Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoka | Pyöräilijä Lotta Henttala, 31, tunnustautuu tunnesyömäriksi – "Ruoka vaikuttaa tosi paljon mieleen"

Lotta Henttalan kotikeittiössä nautitaan useimmiten terveellisiä bowleja, joista yhdelle löydät tästä reseptin. Huippu-urheilija jättää kuitenkin tilaa myös herkuttelulle.

Maantiepyöräilijä Lotta Henttala, 31, talvehtii tällä hetkellä Espanjassa. Korona vaikuttaa Koillis-Espanjassa sijaitsevassa Gironassakin arkeen. Ulkona pitää käyttää maskia, ja iltakymmeneen mennessä pitää olla taas sisätiloissa.

– Tilanne on kuitenkin paranemaan päin. Ravintolat alkavat aueta, ja lounaalla voi jo käydä.

Henttala keskittyy nyt harjoitteluun. Viimeisestä kisasta on kulunut pian vuoden verran, ja viimeinen vuosi on Henttalalle ollut myös toipumisen aikaa.

Hän kertoi viime syksynä julkisuudessa kärsineensä vuosia masennusoireista. Elämä oli suorittamista myös kilparadan ulkopuolella, kunnes hänen oli pakko pysähtyä.

– Nyt olen päässyt jo yli ja teen niitä asioita, joista tykkään. Virheistä oppii, ja nyt osaan pysähtyä ajoissa, Henttala tiivistää tuntojaan.

Huippu-urheilijan elämässä ruokavaliolla on iso merkitys, ja Henttala kertoo rakastavansa hyvää ruokaa. Hän paljastaa olevansa myös tunnesyömäri. Ilot ja surut näkyvät ruokavaliossa.

Kun tulemme Suomeen, haem­me myös korvapuusteja.

Lotta Henttala

– Tykkään kokeilla kaikennäköistä. Ruoka vaikuttaa tosi paljon mieleenkin, ja sillä on iso merkitys palautumiseen ja jaksamiseen.

Ruokavaliossaan Henttala suosii kasviksia, hedelmiä ja pähkinöitä. Hän pitää myös pastasta, mutta kovin usein sitä ei voi syödä, sillä siitä seuraa turvotusta. Usein Lotan ja aviomies Joonaksen keittiössä kokataankin bowleja eli kulhoruokia ja pitsaa. Bowleissa he suosivat erilaisia variaatioita.

– Pohjalle laitan riisiä tai bataattia. Proteiinia saa esimerkiksi kana­suikaleista. Sitten parsakaalia, salaattia ja siemeniä. Lisäksi hyvä kastike ja hedelmiä sivuun.

Henttala nauttii joskus ruoan kanssa myös punaviiniä, jos se ruokaan sopii.

Henttalat laittavat useimmiten itse ruokansa. He käyvät muutamia kertoja kuukaudessa ulkona lounaalla. Joskus he päätyvät myös hotelliaamiaisille.

Viime vuodet Henttalat ovat asustelleet osan vuodesta Gironassa ja osan Tuusulassa. Etelässä talvehtiminen on menestymisen kannalta lajissa välttämätöntä, ja käytännössä jako menee niin, että Suomessa vietetään kesät ja syksyt. Muu aika ollaan Espanjan maisemissa.

Kahden maan ruokakulttuurien erot ovat tulleet Lotta Henttalalle tutuiksi. Espanjan etuina ovat hedelmä- ja mehuvalikoimat ja esimerkiksi ilmakuivattu kinkku.

Espanjassa hän taas kaipaa Suomen monipuolisia ruis- ja moniviljaleipävalikoimia ja puuroja. Myös juustoja suositaan Suomessa enemmän.

– Suomessa etuna on, että kaikki tarvittava löytyy yhdestä kaupasta ja valikoimissa on paljon gluteenittomia tuotteita.

Huippu-urheilijoista ajatellaan helposti, että he syövät vain terveysruokia, eikä tiukasta ruokavaliosta saa koskaan livetä. Henttalan mukaan homma ei ole niin tiukkapipoista.

Hän on esimerkiksi tyypiltään voimakas pyöräilijä, eikä kisoissa menestyminen kaadu pariin lisäkiloon. Ne voivat tuoda lisää voimaa, ja onkin parempi olla vähän painavampi kuin liian kevyt, jolloin riskinä on myös voiman katoaminen.

Tästä päästäänkin aiheeseen herkut. Henttala tunnustautuu etenkin irtokarkkien ja korvapuustien ystäväksi.

– Suomalaiset irtokarkit ovat maailman parhaita. Kaupan irtokarkkiosastolle eksyn kyllä välillä. Kun tulemme Suomeen, haemme myös korvapuusteja. Niitä ei täältä oikein saa, mutta onneksi voi sitten tehdä itse, hän naurahtaa.

Juttusarjassa eri alojen ammattilaiset pohtivat suhdettaan ruokaan ja kertovat, miten ammatti vaikuttaa heidän syömiseensä.

Buddha Bowl

neljälle

4 lohimedaljonkia

pippuria, suolaa

2 sitruunaa

1 bataatti

ripaus kanelia

loraus hunajaa

1 paloiteltu parsakaali

150 g riisinuudelia

2 porkkanaa

1 avokado

purkki kikherneitä

pussi salaattia

ituja

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Mausta lohimedaljongit pippurilla, kevyesti suolalla ja yhden sitruunan mehulla. Kuori ja kuutioi bataatti, mausta kanelilla ja hunajalla. Laita sekä medaljongit että bataattikuutiot uuniin 15–20 minuutiksi.

2. Höyrytä parsakaali pehmeäksi ja keitä riisinuudeli.

3. Raasta porkkanat, suikaloi avokado. Tee toisesta sitruunasta ohuita siivuja.

4. Huuhdo kikherneet.

5. Kokoa annos lautaselle laittamalla riisinuudelit pohjalle ja muut ainekset kuvan mukaisesti.

6. Mausteeksi voi lorauttaa esimerkiksi aasialaistyyppistä kastiketta tai hunaja-balsamicoa. Annoksen voi syödä myös kylmänä, ja se säilyy seuraavaankin päivään.