Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vantaan kouluihin tarvitaan maksuton aamupala, ainakin niille alueille, joilla on paljon köyhiä lapsiperheitä – "Osalle lapsista koulu on se paikka, josta saa päivän ainoan aterian"

Kirjoittaja toivoo Vantaankin aloittavan maksuttoman aamupalan tarjoamisen kouluissa.

Maksuton kouluruokailu on pitkään ollut suomalaisten ylpeyden aihe sekä asia, jota hämmästellään ja ihaillaan ympäri maailmaa. Se on osoitus yhdenvertaisuudesta - siitä, että jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus hyvinvointiin tulotasosta tai taustasta riippumatta.

Mielestäni olisi tärkeää laajentaa konseptia tarjoamalla kouluissa myös aamupalaa.

Maksuttoman kouluruokailun merkitystä lasten ja nuorten hyvinvoinnille, jaksamiselle ja yhdenvertaisuudelle ei voi korostaa liikaa. Osalle lapsista koulu on se paikka, josta saa päivän ainoan aterian, kun perheen aikuisten rahat eivät riitä ruokaan.

Tiedämme, että kouluissa kuluu eniten ruokaa maanantaisin, kun osa lapsista ja nuorista ei viikonlopun aikana saa kylliksi syödäkseen. Kesällä ruoka-avun tarve puolestaan kasvaa koulujen ollessa suljettuina.

Tiedämme myös, että koronapandemian aikana köyhyys on lisääntynyt, hyvinvointierot ovat kasvaneet ja huono-osaisuus on kasautunut niille, joilla on jo ennestään ollut vaikeaa. Nyt jos koskaan on tarpeen kuroa umpeen pandemian aiheuttamaa hyvinvointivajetta.

Maksuton kouluaamupala olisi tärkeää toteuttaa erityisesti niillä alueilla, joilla tiedetään olevan paljon lapsiperheköyhyyttä. Ravitseva aamupala vaikuttaa myönteisesti vireystilaan ja parantaa oppimista. Parhaimmassa tapauksessa se voi olla osa ylisukupolvisen köyhyyden kierteen katkaisua ja sosioekonomisten erojen kaventamista.

Helsingissä on aloitettu maksuttoman aamupalan kokeilu neljässä koulussa. Toteutetaan sama myös Vantaalla!

Oona Varinowski