Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkailuala työllistää etenkin nuoria ja naisia – työvoimapula osuu ravintola- ja suurtalouskeittiöihin

Matkailutoimialat työllistivät 154 000 henkilöä vuonna 2019, henkilötyövuosina tarkasteltuna. Osuus kaikista työllisistä oli 5,8 prosenttia. Koronavuonna 2020 matkailuala työllisti 25 400 henkilöä vähemmän.

– Koronatilanne luo edelleen epävarmuutta alalle, sanoo professori Markku Vieru Lapin yliopiston Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutista.

Vieru oli mukana laatimassa työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemaa Matkailutoimialan työllisyys muuttuvassa toimintaympäristössä -raporttia.

Matkailussa työvoimapula osuu erityisesti ravintola- ja suurtalouskeittiöihin. Tällä sektorilla työvoimapulaa on ollut tilastojen mukaan koko maassa.

Matkailualan ammateissa naisten osuus oli raportin mukaan huomattava, jopa 70 prosenttia.

– Tähän vaikuttavat muun muassa historialliset ja kulttuuriset syyt. Pohjoismaissa alalla on työskennellyt tyypillisesti enemmän naisia kuin miehiä, Vieru sanoo.

Vierun mukaan alan yhtenä haasteena onkin lisätä monimuotoisuutta.

Matkailu työllisti myös paljon nuoria etenkin pikaruokatyöntekijöinä, kahvila- ja baarimyyjinä sekä tarjoilijoina. Pikaruokatyöntekijöistä lähes 65 prosenttia oli 18–24-vuotiaita.

Matkailualalla tehdään paljon määrä- ja osa-aikaistyötä. Vierun mukaan moni alan työpaikoista sijaitsee kaupungeissa, joissa opiskelupaikatkin ovat. Opiskelijat voivat rahoittaa elämäänsä ilta- ja viikonlopputöillä mutta suuntaavat valmistuttuaan oman alansa töihin.

Matkailuala kaipaisi sekä pito- että vetovoimaa.

– Imagoasiat vaikuttavat. Millainen kuva ihmisillä on matkailualasta, työoloista, palkkauksesta ja työn luonteesta? Matkailualan palkkaus ei välttämättä ole kovin korkea. Turvallisuuskysymyksetkin voivat vaikuttaa, eli kohtaako esimerkiksi työpaikkahäirintää, Vieru sanoo.

Raportin mukaan tulevina vuosina on tärkeää kiinnittää huomiota esimiestyöhön, työoloihin sekä elinkeinoelämän ja oppilaitosten yhteistyön tiivistämiseen. Ulkomaisen työvoiman tarve todennäköisesti kasvaa, ja Vieru toivoisikin toiselle asteelle myös englanninkielistä koulutusta.

Jatkossa lisääntyvät digipalvelut, kuten automatisoidut itsepalveluhotellit, voivat helpottaa työvoimapulaa.