ei edes ymmärretä, kuinka suuri laji jääpallo siellä ja Ruotsissa on"
 6. Mielipide: Riittävän usein tuleva huomautus valvojilta voisi hillitä vesijuoksijoiden kimpassa liikkumista altaassa
 7. Mielipide: Roskaaminen on viheliäinen ongelma, johon tulisi puuttua selkein ohjein ja sanktioin
 8. Mielipide: Nikinmäen vaarallisen suojatien turvallisuutta pitäisi parantaa – raskaan liikenteen käyttämän vilkkaan tien yli kulkee pian joka päivä koululaisia
 9. Vainio 8.8.
 10. Koronakevään jälkiä paikataan Vantaalla tukiopetuksella, erityisopettajilla ja koulunkäyntiavustajilla – näin syyslukukausi käynnistyy Vantaan kouluissa ensi viikolla
 11. Pääkirjoitus: Syksyllä tasapainoillaan koronan kanssa kouluissa ja työpaikoilla – Kestääkö kapasiteetti jokaisen flunssaoireisen testaamisen?
 12. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 13. Vantaan Viihdeorkesteri soittaa juhlakonsertissa 90-vuotiaan Jorma Panulan musiikkia kapellimestari-säveltäjän itsensä johtamana
 14. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 15. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Karkkihammasta kolotti Myyrmäessä – nainen söi makeisia paljain käsin kaupan irtokarkkilaatikosta, poliisi paikalle
 2. Mielipide: Vantaan kerrostalorakentaminen perustuu autottomuuden utopiaan – Ilman pysäköintipaikkaa jäävien asukkaiden autot päätyvät omakotialueiden riesaksi
 3. Peijaksessa hoidossa ollut mies varasti pyörän sairaalan pihasta keskellä yötä – vartijat saivat tuoreeltaan kiinni
 4. Suomen ”rikoshistorian raukkamaisimmasta” teosta on 27 vuotta – ex-syyttäjä Ritva Santavuori kertoo jutusta, jossa liikuntakyvytön liikemies murhattiin kotiinsa Helsingissä ja viranomaisetkin joutuivat "tappolistalle"
 5. HSL ottaa bussireitit tarkasteluun Vantaalla – Tuusulanväylän linjastosuunnitelmassa pohditaan, mitkä linjat kulkevat tulevaisuudessa Tammistoon, Pakkalaan ja Aviapolikseen
 6. P- ja I-junien vuorovälit pitenevät entistä aiemmin –  syysaikataulu muuttaa myös K-junien kulkua
 7. Koronakevään jälkiä paikataan Vantaalla tukiopetuksella, erityisopettajilla ja koulunkäyntiavustajilla – näin syyslukukausi käynnistyy Vantaan kouluissa ensi viikolla
 8. Vahinko opetti valppaaksi – Vantaalaisen seuran keräämiä tietoja käsiteltiin laittomasti
 9. Vantaalaismies epäilee: Maanjäristys rikkoi vantaalaiskoulun ikkunan – Seismologi ei tyrmää väitettä
 10. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 11. Tikkurilaan nousee VAV:n kolme uutta ympäristöystävällistä kerrostaloa – vuokrataloihin ei tule lainkaan autopaikkoja
 12. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 13. HSL-bussit siirtyvät pian talviaikaan: linjat 432 ja 739V lopetetaan, reittejä muutetaan, bussien vuorovälejä pidennetään
 14. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 15. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.