Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä

Kirjoittajan mielestä Arkisto/Katja Juurikko

Vantaan Sanomat (27.6.) haastatteli Kiinteistöliiton apulaispäälakimiestä myyrmäkeläisen kirjoittajan mielipidekirjoituksesta, missä p aheksuttiin kerrostalon pihaa käyttäviä ulkopuolisia ihmisiä.

Vaikka piha on yksityisessä omistuksessa, aitaamattoman ja lukitsemattoman pihan ei lainsäädännössä ole katsottu kuuluvat kotirauhan piiriin.

Naapuritalon asukkaita ei voi estää oikaisemasta pihan poikki rakennettuja kulkuväyliä käyttäen kauppaan tai bussipysäkille, eikä satunnaista kulkijaa valokuvaamasta taloyhtiön hienoja kukkaistutuksia. Luonnollista on myös, että eri taloyhtiöissä asuvat lapset liikkuvat leikin tuoksinassa pihoilta toisille.

Häiritsevä käyttäytyminen, autojen pysäköinti, koristekasvien poimiminen, asukkaiden irtaimiston tai taloyhtiön pihagrillin käyttäminen ovat sitten jo eri asioita.

Lähiöiden viehätysvoima piilee vehreissä isoissa yhteiskäyttöisissä piha-alueissa, jotka ovat mahdollistaneet yhteisöllisyyden ja sosiaalisten suhteiden rakentumisen myös eri pihapiireistä tulevien ihmisten kesken. Kun sosiaalinen kontrolli on ulottunut omaa pihaa laajemmalle alueelle, koko yhteisön turvallisuudentunne on ollut vahvempi.

Viime aikoina on kuitenkin ollut nähtävissä huolestuttavia merkkejä päinvastaisesta kehityksestä, missä pihoja on pyritty eri keinoin rajaamaan vain oman talon asukkaiden käyttöön. Kieltotaulujen pystyttäminen sekä aitojen ja muurien rakentamista on yleensä pidetty merkkinä eriarvoisuuskehityksen voimistumisesta.

Tämä on omiaan voimistamaan turvattomuuden tunnetta suljettujen pihojen ulkopuolella, mikä heikentää alueen vetovoimaa uusien asukkaiden ja yritysten silmissä.

Mikäli julkisen kaupunkitilan rakentamiseen ja hoitoon ei kiinnitetä riittävästi huomiota on luonnollista, että oman pihan laatuun panostaneiden taloyhtiöiden pihat vetävät puoleensa kasvavassa määrin ulkopuolisia käyttäjiä.

Kaupungin tuleekin kiinnittää huomiota siihen, että myös vanhoista isoista lähiöistä löytyy riittävästi houkuttelevaa ja laadukasta julkista kaupunkitilaa eri käyttötarkoituksiin. Tämä on omiaan nostamaan koko alueen arvoa.

Petteri Niskanen

Myyrmäki-liike

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 2. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 3. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 2. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 3. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"
 4. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 5. Eikö takaisinsoittoa tullut? – 650:n vantaalaisen tiedot katosivat terveysasemien puhelinpalvelun järjestelmästä
 6. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 7. Vantaalle etsitään uutta varhaiskasvatusjohtajaa
 8. Vantaa joutuu laittamaan lähes 14 miljoonaa euroa lisää joukkoliikenteeseen
 9. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 10. Vantaa irtisanoi sopimuksensa siivousfirma SMC Palveluiden kanssa
 11. Hänninen 12.8.
 12. Kadunvarteen Jokiniemessä jätetystä lihanpalasta löytyi lasinsiruja – poliisi kehottaa koiran ulkoiluttajia tarkkaavaisuuteen
 13. Vanhempi voi harvoin kilpailla teini-ikäisen lapsensa kanssa parivaljakkona samassa sarjassa – Vantaa Triathlonissa viikonloppuna se on mahdollista
 14. Vantaalaisen taiteilijan teoksia on esillä eroottisen taiteen näyttelyssä – "Taide voi palauttaa seksuaalisuuteen henkisen aspektin"
 15. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.