Piispan pöydässä nautiskellaan kalasta ja kasviksista.
M ari Leppäsellä, 43, on takanaan kiireinen syksy. Korona-aika on teettänyt ylimääräistä työtä, kun kirkossa on mietitty, mitä ja miten tapahtumia voi turvallisesti järjestää.
– Jumalanpalveluksissa ei koronapassia voi kysyä, joten huolehdimme turvaväleistä ja kannustamme ihmisiä rokotuksiin.
Leppäsellä on vastuullaan 40 seurakuntaa, joten tehtäviä riittää. Nyt ne voi toivottavasti unohtaa ainakin hetkeksi.
Leppänen aikoo laittaa maa-artisokkakeittoa, lohirullia, rosollia ja taatelikakkua. Aikaa vievimpiä työvaiheita, kuten punajuurten keittämisen, hän on tehnyt etukäteen.
Jännitystä on ilmassa, sillä normaalitilanteessa ruoanlaitossa ovat mukana muut perheenjäsenet.
– Yleensä teemme ruokaa porukalla. Minä teen salaatin ja leivän. Tytär leipoo kakut, ja mieheni Risto tekee pääruoan. Teen nyt ensimmäistä kertaa lohirullat.

Yhteiset ruokahetket ovat Leppäsen perheessä tärkeitä. Kolmen lapsen perhearjessa aika on rajallista. Leppäsen mukaan onkin hienoa, että lapset osallistuvat ruoanlaittoon.
– Tykkäämme kaikki laittaa ruokaa ja syödä hyvin. Suosimme kala- ja kasvisruokaa ja kestävää lähiruokaa. Aina voisi toki syödä terveellisemminkin, mutta en koe syyllisyyttä arjen nopeista ja helpoista ruoista, Leppänen naurahtaa.
Leppäsen mukaan ruoan ääressä on mukava vaihtaa kuulumisia. Ruokahetket voivat myös erottaa arjen ja juhlan.
– Kun kutsuu ihmisiä syömään, voi syntyä tosi hyviä keskusteluja. Yhteisen ruokahetken jakamisessa on jotain pyhää ja erityistä.
Leppänen intoutuu kehumaan punajuurihummusreseptiä. Hummus sopii loistavasti näkkileivälle, jonka hän on valmistanut jo aiemmin.
Hummuksesta hänelle palautuu mieleen myös syyrialainen turvapaikanhakija, joka asui jonkin aikaa Leppästen luona.
– Hän toi meille oman ruokakulttuurinsa makuja ja tuoksuja, joita olen sen jälkeen yhdistänyt omiimme.
Sittemmin mies on saanut myös perheensä Suomeen, ja perheet tapaavat silloin tällöin ruoan äärellä.
– Ruoka on myös rakkautta ja vieraanvaraisuutta, Leppänen muistuttaa.
Leppänen kehuu Viimeistä murua myöten- ja Ripaus kurkumaa -blogeja. Molemmissa on helppoja ja nopeita kasvisruokia, joista voi soveltaa omia versioita.
Hän lorauttaa lohirullien liemeen viiniä. Sitten onkin rosollin vuoro.
Leppänen kertoo viettäneensä lapsuutensa suurperheessä Helsingin Käpylässä. Hänellä on kuusi sisarusta.
– Kaikki lapset oppivat tekemään vuorollaan ruokaa. Rima ei aina ollut korkealla, eli söimme myös ranskalaisia ja kalapuikkoja.
Juttusarjassa eri alojen ammattilaiset pohtivat suhdettaan ruokaan ja kertovat, miten ammatti vaikuttaa heidän syömiseensä.

Siemennäkkäri
pellillinen
4 dl erilaisia siemeniä (esim. kurpitsa, auringonkukka, pellava, seesam tai chia)
1 dl kauraleseitä
1,5 dl ruisjauhoja
suolaa
2 dl vettä
0,5 dl öljyä
pinnalle sormisuolaa
1. Sekoita kaikki kuivat aineet kulhoon ja kiehauta vesi. Lisää vesi ja öljy.
2. Lämmitä uuni 175-asteiseksi.
3. Kaulitse taikina leivinpaperille. Laita toinen leivinpaperi taikinan päälle kaulitsemisen helpottamiseksi.
4. Paista uunissa 30–35 minuuttia.
5. Anna jäähtyä ja lohko osiin.
Punajuurihummus
lautasellinen
2–3 punajuurta (noin 350 g)
1 pkt kikherneitä (säilyke noin 230 g)
2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
3 rkl vaaleaa tahinia
3 rkl sitruunamehua
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
2 jääpalaa tai 0,5 dl vettä
ripaus mustapippuria ja chiliä
1. Pese punajuuret hyvin ja keitä. Anna punajuurien jäähtyä ja kuori sekä paloittele ne. Valuta kikherneet ja huuhtele siivilässä.
