Vantaalaisravintolat tuskailevat: Vain ulosmyynnin salliminen romahduttaa tulot ja ruokalähettien käyttö vie ison osan katteesta

Airi Kotilainen kertoo, että Allun Grillillä on vuosien suunnitelma eteenpäin. – Joten tässä vaiheessa kustannustuki tulisi todella tarpeeseen ja helpottaisi toimintaa. Arkisto/Marika Lumme

Sulku: Ravintolat joutuvat sulkemaan asiakastilansa.

Armi Suojanen

Armi Suojanen

Koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi ravintoloiden on viime kevään tapaan pantava asiakastilansa säppiin.

Ruokaa saa myydä ulos, mutta moni ravintoloitsija sanoo, että siitä saatavat tulot eivät riitä kattamaan yrityksen kuluja. Ja jos käyttää ruokalähettipalveluita, sekin vie oman siivunsa tuloista.

Näillä näkymin ensi viikolla alkava ravintoloiden sulku kestää kolme viikkoa.

Vantaalla useita ravintoloita omistavan Minttiravintoloiden Kimmo Bergman sanoo suoraan, että pelkällä ulosmyynnillä on mahdotonta tehdä kannattavaa liiketoimintaa. Mutta silti Tikkurilan Zillasta ja Oklahomasta sekä ravintola Tammistosta voi ostaa ruokaa mukaan tai tilata annoksia kuljetuspalvelun kautta. Sillä saadaan töitä edes osalle henkilökunnasta, vaikka toiminta onkin tappiollista.

– Meillä on henkilökuntaa noin 70 ja ulosmyynnillä työllistämme heistä 15–20.

Bergman korostaa, että noutoruoka ei sovi heidän ravintoloihinsa kuin lisäpalveluna, sillä niissä on ideana istua viettämässä iltaa ruoan ja juoman kera.

Olemme lirissä.

Airi "Allu" Kotilainen

Lue myös: Ravintoloiden sulku koskee myös terasseja – lakiesitys eduskunnan käsittelyyn, Suomeen poikkeusolot

Myyrmäkeläinen Allun Grilli aikoo sinnitellä sulkuajan auki kolmen omistajan työpanoksella ja supistetuilla aukioloajoilla. Ruokaa tehdään noudettavaksi ja paikka on auki henkilöstöravintolana yrityksille, joilla on ruokailusopimus.

Kuljetuspalveluja Allun Grilli ei käytä, sillä ruokaa välittävä yhtiö haukkaisi annoksen hinnasta aimo osan.

– Se söisi liikaa katteesta, sanoo Allun Grillin perustaja Airi ”Allu" Kotilainen.

Suomessa esimerkiksi Woltin komissio on keskimäärin noin 30 prosenttia, kertoo maajohtaja Henrik Pankakoski.

Viertolan Sagarmathan omistaja Nilam Acharya kertoo, että he käyttävät sekä Woltia että Foodoraa. Ne vievät ison siivun, noin neljänneksen, toimitettavien annosten tuotosta, mutta vaihtoehtoja ei ole, jos haluaa toimittaa ruokaa tilauksesta.

Se on myös imagollisesti ja palvelun kannalta tärkeä, koska kaikki asiakkaat eivät voi itse hakea ruokaa.

– Jos joku isompi porukka tilaa ruoat juhliinsa, ne viemme itse, Acharya sanoo.

Häntä huolestuttaa tulevaisuus, kun ravintolan asiakastilat joudutaan taas sulkemaan.

– Olen surullinen, miten jatkamme.

Muiden ravintola-alan yrittäjien tavoin Allun Grillissä on mieli matalana.

– Olemme lirissä, ihan oikeasti, Kotilainen sanoo.

Ravintolaa eivät kiusaa vain koronarajoitukset. Vuonna 2019 sen piti muuttaa purettavista tiloista toiseen ja rakentaa uudet. Ravintola täytyi pitää tietysti kiinni silloin eikä tuloja kertynyt. Moni luuli melkein viisikymppisen Allun Grillin jo lopettaneen ja asiakkaat vähenivät.

– Tammi-helmikuussa 2020 saatiin jo hyvin asiakkaita, mutta sitten alkoivat rajoitustoimet.

Woltin Pankakoski kertoo, että yhtiö tukee asiakasyrittäjiään tulevan kolmen viikon ajan, kun ravintoloiden asiakastilat ovat kiinni.

– Annamme sen aikana euron lisää takaisin alan yrittäjille jokaisesta Wolt-tilauksesta.

Lisäksi noudettavien tilausten komissio laskee nollaan eli kun asiakas tilaa ruoan Wolt-sovelluksella ja noutaa sen itse ravintolasta, koko tilauksen arvo jää ravintolalle.

Tukipaketti on yhteensä 340 000 euroa ja se on jatkoa yhtiön viime kevään tukitoimille.

Talouselämä-lehden mukaan myös Foodora miettii tällä hetkellä ravintoloiden tukitoimia.

Woltilla on Vantaalla tällä hetkellä runsaat sata ravintolakumppania ja lähes 10 vähittäiskauppakumppania.

Lue myös: Mielipide: Ravintoloihin suunnitellut uudet rajoitukset ovat yrittäjälle kestämätön tilanne – "Konkurssiaalto seuraa lähikuukausina"

Woltilla räväkkä avaus Vantaalla – Ravintola: Myynti kasvanut jopa 20 prosenttia

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut