Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiesitkö, että näitä tuotteita ei saa tuoda matkalta Suomeen? Moni tuo tietämättään kiellettyjä ruokia ja rajalla ne päätyvät roskiin

Moni tuo matkalta mukanaan kiellettyjä elintarvikkeita matkaeväinä ja tuliaisina. Ne joudutaan ottamaan pois matkustajalta ja hävittämään vaarallisten eläintautien ehkäisyn vuoksi.

Läheskään kaikki matkustajat eivät tiedä, että he eivät saa tuoda mukanaan EU-alueelle lihaa, lihavalmisteita, maitoa ja maitotuotteita. Sekä niiden tuonti että yksityishenkilölle postitse lähettäminen on kiellettyä EU-lainsäädännöllä.

Estääkseen vaarallisten eläintautien leviämisen Tulli valvoo, etteivät matkustajat tuo Suomeen EU:n ulkopuolelta eläinperäisiä elintarvikkeita.

Valvontatyössä on apuna kaksi ruokakoiraa, Aino ja Rico. Ne etsivät matkustajien mukana tuomia luvattomia eläinperäisiä elintarvikkeita. Ruokakoirat tunnistavat kaikki liha- ja maitotuotteet prosessoituina ja eri tavoin pakattuina.

– Löydökset ovat olleet viime aikoina lähinnä matkaeväitä, joita ei mielletä kielletyksi tuonniksi, sekä pieniä määriä elintarvikkeita, joista on suunniteltu valmistettavan ruokaa karanteeniaikana, toteaa tiedotteessa tullitarkastaja ja koiranohjaaja Seija Kontunen.

Tullin ensimmäinen ruokakoira Aino on työskennellyt hyvin tuloksin ohjaajansa Kontusen kanssa itärajan rajanylityspaikoilla. Uransa aikana Aino on ilmaissut yhteensä 2 300 kiloa eläinperäisiä elintarvikkeita.

Tullin toinen ruokakoira Rico valmistui vuonna 2020. Se työskentelee ohjaajansa Kimmo Lindenin kanssa pääasiassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja pääkaupunkiseudun satamissa.

Tähän mennessä Ricon löytöjen määrä on noin 1 800 kiloa. Kuluvan vuoden 2021 elokuun loppuun mennessä Rico on tehnyt 390 löytöä. Se on lähes 1 300 kiloa kiellettyjä elintarvikkeita.

Matkustajien EU:n ulkopuolelta mukanaan tuomat tuoreet vihannekset, hedelmät ja marjat päätyvät ruokahävikkiin, kun mukana ei ole vaadittavaa kasvinterveystodistusta.

Kasvinterveyslainsäädöksen mukaan kasvinterveystodistus tarvitaan taimille, ruukkukasveille, viherkasveille, pistokkaille, varteoksille, mukuloille, juurakoille ja vastaaville lisäysmateriaaleille, kylvösiemenille, leikkokukille ja -oksille sekä tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille ja juureksille.

Vaatimus kasvinterveystodistuksesta koskee myös EU:n ulkopuolelta tilattuja tuotteita.

Kasvinterveystodistusta ei tarvita banaanista, taatelista, duriosta, ananaksesta ja kookoksesta.

Kielletyt kasvit ja kasvituotteet voi jättää itärajan rajanylityspaikoilla jätesäiliöihin. Lentokentillä ne voi luovuttaa tullivirkailijoille. Vapaaehtoisesta luovutuksesta ei aiheudu sanktioita. Toistuvasta tai törkeästä maahantuontikiellon rikkomisesta voidaan rangaista.

Tulli muistuttaa, että matkustajat voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa kertyvän ruokahävikin määrään. Eväsleivät, kielletyt elintarvikkeet ja tuoreet hedelmät kannattaa jättää lähtömaahan.