2. Hienonna tai raasta valkosipulit. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja pane monitoimikoneeseen tai jauha tehosekoittimella sileäksi tahnaksi. Jos hummuksen koostumus on paksu, voit ohentaa sitä lisäämällä vettä.
3. Levitä hummus lautaselle. Tee lusikan avulla kuoppa ja valuta siihen oliiviöljyä.
4. Koristele hummus oman maun mukaan. Voit käyttää esimerkiksi oliiviöljyä, persiljaa, pinjansiemeniä, seesaminsiemeniä, pähkinöitä ja keitettyjä kikherneitä.
5. Tarjoa punajuurihummus dippinä ruoan kyljessä, tuoreiden kasvisten tai leivän kanssa.
Rosolli
alkuruoka-annoksena neljälle
1 rasia ricottaa (250g)
1 punajuuri
7 pienempää porkkanaa
suolaa, hunajaa ja oliiviöljyä paahtamiseen
granaattiomenan siemeniä puolikkaan omenan verran
timjamia
Marinoitu omena:
1 iso jouluomena
½ sitruunan mehu
2 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl sokeria
5 rkl vettä
1. Lämmitä uuni 225 asteiseksi.
2. Marinoi omena ja pese se. Leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Sekoita marinadiainesten kanssa ja jätä maustumaan muiden valmistelujen ajaksi.
3. Kuori punajuuri. Keitä se kypsäksi.
4. Kuori porkkanat. Halkaise pituussuunnassa halki. Asettele leivinpaperille leikkuupinta ylöspäin. Lorauta päälle hieman oliiviöljyä, hunajaa ja suolaa. Paahda uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Kun punajuuri on keitettäen kypsynyt, leikkaa se muutamaan osaan ja laita vielä uuniin porkkanoiden kanssa 10 minuutiksi.
5. Levitä lautaselle ricottaa. Asettele paahdetut porkkanat sen päälle. Surauta punajuuri blenderissä pieneksi muruksi. Lisää porkkanoiden päälle punajuurta, marinoitua omenaa, granaattiomenan siemeniä ja tuoretta timjamia. Lorauta viimeiseksi hiukan oliiviöljyä.
Lohirullia punapestolla
annos neljälle
600 g lohta fileenä
100 g punaista pestoa
0,5 dl vahvaa kalalientä
0,5 dl valkoviiniä
1. Leikkaa lohifile viipaleiksi. Levitä pesto lohiviipaleisiin. Rullaa viipaleet ja kiinnitä tikulla.
2. Nosta rullat uunivuokaan ja kaada päälle kalaliemi ja valkoviini.
3. Paista 200 asteessa 20 minuuttia.
4. Nauti lohi joko lämpimänä tai seuraavana päivänä kylmänä.
Taatelikakku
noin 12 palaa
250 g taateleita
1,5 dl kookossokeria tai fariinisokeria
2 dl vettä
1/3 tl suolaa
100 g maidotonta margariinia tai voita
0,75 dl rypsiöljyä
1,5 dl kahviin tarkoitettua kauramaitoa
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
(5 palloa hillottua inkivääriä tai 2 rkl raastettua inkivääriä)
vuokasprayta tai margariinia vuoan voiteluun
tomusokeria koristeluun
1. Lohko taatelilohko pienemmäksi ja lisää kattilaan. Lisää kattilaan sokeri, vesi ja suola. Keittele miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes kaikki taatelit ovat irronneet osiksi. Lisää margariini/voi palasina kattilaan ja anna sulaa joukkoon. Sekoita lastalla kaikki tasaiseksi. Lisää öljy ja anna jäähtyä noin 5 minuuttia.
2. Lämmitä uuni 175-asteiseksi.
3. Lisää joukkoon loput ainekset ja sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi.
4. Voitele kakkuvuoka margariinilla tai vuokaspraylla.
5. Kaada kakkutaikina vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Varo, ettei kakku ylikypsy ja kuivu. Testaa tikulla kypsyys. Kun tikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa, ota kakku pois uunista. Anna jäähtyä vuoassaan noin 10 minuuttia.
6. Kumoa vuoasta ja koristele kakun jäähdyttyä tomusokerilla.
Kakku säilyy huoneenlämmössä vuoassaan peiteltynä noin viikon, jääkaapissa pidempäänkin. Parasta kakku on seuraavana ja sitä seuraavana päivänä.
Mari Leppäsen reseptit ovat hieman muunneltuja versioita Viimeistä murua myöten- ja Ripaus kurkumaa -blogin sekä Kotilieden resepteistä.